ODJECI ODLUKE

'Slučaj Perković devastirao je institucije'

"Imamo jedan Ustav i jedan zakon o europskom uhidbenom nalogu i očekujem da hrvatsko pravosuđe, bez obzira sudi li Turudić ili Hrvatin, uskladi sudsku praksu po istom Ustavu i istom zakonu", poručio je Lesar
 CROPIX

ZAGREB - Oporbene stranke nisu iznenađene odlukom Vrhovnog suda o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, no upozoravaju da suprotne sudske odluke o izručenju Perkovića i neizručenju Zdravka Mustača šalju lošu poruku građanima i EU.

Potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković rekao je Hini da je " Vrhovni sud dosljedan u svojoj praksi , budući da je u sličnom predmetu već donio takvu odluku". To je dobro s aspekta sigurnosti građana, vezano uz ujednačenu sudsku praksu, dodao je.

Međutim, "ostaje gorak okus" jer je Županijski sud u Velikoj Gorici u istovjetnom predmetu odlučio da Njemačkoj neće izručiti Mustača, kojega njemačko pravosuđe, kao i Perkovića, tereti za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića, napominje Bošnjaković.

Budući da se DORH, koji je u postupku zastupao njemačko tužiteljstvo, nije žalio na tu odluku, Bošnjaković upozorava da će pitanje je li sud u tom postupku odlučio ispravno ostati bez odgovora.

Nije želio nagađati hoće li Perković ipak izbjeći izručenje, s obzirom da je njegov odvjetnik Anto Nobilo najavio da će podnijeti ustavnu tužbu i od Ustavnog suda zatražiti da privremeno spriječi izručenje njegova klijenta.

"Ne bi bilo korektno to prognozirati, no jasno je da će odvjetnik, kao i svaki drugi, iscrpiti sva moguća pravna sredstva da bi zaštitio svog klijenta", rekao je Bošnjaković.

Odluku o izručenju Perkovića nije želio komentirati predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek rekla je Hini da, kao i do sada, Karamarko neće komentirati predmete koji nisu pravomoćno okončani.

Različite odluke županijskih sudova u Zagrebu i Velikoj Gorici smetaju i laburistu Dragutinu Lesaru.

"Imamo jedan Ustav i jedan zakon o europskom uhidbenom nalogu i očekujem da hrvatsko pravosuđe, bez obzira sudi li Turudić ili Hrvatin, uskladi sudsku praksu po istom Ustavu i istom zakonu", poručio je Lesar.

Na neujednačenost sudske prakse upozorava i Josip Salapić (HDSSB). "Bilo bi dobro da je pravosuđe bilo jedinstveno u oba slučaja", kazao je Salapić, koji različite sudske odluke u istoj stvari tumači kao "dokaz da se politika nije trebala petljati u pravosuđe".

"Ovo dokazuje da ono što se petljalo oko 'lex Perkovića' i ustavnih promjena, za koje se tvrdilo da imaju ili nemaju veze s Perkovićem, nije dobro. Sve je trebalo prepustiti pravosuđu. Tada bi bilo manje problema i za Hrvatsku i za samog Perkovića, a ovako smo poslali lošu poruku EU", uvjeren je Salapić.

Slično misli i Ruža Tomašić (HSP AS). "To se trebalo napraviti odmah nakon 1. srpnja prošle godine. Vlada nije trebala blamirati ni državu niti sebe izmjenom Zakona samo tri dana prije ulaska u EU", kazala je.

"Zanimljivo je da su ti isti ljudi koji su branili Perkovića prije nešto više od desetak godina govorili da država ne smije biti talac jednog čovjeka i da bi Gotovina morao ići u Haag dokazati svoju nevinost. Sada smo vidjeli da je Hrvatska postala talac jednog čovjeka i ispala je nevjerodostojna i neozbiljna", rekla je Tomašić.

Uvjerena je da će Perković na kraju doista biti izručen Njemačkoj. "Smiješno je kada neki pričaju da ne vjeruju njemačkom pravosuđu, posebno kada se uzme u obzir stanje pravosuđa u Hrvatskoj. Možda Milanović onemogućavanjem izručenja želi pogoršati odnose s Njemačkom i osloniti se na Englesku", rekla je Tomašić.

Pupovac: 'Slučaj Perković' devastirao političke i pravne institucije u zemlji

ZAGREB - Komentirajući današnju odluku Vrhovnog suda o izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac za Hinu je izjavio kako se radi o kraju pravno-političke bitke u kojoj su se mnogi vidljivi i nevidljivi akteri upleli, kompromitirali i pritom devastirali što političke, što pravne institucije u zemlji.

Time se pokazalo da kao zemlja nismo dorasli ozbiljnim i izazovnim političkim, a ni pravnim poslovima. "Nakon ovoga će nastupiti druga bitka koja će uvelike ovisiti o vještini samog Perkovića i njegove obrane, ali nesumnjivo će se nastaviti u svojoj pravnoj i političkoj dimenziji, samo više ne u okvirima Hrvatske nego u okvirima Njemačke", ustvrdio je Pupovac.

"Dakle, dobro je da je završilo, loše je što je tek počelo", zaključio je Pupovac.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je Hini da ne želi komentirati sudske odluke, ali mu je drago da se ti procesi konačno privode kraju. "Mislim da je Njemačka ozbiljna država, pa se može očekivati pošteno i pravedno suđenje Perkoviću", istaknuo je Hrg.

Predsjednica Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) Mirela Holy rekla je da ne može komentirati odluke Vrhovnog suda jer bi se to moglo tumačiti kao miješanje u rad pravosuđa.

Vladajući bez komentara na odluku Vrhovnog suda

ZAGREB - U strankama vladajuće koalicije danas nisu htjeli komentirati odluku Vrhovnog suda o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, koja ga sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Iz SDP-a su kratko poručili kako ne žele komentirati odluku Vrhovnog suda.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš kazao je također kako je u stranci dogovoreno da neće komentirati sudske odluke, tim više što Perkovićevoj obrani preostaje da se žali Ustavnom sudu.

Vrhovni sud odbacio je žalbu Perkovićeve obrane i potvrdio njegovo izručenje, a tu je odluku, osim strankama u postupku, proslijedio i MUP-ovoj službi za međunarodnu policijsku suradnju, koja s Njemačkom treba dogovoriti točno mjesto i vrijeme Perkovićeve predaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:26