VELIKA NAPETOST

SLOVENCI GOMILAJU SNAGE NA GRANICI! Hrpa naoružanih specijalaca stala u obranu žice, a s druge strane stoji - JEDAN hrvatski policajac!

Naši su se specijalci nakon pregovora povukli s hrvatske strane granice
Harmica, 111115U 16.20 na hrvatsku stranu granicnog prijelaza sa Slovenijom u Harmici stiglo je pet kombija hrvatskih specijalaca, na na slovensku dvadesetak njihovih specijalaca. Oni osiguravaju pregovore svojih delegacija oko zicane ograde koju su Slovenci postavili na hrvatskoj strani granice.Na fotografiji: ograda.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

NOVO 12:09 - Slovenci su doveli dodatna pojačanja. Stigao je još jedan kombi pun njihovih specijalaca naoružanih dugim cijevima i potpuno opremljenih. S druge, naše strane granice trenutačno je jedan policajac koji sve to fotografira...

--------------------------------------

12:00 - Hrvatska je postavila rok do podneva da Slovenci maknu žičanu ogradu s našeg teritorija. No, umjesto micanja žice, nekoliko minuta prije podneva pojavila su se dva kombija s 20-ak slovenskih specijalaca koji su očito odlučili braniti žicu postavljenu uz obalu Sutle. Što će sada učiniti hrvatska strana?

--------------------------------------

9:13 - Stanje na hrvatsko-slovenskoj granici je mirno. S hrvatske strane nema specijalaca, no na slovenskoj strani oni redovno dežuraju. Šest kombi vozila i oko 20-30 maskiranih specijalaca pod punom spremom stoji sa slovenske strane. Čeka se razvoj situacije po pitanju žičane ograde.

------------------------------------

8:39 - Stanje na hrvatskom graničnom prijelazu sa Slovenijom, Harmica, u četvrtak ujutro je mirno, a očekuje se da će jučerašnje napetosti oko postavljanja žice na toj lokaciji biti jedna od tema današnjeg susreta dvoje predsjednika. Slovenija je u srijedu upozorena da je žičanom ogradom koju je počela postavljati uzduž zelene granice prešla na hrvatsku stranu, što su u Ljubljani negirali.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je da Slovenija još nije primila protestnu notu koju je uputilo hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, te da Slovenija ogradu postavlja na slovenskom teritoriju, ali da njome ne prejudicira granicu.

"Tehničke prepreke postavljamo na slovenskem ozemlju, izbjegavajući pri tome sporne zone, ne želimo konflikt, a isto očekujemo od hrvatske strane", rekla je slovenska ministrica kasno u srijedu u razgovoru za Slovensku televiziju.

Ako bi Hrvatska unatoč tome počela uklanjati žicu, reakcija Sloveniije bila bi ovisna od stanja na terenu, kazala je Žnidar.

Slovenski mediji najavljuju da će napetosti do kojih je došlo u vezi s početkom postavljanja "tehničkih barijera" na slovenskoj strani granice danas prilikom svog susreta, koji je inače bio planiran dosta ranije, pokušati ublažiti slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koji se susreću u Zagrebu.

Taj je radni susret dogovoren kao priprema na skorašnji summit lidera iz regije koji sudjeluju u procesu Brdo-Brijuni, ali se očekuje da će na njemu biti riječi i o događajima na granici, potvrđeno je u uredu slovenskog predsjednika Pahora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata, te pozvalo susjednu zemlju da ogradu u najkraćem roku ukloni.

------------------------------------

Ej, Janezi! Tko vam je dozvolio da bušite našu zemlju, ha? Ma, sram vas bilo - vikala je jučer ljutito s desne obale Sutle prema lijevoj Barbara Krčan. No, otamo joj nitko nije odgovarao, dvadesetak vojnika zabijalo je željezne klinove i razvlačilo žicu skroz do table na kojoj piše “Republika Slovenija”, na kraju mosta koji spaja dvije zemlje na graničnom prijelazu Harmica, nedaleko od Zaprešića.

