SUKOB MINISTARA

SPECIJALNI RAT U VLADI ‘Stopirali su ovrhe, a još rade u Poreznoj. Tko štiti te ljude?’

Sugovornik iz vrha Ministarstva financija: ‘U ladici drže poduzetnika s dugom od 4,5 milijuna kuna’
 Goran Mehkek, Neja Markicevic, Damjan Tadic, Bruno Konjevic / CROPIX;

U Poreznoj upravi u ladici stoji slučaj jednog slavonskog poduzetnika. Dužan je 4,4 milijuna kuna poreza, ali protiv njega nije pokrenuta ovrha.

Tko ga štiti? Netko iz vrha Porezne uprave? - rekao nam je u subotu sugovornik iz vrha Ministarstva financija.

Prošlo je sedam mjeseci otkako je devetero dužnosnika i zaposlenika Porezne uprave smijenjeno pod sumnjom da su za novac držali predmete u ladicama i zaustavljali ovrhe, a zbog čega je i USKOK istraživao optužbe protiv njih.

Očekivalo se da nakon te akcije u Poreznoj upravi više nema mjesta za takvo dramatično kršenje zakona.

Riječi našeg sugovornika iz Ministarstva financija, međutim, pokazuju kako sumnje u Poreznu upravu i dalje postoje.

Štoviše, on tvrdi kako ima ozbiljne indicije da se i dalje nekim poreznim dužnicima gleda kroz prste.

Jesu li te optužbe zapravo upućene na račun ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec.

- Nemam komentara, rekla nam je jučer šefica Porezne uprave.

Iz izvora bliskog Čavlović Smiljanec doznajemo kako je ona uvjerena da iza napada na nju stoji netko iz vrha Ministarstva financija, pogotovo zato što je dobra s ministrom obrta Gordanom Marasom, koji je u sukobu s ministrom Slavkom Linićem. Kad smo je ponovno to pitali, samo je ponovila da - nema komentara.

Nije tajna, doznajemo iz izvora u Vladi, da između dva Linićeva pomoćnika, Šegona i Čavlović Smiljanec, postoji osobna netrpeljivost. Kao i između Linića i ministra Gordana Marasa.

Događaji u Poreznoj upravi tumače se na razne načine, ali sigurno je da se radi o ozbiljnom sukobu unutar SDP-a i Vlade, koji bi mogao dodatno politički eskalirati.

Prema našim informacijama, Maras će zatražiti raspravu na Predsjedništvu SDP-a jer, kako smo čuli, smatra nedopustivim da se optužuje ravnateljicu Porezne uprave.

Maras je već uključen u ovu priču jer je upravo on zatražio nadzor dijela kredita HBOR-a, onih koji se tiču malog poduzetništva, što su mnogi protumačili kao napad na ministra Linića i njegova pomoćnika Šegona.

Izvori bliski Marasu tvrde kako je njegov cilj bio isključivo Anton Kovačev, šef HBOR-a, HDZ-ovac kojega Maras želi smijeniti već mjesecima.

No, cijeli je slučaj poprimio mnogo veće dimenzije s obzirom na to da dio naših sugovornika sumnja kako u Poreznoj netko i dalje štiti porezne dužnike.

- Kako je moguće da ljudi koji su pod istragom još uvijek rade u Poreznoj? Štiti li njih deseti koji je na samom vrhu? - pita naš sugovornik iz Ministarstva financija.

Proziva ravnateljicu da navodno isplaćuje fiktivne prekovremene sate zaposlenicima kako bi pridobila njihovu naklonost.

- Zašto su se u Poreznoj isplaćivali brojni fiktivni prekovremeni sati? Pa i nagrade po dvije ili tri plaće? - pita se naš izvor iz Ministarstva financija.

U Poreznoj upravi tvrde, međutim, da ravnateljica ni na koji način nije odlučivala o sudbini smijenjenih dužnosnika i zaposlenika.

- Svi iz afere koji još rade u Poreznoj upravi dobili su novo rješenje o rasporedu iz Ministarstva financija, a ne iz Porezne uprave. Ministar je potpisao ta rješenja o rasporedu - kaže sugovornik koji je blizak ravnateljici.

Od istog izvora doznajemo da su svi prekovremeni sati u Poreznoj isplaćivani u skladu sa zakonom, jer zaposlenici imaju pravo na isplatu deset prekovremenih sati mjesečno, iako većinom rade i po 40-tak prekovremenih sati mjesečno.

Doznajemo da će ravnateljica zatražiti očitovanje Financijske agencije jer je u medije izašao i podatak o tome da je njezina plaća mjesecima bila pod ovrhom zbog starih dugova, a poznato je da supruga Linićeva pomoćnika Šegona radi u Financijskoj agenciji.

A što se tiče sumnji da ravnateljica štiti velikog poreznog dužnika, suradnici kažu kako je za taj predmet zadužen njezin zamjenik Tihomir Kralj, koji vodi unutarnji nadzor Porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:13