NEMILI INCIDENT

Socijaldemokrati traže da premijer Plenković reagira na slučaj župana Stričaka

Stričak je nedavno sudjelovao u fizičkom obračunu, čiji je pravni epilog prekršajna prijava

Anđelko Stričak

 Ronald Goršić/Cropix

Socijaldemokrati su u subotu uputili otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga pozivaju da "reagira na odgovarajući način" na slučaj varaždinskog župana Anđelka Stričaka, koji je sudjelovao u fizičkom obračunu, te upozoravaju na porast vršnjačkog nasilja.

Stričak je nedavno sudjelovao u fizičkom obračunu, čiji je pravni epilog prekršajna prijava zbog povreda članaka 6. i 17. iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, što znači da se drsko i nepristojno ponašao na javnom mjestu te vrijeđao i omalovažavao službene osobe, ističu Socijaldemokrati u pismu.

Župan je pritom tvrdio da nije bilo nikakvog kontakta, zadirkivanja ili odguravanja između njega i napadača, ali iz snimke incidenta se vidi da je sudjelovao u obračunu fizičkim kontaktom. To dokazuje da je Stričak govorio neistine, a vrijeđanje i omalovažavanje službenih osoba ukazuje na nepoštivanje institucija.

Stoga se Socijaldemokrati pitaju što je s etičkim načelima ponašanja najviših dužnosnika, koji trebaju čuvati povjerenje građana koje su dobili na izborima i paziti na očuvanje vlastitog integriteta.

Također upozoravaju da u posljednje vrijeme svjedočimo porastu vršnjačkog nasilja, a podaci policije pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježen njegov porast za 12 posto.

Pitamo se kako ćemo smanjiti porast nasilja među vršnjacima u školama, ako se osobe izabrane na najviše dužnosti, ponašaju kao Stričak, poručuju Socijaldemokrati.

Stoga apeliraju na Plenkovića da svojim autoritetom i u skladu s dužnošću koju obnaša, te s obzirom da on i HDZ često deklariraju nultu stopu tolerancije na nasilje, da na nemile događaje u Varaždinu reagira na odgovarajući način, kako bi političari shvatili da osim pravno, moraju odgovarati politički i moralno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:29