BEROŠ VS. ZADRAVEC

Snimke, prijetnje i ucjene: Pozadina skandala u vrhu zdravstva u čijoj su žiži ministar i liječnica

Snimka je samo kulminacija niza događaja koji su počeli još krajem prošle godine...
Dijana Zadravec
 Ronald Goršić/Cropix

Žustra rasprava koju su telefonski vodili ministar zdravstva Vili Beroš i bivša zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Dijana Zadravec opet je ukazala na loše odnose u toj bolnici, ali i ponovno raplamsala aferu koja traje još od kraja prošle godine.

Snimka je nastala početkom lipnja u jeku kampanje za parlamentarne izbore, ali i za ravnatelja KBC-a, a zašto je baš sada puštena i tko ju je plasirao u javnost, nije poznato.

Ministar zdravstva Beroš potvrdio je da je riječ o autentičnoj snimci, no tvrdi da on nije snimio niti pustio taj zapis u javnost. Naime, kaže da ovo nije bio prvi takav razgovor sa Zadravec, te da je upravo zbog toga uključio razglas tijekom razgovora ispred pet ili šest suradnika.

- Izbor za ravnatelja bio je po zakonu, a na razglas sam stavio kako bih suradnike upoznao s pritiscima, insinuacijama, pa čak i ucjenama kojima sam bio izložen - kaže Beroš i dodaje da je zadovoljan što je odolio pritiscima i ucjenama.

Naime, Beroš poznaje Zadravec još iz Vinogradske bolnice, no problemi su počeli nakon njezina sukoba s jednom djelatnicom kada je ukazao da se taj problem ne treba rješavati medijski, nego unutar bolnice, a eskalirali su prilikom izbora za ravnatelja.

Izbor ravnatelja

- Tada su počeli pritisci i vrlo agresivni pozivi prema meni, a ovaj razgovor jedan je u nizu sličnih i dokazuje pokušaj utjecaja na mene kao nekoga tko ustvari i ne može utjecati na izbor ravnatelja - kaže Beroš.

Nakon što je snimka dospjela u javnost, Zadravec se obrušila na ministra Beroša, te je za N1 izjavila da je riječ o skandaloznom tajnom snimanju ministra Beroša bez njezina znanja.

“Snimka objavljena na YouTubeu je autentična. Radi se o početku svibnja, a ministar me nije upozorio da razgovor sluša grupa ljudi i da se snima. Na kraju razgovora sam čula glas Tomislava Dulibića, predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice. Nemam saznanja tko je snimku pustio u javnost”, rekla je Zadravec.

Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, za Jutarnji je odmah demantirao Zadravec.

- Zlonamjerno je i neistinito da sam bio prisutan kada je nastao razgovor između gospođe i ministra. Samim time, potpuna je laž reći da je na kraju snimke moj glas - kaže Dulibić.

Zadravec je za N1 rekla i da je razgovoru prethodio razgovor u kojem ju je Beroš sustavno omalovažavao i ignorirao, i to zato jer je, tvrdi, upozoravala na korupcijske procese. Zadravec tvrdi da je natječaj za ravnatelja nelegitiman, a to je, kako je izjavila, i pismeno obrazložila.

"Moj program je borba protiv korupcije. Ja sam taj trenutak otkrila krajem prošle godine, kada sam Miju Primorac uhvatila da namješta natječaj za moj projekt. Od tada slijedi progon mene”, rekla je Zadravec.

Dulibić je, pak, i ovaj njezin navod žestoko demantirao. Kao predsjednik Upravnog vijeća kaže da je natječaj za ravnatelja u skladu sa zakonom, a ako Zadravec ima neka saznanja o korupciji, neka prijavi DORH-u.

- To sam joj i rekao. Neka slobodno prijavi sve za što smatra da nije u skladu sa zakonom ili neka prestane. Kontinuirano radi štetu KBC-u i v.d. ravnatelja Mariju Zovku koji stručno obavlja posao - kaže Dulibić.

Bez utjecaja

U snimci koja kruži internetom u više navrata se spominje i ime premijera Plenkovića, te se da zaključiti da je upravo on taj koji je odlučivao o tome tko će biti ravnatelj.

“O tome ćete morati pitati Beroša... On je meni to rekao u razgovoru prije toga, gdje je sustavno omalovažavao moje ukazivanje na kaznena djela. Ja sam i Primorac i Zovka prijavila nadležnim ustanovama i s tim upoznala Beroša...
Ministar odlučuje i formalno potvrđuje, natječaj raspisuje Upravno vijeće. Ja sam vidjela da nije bio legitiman”, rekla je Zadravec na pitanje o premijeru Plenkoviću.

S druge strane, Beroš kaže da premijer nije imao nikakav utjecaj na izbor ravnatelja u Vinogradskoj bolnici, te da je, kao što je rekao u razgovoru, vrh stranke odlučio put i smjer kretanja, što je prema njegovim riječima zakonito rješavanje te tematike. Iako ravnatelj Zovak nije bio akter razgovora, u njemu ga Zadravec proziva za korupciju i u više navrata spominje. Zovak kaže da je do sada odbijao govoriti na ovu temu jer je smatrao da se stvari trebaju riješiti unutar kuće kako se ne bi štetilo KBC-u.

