KODEKS PONAŠANJA

Socijaldemokrati iniciraju novi Pravilnik: Traže kazne za seksualno uznemiravanje i rodnu diskriminaciju

Nevelik, na četiri stranice, definira koji se to obrasci rodne diskriminacije ne smiju tolerirati

Ivana Posavec Krivec, Nikša Vukas, Renata Sabljar Dračevac, Davorko Vidović, Katica Glamuzina i Davor Bernardić

 Sasa Buric/Cropix

Da Sabor ima kodeks ponašanja o seksualnom uznemiravanju i rodnoj diskriminaciji, kakav je za svoje članove donio Klub socijaldemokrata, onda eskapade uvreda na račun ženskog izgleda, odjeće i karaktera, koje su zaredale u finišu saborske sjednice, ne bi mogle proći samo uz zgražanje, ali bez posljedica.

Ante Prkačin, Hrvoje Zekanović i još pokoji desničar koji su sebi dopustili verbalne ispade prozivajući svoje kolegice s lijeve strane sabornice da su "nakaze", "debeljuškaste", "masne", "ne zna se jesu li muško ili žensko", s aluzijama da je jedna od njih posao dobila klečanjem, riskirali bi ozbiljne disciplinske mjere i izbacivanje iz svoje stranke.

Beštime, geste i šale

Klub socijaldemokrata je, u vjeri da se "nikoga ne smije stavljati u nepovoljan položaj, diskriminirati i uznemiravati na osnovi spola", donio Pravilnik o postupanju u slučajevima seksualnog uznemiravanja.

Nevelik, na četiri stranice, definira koji se to obrasci rodne diskriminacije ne smiju tolerirati: od toga jel‘ netko "samo" "beštima", daje uvredljive komentare, geste i šale uvjetovane spolom do neželjenog dodirivanja daje konkretne tehničke upute kako takva zastranjivanja treba tretirati i kakve konsekvence očekuju one koji pravila krše.

"Poanta je da se podigne svijest da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da Sabor neće tolerirati nikakve oblike diskriminacije i uznemiravanja. Nama je kao uzor poslužio onaj kanadskog parlamenta jer osim što definira temeljne pojmove, postavlja i granice neprihvatljivog ponašanja u konkretnim situacijama", tumači Katica Glamuzina iz Kluba socijaldemokrata te najavljuje kako će na jesen inicirati da slična pravila usvoje i Sabor za sve zastupnike.

Neželjeno ponašanje

Pravilnik nedvosmisleno kaže da je seksualno uznemiravanje kao oblik rodno utemeljenog nasilja i spolne (rodne) diskriminacije zakonom zabranjeno i definira ga kao "svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi ili ono uvjetovano spolom, a koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje".

Predviđa mogućnost prijave i same žrtve, ali i svjedoka, osobno ili anonimno.U slučaju prijave, u roku od 15 dana formira se tročlana komisija koja mora biti rodno uravnotežena. U sljedećih deset dana Komisija će ispitati jednu i drugu stranu, te u roku od još deset dana natpolovičnom većinom glasova procijeniti težinu i ozbiljnost prijave. Kazna može biti suspenzija, obvezna edukacija, psihološko savjetovanje i novčana kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 20:42