Do popodnevnih sati postavljeni su kilometri oštrog bodljikavog metala, a sve kako bi spriječili ilegalne ulaske izbjeglica s istoka. Dok je slovenska policija sa specijalcima koji su im čuvali leđa branila pristup svima prema vojnicima radnicima, oni su neumorno ograđivali sve što je na drugoj strani rijeke. Prvo bi prošao rovokopač i počistio raslinje, potom bi jedan ešalon vojnika pozabijao dvometarske klinove, zatim drugi koji je razvlačio tri reda žice postavljene do oko 1,80 m visine, na koju bi se zatim postavljala bodljikava, dva reda na zemlju i jedan na njih. Posljednji vojnici u nizu klinovima su red bodljikove žice dodatno pričvršćivali za zemlju. Bez ikakvih problema su tako riješili desetke kilometara, sve dok nisu došli do ljutite Barbare, koja ih je optužila za agresiju.

Poticaji iz Hrvatske

- Ja sam iz Španskog, ali ova zemlja preko, na drugoj obali, bila je u vlasništvu mojeg muža dok je nismo prodali susjedu. Nikada nije bila slovenska, ne znam što je njima, jesu li pitali ikoga smiju li to raditi? Sve tamo do djutića je naše. Pogledajte, nedavno su bojili most i došli su samo do pola, a i to je sve naše - tvrdi nam Barbara Krčan, prva susjeda Republike Slovenije. Nekoliko koraka dalje, na početku hrvatske strane mosta, stajala je tročlana ekipa hrvatske policije u civilu. Jedan do njih je u rukama držao kartu, drugi je razgovarao mobitelom.

- Ne znam za onaj drugi dio, ali ovaj džep ovdje je definitivno naš - javio je policijski službenik nadređenom.

Sve to vrijeme Slovenci su neumorno podizali barijeru prema svojoj zemlji. Na dionici od Harmice prema sjeveru moglo ih je biti dvjestotinjak te desetak rovokopača i isto toliko kamiona. Na pet, šest punktova bili su raspoređeni specijalci, u skupinama od četiri ili pet. U redovitim patrolama uz vozilo slovenske policije zapazili smo i kombi njemačke policije. No,u poslijepodnevnim je satima situacija je postala napeta jer je s hrvatske strane došlo pet kombija s policijskim specijalcima s namjerom da uklone dio slovenske ograde za koju se tvrdi da je postavljena s hrvatske strane.

Službeni protest

Istovremeno, sa slovenske je također došlo nekoliko vozila pod rotirkama. Slovenski specijalci naoružani su automatskim puškama, takoreći u punoj ratnoj spremi. U međuvremenu, na mjesto događaja stigao je i načelnik zagrebačke policije Goran Burušić koji je čekao slovenskog predstavnika kako bi mu uputio službeni protest.Slovenska delegacija, dvije osobe u pratnji pet maskiranih specijalaca, došla je do polovice mosta, na kojoj ih je dočekao načelnik zagrebačke policije Goran Burušić, u pratnji dvoje suradnika u civilu. Pozvali su ga na razgovor u službene prostorije, no on je to odbio, rekavši da bi mu bilo draže da to riješe na mostu. Znate li vi da ste postavili ogradu na hrvatski teritorij?, upitao ih je. Slovenski kolega predložio je da se situacija riješi na višoj razini te je naposljetku zaključeno da će, ako na višoj razini dođe do dogovora, ograda odmah biti uklonjena. Kasno popodne cijelo je područje počeo nadlijetati i slovenski policijski helikopter. Navečer su se hrvatski specijalci povukli s hrvatske strane granice, pošto je stigla informacija da su ‘više instance’ navodno postigle dogovor o uklanjanju spornog dijela slovenske ograde koji je završio na hrvatskom teritoriju. Kako doznajemo, ako taj dogovor ne bude ispoštovan do jutra, na granicu će ponovno doći hrvatski specijalci kako bi fizički uklonili sporne dijelove žice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:52