BRANISLAV ŠUTIĆ

SLUČAJ ŠEFA HDZ-a U OTOČCU Imao je dva posla, ni na jedan nijedolazio i sada tuži zbog otkaza!

'On osebujno shvaća radni odnos i smatra da ima pravo ne pojavljivati se na poslu, a dobivati plaću'
 Robert Fajt / Cropix

Pomoću Općinskog suda u Gospiću Branislav Šutić (49) pokušao se vratiti u Nacionalni park Plitvička jezera, gdje je prvo smijenjen s mjesta ravnatelja, a zatim dobio otkaz na mjestu savjetnika, no sud je utvrdio da je izvanredni otkaz, koji mu je tadašnja ravnateljica Lidija Bertović uručila zbog nedolaska na posao, bio potpuno opravdan te je odbacio njegovu tužbu.

Savjetnik bez savjeta

Na istom sudu Šutić vodi spor protiv Veleučilišta u Gospiću, gdje je također prvo smijenjen s mjesta dekana, a potom dobio otkaz iz ustanove u kojoj je kratko radio kao predavač. Može se reći da su Šutićeve tužbe bile vrlo smione, s obzirom na to da se istovremeno protiv njega vodi kazneni postupak zbog zloporabe položaja u obje institucije, tijekom kojega su policajci utvrdili da je, paralelno radeći na dva radna mjesta, protupravno zaradio 115.000 kuna.

Šutićev politički uspon počinje odlaskom u Zagreb najmoćnijeg Ličanina Darka Milinovića, koju mu je godinama vrlo bliski suradnik i jako dobar prijatelj, a odlaskom Sanaderove Vlade sa scene, Šutić se silom prilika povlači, na Plitvicama pred SDP-ovom akvizicijom Lidijom Bertović. No, mogao je vjerojatno godinama raditi kao njezin savjetnik, ali novoj ravnateljici mjesecima nije udijelio nijedan savjet, a u ožujku 2013. četiri se dana nije pojavio na poslu, odbijajući bilo kakvu komunikaciju s ravnateljicom i neodgovarajući na njezine dopise i upozorenja, zbog čega mu je i uručila otkaz.

On se branio da u obrazloženju otkaza nije naveden nijedan svjedok koji bi potvrdio da nije dolazio na posao, no protiv njega su svjedočili svi njegovi bivši bliski suradnici, a radnike koji su rekli nešto u njegovu korist sud je ocijenio pristranim i njihove izjave kontradiktornim.

Pokušao se Šutić izvući i kako je često obilazio Park, no s Plitvica su pojasnili da on nije bio rendžer da bi mu posao bio obilaženje Parka, već mu je radno mjesto bilo u uredu.

Problemi s autoritetom

- Šutić kao bivši ravnatelj ima posve osebujno shvaćanje svojih prava iz radnog odnosa i očito smatra da mu pripadaju veća i drukčija prava od drugih radnika, npr. pravo da ne dolazi na posao, a da za to dobiva plaću, pravo da ne odgovara na dopise ravnateljice, da sam sebi određuje način na koji će obavljati poslove, da sam sebi određuje radno vrijeme - obrazlažu otkaz u NP-u i dodaju da Šutić nije navikao na autoritet i da se svi njegovi problemi svode na to da nije mogao prihvatiti da više nije ravnatelj te ustanove i nema utjecaj na ostale djelatnike.

Branislav Šutić danas je kao predsjednik HDZ-a Otočca pretendent na gradonačelničko mjesto u tome gradu, ali i osuđenik na osam mjeseci zatvora, zbog kaznenog djela izazivanja teške prometne nesreće prije četiri godine u kojoj je jedna osoba izgubila život, za što se čeka pravomoćnost presude.

Zarađivao više od šefa države

Zbog sumnje da su zlorabili položaj i ovlasti kao odgovorne osobe gospićkoga Veleučilišta i bivšem dekanu omogućili da nezakonito stekne 115 tisuća kuna, policija je podnijela kaznene prijave protiv bivšega predsjednika Upravnog vijeća, sadašnjega gradonačelnika Gospića Petra Krmpotića, bivšeg dekana u Gospiću Branislava Šutića, prodekana za financije Mehmeda Alijagića i šefice računovodstva Slavice Netahli.

Branislav Šutić imao je ugovor za kumulativni radni odnos s pravom na 80 posto plaće iz Nacionalnog parka Plitvičke jezera, a 20 posto na gospićkom Veleučilištu, ali je u objema institucijama ostvarivao pravo na punu mjesečnu plaću.

Tako je zarađivao više nego predsjednik države, koristeći, naravno, i druge pogodnosti koje su mu pružale te rukovodeće funkcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 15:38