ZIMA USRED PROLJEĆA

Snježna mećava u Lici: Na Plitvicama palo 18, na Učki 5 centimetara, zabijelilo i Dalmaciju

Zimski uvjeti vladaju diljem Gorskog kotara i Like, a snijeg pada i na Učki te Ćićariji gdje dolazi do stvaranja snježnog pokrivača
 HAK

Tijekom noći naše je područje zahvatila jaka promjena vremena uz obilnu kišu, dok u gorju pada snijeg.

Zimski uvjeti vladaju diljem Gorskog kotara i Like, a snijeg pada i na Učki te Ćićariji gdje također dolazi do stvaranja snježnog pokrivača.

Na Učki tako trenutno ima oko 5 cm snijega, dok ga je prema mjerenjima DHMZ-a do 8 sati najviše snijega palo na Plitvičkim Jezerima, čak 18 cm. Na Zavižanu ga pak ima čak metar.

Na Facebooku Istrameta građani javljaju kako je snijeg zabijelio i Dalmaciju, te kako ga u Solinu ima dva centimetra.

U idućim satima ta će se količina još podebljati, dok će se vrijeme na istarskom području postupno smirivati, javlja Istramet.

Do 8:30 sati brojne mjerne lokacije zabilježile su više od 50 mm kiše. Oko Učke palo je do 93 mm koliko mjeri postaja Falalelići iznad Lovrana. 76 mm palo je u Žminju, 61 mm u Labinu, dok u Pazinu bilježimo 54 mm.

Od postaja uz obalu svakako se ističe Rovinj gdje meteorološka postaja mjeri čak 68 mm, a 47 mm palo je i u Puli.

Obilna kiša uzrokovala je bujanje istarskih rijeka. Nabujala je Mirna, a jača poplava jutros je prisutna i u Pazinskoj jami.

Prema izvješću HAK-a, orkanska bura i snijeg uzrokuju brojna ograničenja u prometu. Za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, a zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:24