ŠPIJUNSKI RAT

'SOA već godinama prisluškuje naše političare i novinare'

Matej Tonin
 Tomislav Krišto / CROPIX

Slovenska obavještajna služba SOVA i policija razmotraju elemente za pokretanje kaznene istrage protiv Ivana Tolja, predstavnika Styrije za Hrvatsku, rekao je jučer nakon sjednice Komisije slovenskog parlamenta za nadzor obavještajnih službi njezin predsjednik Matej Tonin.

Prema njegovim riječima, SOA kontinuirano nadzire međunarodne telekomunikacijske linije te je većina slovenskih političara, novinara i drugih osoba na listi SOA-e za prisluškivanje.

- Zato bi bilo dobro da se naši građani zaštite - poručio im je Tonin. On tvrdi da je Parlamentarnu komisiju slovenska obavještajna služba informirala još 2016. godine da SOA prisluškuje razgovore Jerneja Sekoleca, bivšeg slovenskog suca u ad hoc Arbitražnom sudu koji je trebao presuditi o granici između dviju država, i Simone Drenik, slovenske agentice. On tvrdi da su Simonu Drenik agenti SOVA-e upoznali s elementima kontraobavještajne zaštite, ali ona to nije poštivala.

U poduljem izlaganju Tonin niti u jednom trenutku nije problematizirao način kako je došlo do snimke telefonskog razgovora Ivana Tolja i Luda Bammensa, direktora za Europu američkog investicijskog fonda KKR. Jučer su slovenski mediji potvrdili informaciju Jutarnjeg lista da je Tolj razgovarao s Bammensom kako bi intervenirao, kako sam kaže, u ime hrvatske Vlade, da u slovenskim medijima ne izađe priča o navodnom hrvatskom špijuniranju.

Dok se politička i dio medijske slovenske javnosti zgraža nad sadržajem razgovora, u Sloveniji nitko ne postavlja pitanje tko je snimio razgovor i kako je on tako brzo stigao u medije. Prema neslužbenim informacijama, SOVA je pod mjerama prisluškivanja imala američkog državljanina Bammensa, a onda im se “upecao” Ivan Tolj. Pretpostavlja se da je SOVA prisluškivala telefonske razgovore Bammensa još iz vremena kada je KKR kao suvlasnik tvrtke United Group želio kupiti televizijsku postaju POP TV, televiziju koja je sada objavila snimku tajno snimljenog razgovora. No, u siječnju ove godine United Group je odustao od te kupnje.

Osim Tonina, u omalovažavanju hrvatske politike jučer se istaknuo i član parlamentarne komisije Matjaž Nemec koji je u povodu tvrdnji hrvatske Vlade da se ne miješa u rad slovenskih medija rekao da “u Hrvatskoj ministri nisu ti koji vode politiku, već netko drugi u pozadini”. Upitan tko to onda vodi hrvatsku politiku, Nemec je odbio odgovoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:19