INTERVENCIJA

Spektakularna vježba u Splitu: Pogledajte kako izgleda gašenje požara na električnim vozilima

Da nove tehnologije od vatrogasaca zahtijevaju prilagodbu, potvrdio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković
Vježba gašenja požara
 Nikola Vilić/Cropix

Hrvatski i francuski vatrogasci u srijedu su u Splitu uspješno odradili završnu vježbu o tehničkim intervencijama i gašenju požara na termičkim, hibridnim i električnim vozilima.

Vježbe se održavaju već tri dana na poligonu Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita, a vatrogasci su danas u završnoj vježbi gasili požar na vozilima koja su sudjelovala u prometnoj nesreći, posebice na električnom vozilu.

Ta zajednička vježba završetak je trodnevne obuke vatrogasaca o tehničkim intervencijama i gašenju požara na termičkim, hibridnim i električnim vozilima. Tečaj organiziraju Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj, koje je osiguralo šest novih vozila na kojima su francuski instruktori provodili praktični dio obuke i poučavali polaznike.

image


Nikola Vilic/Cropix
image


Nikola Vilic/Cropix
image


Nikola Vilic/Cropix

Da nove tehnologije od vatrogasaca zahtijevaju prilagodbu, potvrdio je i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, ističući da je suradnja s Veleposlanstvom Francuske višegodišnja. Rekao je kako je današnja vježba pokazala da su naši vatrogasci već osposobljeni i educirani za takvu vrstu gašenja požara, no nadogradnja te edukacije ostvarena je s obzirom na to da je sve više hibridnih vozila na našim cestama. Dodao je da vlasnici takvih vozila u slučaju požara trebaju pokušati gasiti vatru i pozvati vatrogasce kojima će reći da se radi o električnom ili hibridnom vozilu.

image


Nikola Vilic/Cropix
image

Nikola Vilic/Cropix
image


Nikola Vilic/Cropix

Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Yannick Michel Andrianarahinjaka izjavio je kako svi nastoje smanjiti zagrijavanje planeta i spriječiti klimatske promjene. Budući da je sve manje dizelskih ili benzinskih vozila te sve više hibridnih i električnih vozila ili onih na plin, ta su vozila tu da bi vatrogasci vidjeli kako mogu ubrzati ili poboljšati rad na njima te da im pri tome ne prijeti opasnost.

image


Nikola Vilic/Cropix
image

Nikola Vilic/Cropix
image

Nikola Vilic/Cropix

"Ovo je suradnja na razini vlada, odnosno ministarstava unutarnjih poslova Francuske i Hrvatske. Uz podršku Renaulta imamo vozila koja su nam dali na raspolaganje i na njima se vježba gašenje. Podršku je pružila i međunarodna organizacija vatrogasaca PUI čiji djelatnici održavaju obuku", rekao je Andrianarahinjaka.

Zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Mario Mikas objasnio je tijekom vježbe kako je riječ o požaru na električnom vozilu renaultu zoe, a vatrogasci su gasili požar na baterijama na donjem dijelu vozila. Tijekom požara bilo je nekoliko manjih eksplozija baterija, a nakon što je vatra ugašena, požar se na litijskim baterijama ponovno aktivirao pa ga je trebalo ponovno gasiti.

image
Nikola Vilic/Cropix
image


Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

"To stalno aktiviranje litijskih baterija je problem koji ćemo imati u budućnosti, ne samo mi, već cijeli svijet. Trenutno inženjeri iz Renaulta rade na pristupu baterijama kako bi vatrogascima bio siguran pristup vozilu i baterijama. Rješenja za takvo aktiviranje su razna, od pokretnih bazena u koja se zapaljena vozila urone i ostave neko vrijeme da se ohlade", rekao je Mikas i dodao da je vježba dobra razmjena iskustava.

image

Nikola Vilic/Cropix
image


Nikola Vilic/Cropix
image


Nikola Vilic/Cropix
image


Nikola Vilic/Cropix

Vatrogasci se sve češće susreću s intervencijama upravo na takvim vozilima pa je tečaj bio prilika za njihovo usavršavanje. Nakon završene vježbe, koju su organizirali Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj, Hrvatska vatrogasna zajednica i splitska Javna vatrogasna postrojbe, polaznicima su dodijeljeni certifikati. U vježbi su, osim vatrogasaca iz Francuske, sudjelovali i vatrogasci s područja od Pule do Dubrovnika, a promatrali su ih francuski i splitski policajci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:59