- U vrijeme teške situacije koju prolazimo zbog epidemije korone, uz to što smo proživjeli zbog potresa, smatrao sam da je uloga ravnatelja organizirati bolnicu i kvalitetno zbrinuti pacijente, a ne baviti se novinskim napisima. Međutim, na opetovane optužbe o korupciji i objedama na osobnoj razini odlučio sam potražiti pravnu zaštitu - kaže Zovak.

Naglašava da KBC Sestre milosrdnice posluje prema zakonskim odredbama i uz kontrolu nadležnih tijela, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Upravnog vijeća. - Spreman sam zajedno sa svim službama KBC-a dati svu dokumentaciju, naravno, nadležnim tijelima - zaključuje za Jutarnji Mario Zovak.

Jaki pritisci

Nazvali smo brojne članove HDZ-a da nam komentiraju spornu snimku, a odgovori su mahom bili isti: Dijana Zadravec slovi za prilično problematičnu osobu.

- Znam da je oko nje uvijek bio neki skandal na Klinici pa me ni ova snimka njenog razgovora s ministrom nije iznenadila - kazao je jedan član stranke, dodajući kako mu je poznato da je Zadravec i ranije vršila pritiske na ministra Beroša.

- Ona se stalno poziva na neko svoje poznanstvo s Andrejom Plenkovićem, znam da je dolazila i na neke događaje samo kako bi se fotografirala s njim, a onda poslije te fotografije objavljivala na društvenim mrežama. Mislim da je jedan takav slučaj bio neposredno prije ove snimke s Berošem koja je izašla u javnost.

No, da su ona i premijer zaista tako dobri i da je Plenković to htio, sigurno bi je do sada već postavio na neku funkciju - smatra jedan član stranke. Dio članova HDZ-a kazao je da Dijanu Zadravec slabo poznaju jer nikad u stranci nije obnašala neku značajniju funkciju niti je u tom smislu bila istaknuta.

- Prvi put sam za nju čuo kad se 2016. godine pojavila na listi za parlamentarne izbore. Tada se čak spekuliralo da bi ona mogla postati nova ministrica, ali ne znam otkuda su išle te priče jer se tada u vrhu stranke njeno ime u tom smislu nije spominjalo - kazao je jedan istaknuti član HDZ-a. Dodao je da, koliko je njemu poznato, Zadravec u stranci nema bitnu ulogu niti potporu.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC-a bilo je predložilo smjenu Zadravec sa svih funkcija

Priča koja je kulminirala snimkom nastalom u lipnju i objavljenom sada na YouTubeu počela je još 18. prosinca prošle godine. Taj dan u jutarnjim satima u KBC-u Sestre milosrdnice odvijao se sastanak na kojem su sudjelovali prof. Dijana Zadravec, šefica Zavoda za radiologiju i tadašnja zamjenica ravnatelja ustanove, Mia Primorac, šefica Odjela za nabavu medicinske opreme, i još tri zaposlenika.

Na tom sastanku došlo je do verbalnog sukoba između Zadravec i Primorac, a navodno i do fizičkog okršaja. Izvješće o događaju predano je Povjerenstvu za unutarnji nadzor čijih je pet članova, nakon što su saslušani svi sudionici događaja, jednoglasno zaključilo kako je Zadravec kriva za događaj te su predložili tadašnjem ravnatelju (sada je v.d.) da je smijeni sa svih rukovodećih funkcija u ustanovi.

To je podržalo i Radničko vijeće čijih je 15 članova također jednoglasno donijelo isti zaključak. Zadravec je u međuvremenu za medije izjavila da nije napala Primorac, da je cijela priča izmišljena te da se ona zapravo bori protiv korupcije u režiji ravnatelja Marija Zovka i Mije Primorac. Zahtjev za njezinu smjenu poslan je na Upravno vijeće, no ono je na inicijativu tadašnjeg ministra Milana Kujundžića odgođeno, a dva dana poslije Kujundžić je smijenio tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Slavka Oreškovića.

Na mjesto predsjednika UV-a postavljen je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, a kako je u međuvremenu došlo do epidemije koronavirusa, slučaj je stavljen na čekanje. S obzirom na istek mandata ravnatelja bolnice Zovka, raspisan je natječaj za novog ravnatelja na koji se prijavila i Zadravec, iako se protiv nje u tom trenu vodio postupak. Netom prije izbora za ravnatelja optužbe protiv Zadravec su odbačene, i to glasanjem tri prema dva.

Za smjenu Zadravec ustala su dva člana koja rade u KBC-u, dok su protiv bili vanjski članovi, uključujući predsjednika Vijeća, Dulibića.

Natječaj je završio poništenjem, i to tako da Zadravec na izboru nije dobila niti jedan glas. Zovku su dva glasa dali zaposleni u KBC-u, a suzdržana su bila tri člana koje imenuje Ministarstvo. Zovak je imenovan vršiteljem dužnosti na godinu dana, a Zadravec više nije zamjenica, no i dalje je šefica Zavoda za radiologiju.(Ivana Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:30