PROBLEMI U PROMETU

Snježni kaos na cestama: Niz nesreća, zatvorili A1, kod Zagreba palo stablo na cestu punu auta

Od 8 do 11 sati na području Zagreba ukupno je 21 stablo palo na prometnice, parkirališta, automobile...

Stablo koje je palo na cestu kod Zaprešića

 Čitatelj Jutarnjeg

Penje se broj vatrogasnih intervencija otkad metropolom vlada snježna idila. Od 8 do 11 sati jutros na području Zagreba ukupno je 21 stablo palo na prometnice, parkirališta, automobile, na pročelja.

Pozive u pomoć građani su odaslali iz raznih kvartova, a u neka su se vatrogasci unutar tri sata morali i ponovno vraćati poput Podsuseda i Vrapča.

Na cesti koja vodi od Zaprešića prema Podsusedu veliko je drvo palo na prometnicu koja je u tom trenutku bila puna automobila.

U 11.30 iz Grada su poručili kako će policija i Zimska služba na nekoliko sati zatvoriti promet Sljemenskom cestom zbog prevelikoj broja vozila koja ometaju rad službe i sigurnosti u zimskim uvjetima. Žičara će za to vrijeme raditi normalno.

Zagrepčanima se savjetuje da zbog nepovoljnih zimskih uvjeta odgode posjet parku Maksimir. Naime, oglasili su se iz Javne ustanove Maksimir porukom za posjetitelje da vlada opasnost od lomova grana pod teškim snijegom.

- Čuvari prirode su prošli cijelim parkom i dosta grana puca. Hvala na razumijevanju, naveli su.

Na ulazu u park stavili su natpis: ‘Ulazak u park na vlastitu odgovornost".

Zbog snijega te zimskih uvjeta vožnje i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila s priključnim vozilima iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) po čijim podacima promet otežavaju i prometne nesreće.

Promet je zbog zimskih uvjeta zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te ostala vozila bez zimske opreme na brojnim cestama u Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica.

U Lici je uz državne i županijske ceste za vozila zatvorena autocesta A1 Bosiljevo - tunel Mala Kapela, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj A4 između čvorova Novi Marof i Breznički Hum kao i brojne državne ceste, te županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije i Kutine.

Neke državne ceste zatvorene su i u Zadarskoj županiji, a zimski uvjeti su na županijskim i lokalnim cestama na području Senja.

Zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila zatvorena je Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dok su zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene dionica A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica; Jadranska magistrala Novi Vinodolski-Senj.

Zabrana prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom je zbog vjetra i na DC1 Vaganac-Udbina-Gračac; DC217 Ličko Petrovo Seloi-GP Ličko Petrovo Selo.

Zbog vjetra zabrana za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostrom je i na A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika te na Jadranskoj magistrali Bakar - Novi Vinodolski i Senj - Karlobag.

Na dionici autoceste A1 tunel Sveti Rok - vijadukt Božići vozi se zbog vjetra uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat, a na mostu Krk u oba smjera zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila zbog olujnog vjetra.

Zbog promjenljive vremenske situacije i otežanih uvjeta vožnje koji su najavljeni, HAK savjetuje vozačima da se prije polaska na put informiraju o stanju i prohodnosti cesta na mrežnim stranicama Hrvatskog autokluba.

Na autocesti A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zagreb Zapad i Zaprešić zbog sanacije posljedica prometne nesreće vozi se uz privremenu prometnu regulaciju te je zatvoren pretjecajni trak u oba smjera. Kolona u smjeru Zagreba je oko 1 kilometar.

Zbog prometnih nesreća vozi se uz ograničenje na autocesti između čvora Otok Svibovski i čvora Zagreb istok u smjeru Bregane, na A4 između čvorova Breznički Hum i Novi Marof u smjeru Goričana, na A1 između čvorova Bosiljevo i Novigrad u smjeru Zagreba, te na A1 između čvora Bosiljevo i Ogulin u smjeru Dubrovnika. Detalji su na HAK-ovoj stranici.

HAK poziva vozače da na autocesti ne pretječu ralice te poštuju ograničenje brzine.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen i Lopar-Valbiska; katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Pula-Zadar, Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Šibenik-Kaprije-Žirje; brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.

Trajekt na liniji Šibenik - Kaprije - Žirije plovi bez pristajanja u luku Žirije. Trajekt na liniji Zadar (Gaženica) - Ist (Kosirača) - Olib - Silba - Premuda - M. Lošinj plovi bez pristajanja u luku M. Lošinj.

PROMETNE NESREĆE

prometna nesreća na autocesti A1 na 86+000 km između čvora BOSILJEVO i čvora OGULIN u smjeru Dubrovnika promet se vodi po dvije prometne trake.Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h;

prometna nesreća na autocesti A4 na 93+000 km između čvora SESVETE i čvora POPOVEC u smjeru Goričana promet se vodi po dvije prometne trake uz ograničenje brzine 60 km/h;

ZATVORENE CESTE

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je preko Knina (DC1) ili Kistanja (DC59));

- Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Zbog olujnog vjetra samo za OSOBNA vozila otvorene su:

- dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica;

- Jadranska magistrala (DC8) Novi Vinodolski-Senj;

- DC27 Gračac-Donji-Karin;

- DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

- Paški most (DC106)

Zbog vjetra zabrana za I. skupinu vozila autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom;

- DC1 Vaganac-Udbina-Gračac;

- DC217 Ličko Petrovo Selo - GP Ličko Petrovo Selo.

Zbog vjetra zabrana za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostrom.

- autocesta A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika;

- Jadranska magistrala (DC8) Bakar - Novi Vinodolski;

- DC99 čvor Križišće-(A7)-Križišće(DC501);

- LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:22