DIVLJAŠTVO

SNIMKA ZBOG KOJE SE NA SILBI CRVENE Talijani su se prestravili, a kćerkica je vrištala: 'Nisam se htio tući, volim Hrvatsku i dalje ću dolaziti!'

 
 FACEBOOK

Talijanski jedriličar iz Trevisa Enrico Cossutta svoju je nautičarsku avanturu po hrvatskim vodama Jadrana kod otoka Silbe prije tri tjedna okončao u neviđenom strahu za sebe, ali i za svoju obitelj koja je bila s njim na 10-metarskoj jedrilici.

U videouratku koji je snimio i potom 31. srpnja objavio na Facebook stranici “777 Porti ed Ancoraggi-Magnamare ITA 12592” može se vidjeti i čuti cijeli repertoar psovki i uvreda na njegov račun, kao i neprimjereno divljačko ponašanje. Upućeni u problematiku na snimci su prepoznali Marka M. (39) sa Silbe, koji na tom pitoresknom otoku ima obrt za iznajmljivanje i sidrenje.

Daleko od obale

Povod ispadu, prema tvrdnjama Talijana, bio je pokušaj navodne protupravne naplate sidrenja, iako se talijanska jedrilica nalazila 209 metara dalje, na dijelu gdje naplate nema. Kad se 39-godišnjak svojom barkom približio jedrilici, krenula je filmska drama uz psovke talijanskoj obitelji: “Pi... ti materina, budalo! Ubit ću te! Gubi se, budalo! Samo mi takni čamac!” Potpuno prestravljena obitelj Cossutta, posebno njihova kćerkica koja je neutješno vrištala od straha, prvo nije mogla shvatiti što se događa te su muškarca pokušavali smiriti, šapćući si međusobno: “Pa, ovaj je lud. Alkohol? Zovimo policiju!”

Potom su nasilnom hrvatskom obrtniku savjetovali kako mu je “bolje da ode jer tamo kamo ih vuče, platit će on za njih”. No, rastrojeni stanovnik Silbe nije se dao smesti, nego je uporno vukao njihovu jedrilicu, i to, kako su povikali supružnici Cossutta, direktno na drugu barku. Nakon toga se video prekinuo, a o cijelom su incidentu Talijani obavijestili 112.

Iz PU zadarske za Jutarnji list je potvrđeno da je obrada u tijeku i da se taj slučaj ispituje, a neki od stanovnika Silbe koje smo kontaktirali za taj morski incident nisu niti znali sve dok video o toj torturi nije osvanuo u medijima.

Otok bruji

- Otok bruji o toj snimci. Loša je to reklama za turizam. Taj momak je lip ko slika i nadasve vrlo inteligentan, al’ vrlo slab na živce. Na sve još kad si i popije koju čašicu alkohola više po ovoj vrućini, znaju se dogoditi ovakve stvari. Njegovi su roditelji nemoćni. Divni su, imaju još i kćer, ali sina kao da nisu uspjeli izvesti na pravi put - kaže za Jutarnji jedna stanovnica Silbe.

- Sve je to sad iza mene i moje obitelji. Primio sam i uvažio ispriku. Volim Hrvatsku i dalje ću dolaziti. A kobnog dana kasno popodne, oko 18 sati, stigli smo do luke koja je bila krcata baš kao i sva sidrišta pa smo otišli nekoliko stotina metara dalje južno gdje su već bila usidrena dva broda. Taj čovjek je barkom došao do nas nešto prije 20 sati i tražio da platimo polovicu onoga što uzima na sidrištu gdje je, neposredno prije, skupio novac od drugih jedriličara. Odbio sam mu platiti jer je na tom dijelu besplatno sidrenje. I onda je on planuo.

U natezanju sam mu zamalo odvalio dio motora. Kažem zamalo jer nisam htio prijeći granicu i završiti na strani agresive. Na kraju sam upalio motor i zaustavio njegovu barku u trzaju tako da je on pao u nju. Nitko se nije ozlijedio, moja jedrilica nema niti jednu ogrebotinu. A tog sam čovjeka već viđao. Vidjet ćemo što će biti iduće godine. Naprosto, uvjeren sam da će biti vrlo oprezan, pogotovo jer su mu, koliko sam čuo, lani bili ukinuli koncesiju - ispričao je zgroženi jedriličar Cossutta koji posljednjih 20 godina plovi našim morem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:22