OČEKUJE SE JOŠ KIŠE

Snažno nevrijeme na jugu: Poplavile ulice, u Dubrovniku se odronio dio zida

Na jug zemlje stiglo je poveće osvježenje iz Italije, do kraja tjedna očekuje se kiša u većem djelu zemlje
Grmljavinski oblak, ilustracija
 Matija Djanjesic/Cropix

Dubrovačko područje noćas je pogodilo snažno nevrijeme koje je stiglo iz Italije pa je tako u Konavlima palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, javlja meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević. Mjestimično su nastale prolazne bujice zbog velikih količina padalina u kratkom roku. Za dubrovačku regiju, meteorolozi su danas izdali žuto upozorenje.

Na snimci koju je meteorologinja Blažević objavila na Twitteru vide se poplavljene ulice u Dubrovniku.

Velika kiša koja je pala, kako piše DuList, uzrokovala je odron zida kod Bogišićevog parka u Dubrovniku. Gradski vijećnik Maro Kristić je u dva navrata ukazivao na loše stanje spomenutog podzida.

-Tada je obećana žurna intervencija komunalnog redarstva i sanacija oštećenih i nagnutih dijelova podzida. Stanovnici su se potom i pojedinačno obraćali gradskom kotaru Pile-Kono i komunalnom redarstvu ukazujući na opasnost, ali oni ih očito nisu ozbiljno shvatili odnosno nisu savjesno obavili svoj posao. Ovaj put je srećom prošlo bez ljudskih žrtava samo zato jer je kiša padala noću, jer ova ulica je iznimno frekventna i njome svakodnevno prolazi veliki broj ljudi. Očekujemo žurnu sanaciju ne samo na ovoj lokaciji na kojoj je došlo do urušavanja nego na svim drugim lokacijama na kojima ista opasnost prijeti – navodi Kristić.

Intenzivan vjetar usporava vožnju A1 autocestom Zagreb-Split-Ploče između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići gdje se vozi uz ograničenje od 40km/h brzine. Ipak, dionica je otvorena za sav promet.

Vjetar će kroz dan slabiti, a očekuje se još mjestimičnih pljuskova na južnom i srednjem Jadranu te u istočnoj unutarašnjosti zemlje. Sutra se očekuje smiraj vremena, iako kratko vijeka budući da se očekuje pogoršanje vremena u četvrtak navečer te u petak, kada se kiša očekuje u većem djelu zemlje.

Otežan promet

Duž Jadrana je također vrijeme dosta nestabilno, a mjestimično ima i grmljavine. Očekuju se nevere na srednje i južnom Jadranu u sljedećih nekoliko sati, a prometovanje na moru otežava bura te je promet dozvoljen samo za osobna vozila na sljedećim mjestima:

- autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Delnice i Kikovica (za ostala vozila vrijedi obilazak državnom cestom DC3 putem Gornjeg Jelenja)

- na Paškom mostu

- na Jadranskoj magistrali između Bakra i Svete Marije Magdalene; na lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica zabranjeno je prometovati autobusima na kat, motociklima, dostavnim vozilima i vozilima s natkrivenim tovarnim prostorom te vozilima s kamp prikolicama

- na Krčkom mostu, zbog vjetra, zabranjen je promet motociklima, kamp prikolicama s tri ili više osovina, prikolicima za stanovanje, kombi vozilima višim od 1.9m, autobusima na kat i autobusima duplih osovina koji vuku prikolice, osobnim vozilima koji vuku prikolicu s jednom osovinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:54