PIŠE IVANKA TOMA

Slučaj Žinić je test za Plenkovića: Hoće li doista promijeniti HDZ kako bi promijenio Hrvatsku

‘To hoće li Žinić nakon ove afere ostati i dalje član HDZ-a i hoće li ponovo biti njihov kandidat za župana, potpuno je irelevantno‘
 Ivana Nobilo/Cropix
Objavljeno: 17. siječanj 2021. 13:20

Iz svega što je do sada nedvojbeno utvrđeno o stanovanju sisačko-moslavačkog župana Ivana Žinića jest da on 25 godina živi u tuđoj kući, da ju je lažno prikazao kao svoju, da 17 godina nije plaćao nikakvu naknadu za njezino korištenje, a osam godina je plaćao mjesečni najam od 100 kuna.

Sve su to fakti koje je potvrdio i sam župan Žinić, a uređena i poštena država na njih bi trebala reagirati jednako kao i u svim drugim sličnim slučajevima. Prvo, onoga tko je bez pravne osnove na tuđem treba deložirati i osloboditi zaposjednutu imovinu. Drugo, nelegalno stečenu imovinsku korist valja oduzeti, a korištenje državne kuće bez naknade predstavlja stjecanje materijalne koristi i župan bi trebao državi nadoknaditi vrijednost najma za sve godine tijekom kojih nije plaćao ništa, a za osam godina razliku između tržišne vrijednosti najma i 100 kuna koliko je plaćao. Kao i svakome drugome tko je uhvaćen u sličnoj nelegalnoj situaciji, valjalo bi mu obračunati kamate.

Policija i tužiteljstvo trebali bi se pozabaviti i lažnim prikazivanjem da je vlasnik kuće koja nije njegova i vidjeti što iza toga stoji - je li to namjera prisvajanja tuđe imovine ili nešto drugo.

To što se Žinić legalno uselio u srpsku kuću od 100 kvadrata u Glini, što je država kuću otkupila od bivšeg vlasnika i Žiniću za jedno vrijeme dala rješenje po kojemu je imao pravo u njoj stanovati ništa ne mijenja na stvari. Ne mijenja ni to što su se tijekom godina puno puta mijenjali zakoni, što 15 godina čeka odgovor na zahtjev da mu se kuća daruje, kao ni to što je tijekom godina ulagao vlastita sredstva u njezino održavanje. Žinić bez pravne osnove godinama živi u tuđem i to svojata. To se ne smije!

Status Ivana Žinića u odnosu na korištenje kuće u Glini je pravno pitanje i nema nikakve veze (barem ne bi smio imati) s politikom, kao ni njegovom funkcijom. To hoće li Žinić nakon ove afere ostati i dalje član HDZ-a i hoće li ponovo biti njihov kandidat za župana, potpuno je irelevantno jer je stvar isključivo HDZ-a hoće li na istaknutim mjestima u svojoj stranci imati muljatore. Žinić je samo primjer na kojemu će premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pokazati mijenja li HDZ kako bi promijenio Hrvatsku.

Ono što je u slučaju Žinić od javnog interesa je to što je čovjek sumnjiva morala na čelu županijskog stožera koji treba voditi brigu o obnovi Banije nakon što je teško stradala u potresu. Koliko god Žinić bude govorio da je bio branitelj, da su i drugi dobili kuće na korištenje te da administracija nije odgovarala na njegov zahtjev za darovanjem kuće, ostaje činjenica da je svjesno živio među zidovima koji nisu njegovi. A to je nemoralno. To prije što je sve ove godine bio na dobrim pozicijama, dobro zarađivao i mogao si je od svoga rada stvoriti krov nad glavom.

Uostalom, Žinić je već bio koordinator poslijeratne obnove Banije izvedene tako da su se neke od obnovljenih kuća u potresu rušile kao kule od karata. Eto zašto tamošnji ljudi više vjeruju Torcidi i BBB-ima nego vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:39