ŠTO SE KRIJE U BILJEŠKAMA HDZ-ove BLAGAJNICE

Smijenjenom direktoru davala na ruke više od 5000 kuna mjesečno

Branka Pavošević prvo je tvrdila da je uništila bilješke, no poslije je dio njih predala USKOK-u
Zagreb, 140711.Branka Pavosevic, bivsa sefica HDZ-ovog racunovodstva, danas ujutro je uhapsena, a oko 16,50 sati je dovedena u prostorije USKOK-a u Gajevoj ulici.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - Branka Pavošević , bivša blagajnica HDZ-a, prilikom posljednjeg svjedočenja USKOK-u je predala evidenciju o isplatama na crno putem kojih su, navodno, financirani neki ministri Sanaderove Vlade te dio HDZ-ova osoblja (portiri i vozač). B. Pavošević je, dakle, iskaz podebljala i bilješkama koje dokumentiraju vođenje paralelnog knjigovodstva u HDZ-u.

Istražiteljima je predala hrpu listova u kojima očito nedostaju neki materijali. Istina je, detaljno su popisivana imena, iznosi i namjena novca, kaže upućeni izvor iz vladajuće stranke i opisuje ono što se nervozno prepričava među vladajućima.

- Sve je žena pisala. Vrlo detaljno. Recimo, nakon prošlih izbora jedan je direktor državnog poduzeća povučen u jedno ministarstvo. Od plaće veće od 20.000 kuna pao je na manje od 15.000 pa mu se razlika, uz pristojno ali ne i pretjerano povećanje, isplaćivala iz toga crnog fonda. Ali, papiri koji nedostaju upućuju na to da nekadašnja računovotkinja stranke neke ljude ipak pokušava zaštititi - kaže naš sugovornik.

U bilješkama koje je predala B. Pavošević navodno je i stavka od oko 170.000 kuna kojom je plaćeno osiguranje famoznog BMW-a nabavljenog za Ivu Sanadera za 4,2 milijuna kuna. Novac je izbrojen, kažu upućeni, u stranačkim prostorijama, a prodavatelj je odobrio i popust za gotovinsko plaćanje. Vladajućom strankom kola i priča da je B. Pavošević naznačila kako je novac dijelila isključivo po Sanaderovim napucima.

- Sanader nije bio škrt, naprotiv. Samo je patio od pompe, od toga da mu onaj tko nešto traži dođe, da mu se pokloni i zamoli. A on bi onda, s apsolutnom vlašću u rukama, poput dona, amenovao zahtjeve - rekao je naš sugovornik.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 20:35