SMRTONOSNIM KOMPOTOM OTROVAO RATKA BARIĆA

SLUČAJ BUNIKA Šaman Hodak sutkinji: 'Moj mentalni inkubator ne radi tako brzo kao vaše pravo'

 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Tek što je započelo, odmah je, zbog proceduralnih razloga, i odgođeno ponovljeno suđenje samozvanom saborčanskom šamanu Luki Hodaku u predmetu koji je u javnosti poznat kao slučaj "bunika". Hodaka je, umjesto njegovog odvjetnika i rođaka Zvonimira Hodaka, na Općinski sud u Karlovac došla zastupati odvjetnička vježbenica Petra Sačić.

Sutkinja Sanda Janković upozorila je da ga može zastupati samo odvjetnik jer mu prijeti zatvorska kazna duža od pet godina te da mora odgoditi raspravu, a on neka se izjasni želi li da ga na novoj raspravi brani njegov odvjetnik ili će mu sud angažirati odvjetnika po službenoj dužnosti.

- Moj mentalni inkubator ne radi tako brzo kao vaše pravo - odgovorio je šaman Hodak, a potom zatražio stanku za konzultacije.

Dogovorio je telefonski s odvjetnikom Hodakom da će ga ipak dalje zastupati on, a ne odvjetnik po službenoj dužnosti, jer su ga "takvi već zastupali, pa je završio u zatvoru".

- To je jako skupo, jer smo već pozvali svjedoke i vještake. To će netko morati platiti - upozorila je sutkinja Janković dodajući da će troškovnik na sljedećoj raspravi uručiti njegovom odvjetniku.

Po izlasku iz sudnice šaman nije htio davati izjave, a na novinarsko pitanje gdje je i kako je, kratko je odgovorio: "Uglavnom u šumi, maknuo sam se da ne smetam sistemu".

Podsjetimo, Hodak je tijekom prvog postupka proglašen krivim jer je pripremao i držao kompot od bunike koji je tijekom novogodišnje proslave 2009. godine u njegovom vigvamu u Saborskom bio smrtonosan za njegovog prvog susjeda Ratka Barića lakomisleno smatrajući, kako je tada objasnila ogulinska sutkinja Mima Mrvoš, da neće biti štetnih posljedica.

Svojim prijateljima Ivici Hodaku, Marku Tomšiću, Damiru Štanclu i Ratku Bariću koji su s njim plesali plesove sunca i mjeseca dao je po dvije žlice kompota. Za Barića su one bile smrtonosne, a ostala trojka doživjela je akutne halucinacije i završila na psihijatriji.

Presuda je "pala" jer su prihvaćene žalbe obje strane u postupku, te zbog nepotpuno utvđenog činjeničnog stanja.

Protiv Hodaka vodi se još nekoliko postupaka zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio načelnik Saborskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 16:48