PREGLED TJEDNA

Šovinistički ispad jedne HDZ-ovke, strašan skandal u VSOA-i i trgovci koji se prave - blesavi

Vlada već tjednima prijeti većim porezima, ukidanjem subvencija, zamrzavanjem cijena... Od svega toga, ostale su samo - bijele liste

Majda Burić, Andro Krstulović Opara

 Damjan Tadić/Cropix

Indija je prešišala Kinu i postala najmnogoljudnija zemlja na svijetu. Kineski Nacionalni ured za statistiku objavio je u utorak da je ukupan broj stanovnika u 2022. pao prvi put od 1961. - godine Velike gladi - i to za 850 tisuća, na 1,411 milijardi. Titula najmnogoljudnije države sada pripada Indiji koja je u 2023. ušla s pet milijuna stanovnika više od svojih sjeveroistočnih susjeda. Demografski slom Kine imat će ogromne i dalekosežne posljedice na globalno gospodarstvo, kao i na geostrateške odnose najmoćnijih svjetskih sila. "Tim povijesnim preokretom Kina je ušla u dug i nepovratan proces pada stanovništva, prvi put u kineskoj i svjetskoj povijesti. Za manje od 80 godina broj stanovnika Kine mogao bi se smanjiti za 45 posto. Tada će to biti Kina koju svijet neće prepoznati", tvrdi Wang Feng, profesor sociologije na kalifornijskom sveučilištu.

Slovenske vlasti odlučile su da Nuklearna elektrana Krško, koja je u suvlasništvu hrvatskog HEP-a i slovenske GEN Energije, može raditi još dva desetljeća - sve do kraja 2043. godine. Odlična je to vijest, pogotovo u kontekstu aktualne energetske krize, jer NE Krško godišnje izbaci oko 5,6 milijardi kilovatsati električne energije, koja se u jednakim omjerima dijeli između Hrvatske i Slovenije. Nuklearka u Krškom pokriva oko 20 posto slovenskih i oko 16 posto ukupnih hrvatskih godišnjih potreba za električnom energijom.

Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju trese strašan skandal. Prema informacijama Jutarnjeg lista, Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i USKOK istražuju 13 djelatnika VSOA-e za koje se sumnja da su pronevjerili oko dva milijuna kuna. Taj novac bio je namijenjenih za rad u misijama u Poljskoj, Litvi i Libanonu. Nitko od agenata koji su pod istragom nije suspendiran. Dapače, neki od njih su u međuvremenu čak i napredovali, pa je tako jedna od osoba pod istragom upućena u našu misiju pri NATO-u.

Hrvatski državljani koji su u Zambiji uhićeni prije više od mjesec dana zbog sumnje na trgovinu djecom nakon posvajanja četvero mališana iz Konga još uvijek nisu pušteni da se brane sa slobode. Sud je uvjetovao da moraju platiti jamčevinu od po 1100 dolara po osobi, da za svakog od osmero uhićenih mora jamčiti dvoje zambijskih državljana, te da moraju položiti svoje putovnice i regulirati boravište u Zambiji. Upravo se ovaj zadnji uvjet pokazao kao najkompliciraniji, jer iz zatvora ne mogu regulirati boravište, pa su morali produžiti vize. Tako se neizvjesnost za četiri hrvatska para nastavlja, a u ponedjeljak ih čeka i drugo ročište na sudu u Ndoli, gdje će tužiteljstvo, po svemu sudeći, pozvati nove svjedoke. Iako je službenih informacija jako malo, mediji spekuliraju da će tužiteljstvo pozvati i majku jednog od posvojenih mališana.

Veliki trgovački lanci koji posluju u Hrvatskoj jako su se "uplašili" prijetnji premijera Andreja Plenkovića i njegovog ministra gospodarstva Davora Filipovića. Vlada već tjednima puca iz prazne puške: prijetilo se većim porezima, ukidanjem subvencija na struju i plin, crnim listama, zamrzavanjem cijena proizvoda… Od svega toga, ostale su samo - bijele liste. Vlada je na kraju trgovačkim lancima naložila da im pošalju tablice s cijenama 80 proizvoda koje bi se onda objavile na nekoj web stranici koju bi mogli vidjeti potrošači. Nakon što trgovci to nisu učinili, Vlada im je postavila ultimatum i rok do utorka u 9 sati. Na molbe i ultimatume pristali su samo hrvatski trgovački lanci Konzum i KTC, a zadnji se tome pridružio i Tommy, koji će poslati cijene svojih artikala. Drugi trgovci tvrde da im se mora bolje pojasniti što se od njih traži, jer da je za 80 traženih cijena riječ i do 2000 artikala u velikim trgovačkim lancima. Zapravo, prave se blesavi. Cijene su digli u nebesa. A blesava se pravi i naša Vlada, koja je zapravo odustala od svih mogućih mjera protiv neopravdanog poskupljenja i na kraju došla do bijele liste, kao da i ovi koji će se naći na njoj već nisu dobrano poskupili svoje proizvode.

Pred novim ministrom graditeljstva Brankom Bačićem težak je zadatak. Mora popeglati imidž Vlade koja se teško osramotila po pitanju obnove nakon potresa. Izbori su pred vratima, a premijer se nikako ne može pomiriti s činjenicom da umjesto velikih međunarodnih uspjeha - ulaska u Schengen i eurozonu - svi pričaju samo o tome kako se na Baniji i u Zagrebu izgradilo tek šest zamjenskih kuća. Stoga je prekaljeni političar s Korčule i Plenkovićev najbliži suradnik dobio zadatak da napokon pokrene obnovu. Podsjetimo, nedavno smo obilježili drugu godišnjicu od velikog potresa na Baniji, a u veljači će biti tri godine od potresa koji je pogodio Zagreb.

Da je najlakše šutnuti mrtvog konja pokazali su i HDZ-ovci koji su se raspričali o svojoj kolegici Nataši Tramišak nakon što je izgubila povjerenje njihovog šefa, premijera Andreja Plenkovića. Odjednom se saznalo da baš i nije bila timski igrač, da je navodno bila sklona teorijama urote… Razlog smjene je, međutim, vrlo banalan. Premijer se zahvalio dojučerašnjoj suradnici, iza koje stoji jedini Plenkovićev unutarstranački oponent Ivan Anušić, jer je time pokazao da potpuno vlada strankom i da u HDZ-u više nema ozbiljniju konkurenciju. Tramišak se teško pomirila sa sudbinom, ali je prihvatila novi posao u Saboru gdje će biti dio HDZ-ove glasačke mašine.

U svađu premijera Andreja Plenkovića i zastupnice Radničke fronte Katarine Peović oko toga hoće li novi Zakon o pomorskom dobru otvoriti put za masovno ograđivanje jadranskih plaža, te tko je zapravo pravi hrvatski kvisling, ničim izazvana uključila se HDZ-ova zastupnica Majda Burić. Bacila se u obranu svog šefa primitivnim šovinističkim ispadom (zbog kojeg joj je kasnije Plenković naredio da se javno ispriča): "Kontinuirano pokazuje svoje rusoidno srce, vjerojatno i srboljubno".


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar i Ivanka Toma


Na newslettere Jutarnjeg lista možete se pretplatiti OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:33