AFERA ZAGREB TOWER

SLOBODNA IMA DOKAZE Ministarstvo je najam dosad plaćalo 9, a ne 15 milijuna kuna

 Cropix

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila sadržaj tajnog ugovora Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša, ministar Mihael Zmajlović prvi je put priznao stvarnu cijenu preseljenja u luksuzni poslovni neboder Zagreb Tower.

Ministarstvo i Fond urede raspoređene na osam katova Zagreb Towera godišnje neće platiti 6,7 milijuna kuna, koliko su u Ministarstvu tvrdili da će stajati čitav posao, nego čak 14 milijuna kuna. Ministru se opet, međutim, potkrala jedna „sitna“ netočnost.

Zmajlović tvrdi da dosadašnji troškovi najma i režija tih četiriju institucija iznose 15,5 milijuna kuna. No, analiza koju je izradio njegov kabinet i Glavno tajništvo Ministarstva zaštite okoliša otkrivaju da ti troškovi ne prelaze 9,64 milijuna kuna. Od toga, 6,1 milijun kuna otpada na Ministarstvo, Agenciju za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode, a 3,5 milijuna kuna na Fond za zaštitu okoliša.

Riječ je o internom dokumentu Ministarstva koji nosi naslov „Izvješće i prijedlog objedinjenja na jednoj lokaciji“, a koji je dovršen u jesen prošle godine, uoči sjednice Vlade na kojoj je Fondu za zaštitu okoliša dana suglasnost da sa Zagreb Towerom sklopi ugovor o najmu.

Glavni je Zmajlovićev argument da je Fond izvanproračunsko tijelo, samostalna agencija sa svojim proračunom, te da ona ne potpada u trošak koji plaćaju porezni obveznici. No, kada su u ministrovu kabinetu računali dosadašnje troškove, u njih su bez imalo grižnje savjesti svrstali i troškove najma i režija Fonda za zaštitu okoliša. I tako ukupan iznos sa 6,1 dodatno „nabildali“ na 9,4 milijuna kuna.

Dokument koji objavljuje Slobodna Dalmacija pokazuje da je Fond za najamninu 3773 metra četvorna do sada plaćao 618.759 kuna godišnje, za struju 510 tisuća kuna, za grijanje 1,55 milijuna kuna, za opskrbu vodom 74 tisuće kuna, za komunalnu naknadu 127, a za telefon i internet 620 tisuća kuna.

U tom svjetlu, ugovor koji je Fond sklopio sa Zagreb Towerom znatno je nepovoljniji: najamnina za 5452 metra četvorna koštat će 4,14 milijuna kuna godišnje, a održavanje ureda i pedesetak parkirališnih mjesta stajat će dodatnih 2,1 milijun kuna. Ili ukupno 6,3 milijuna kuna. Bez PDV-a.

I to će sve platiti porezni obveznici budući da se Fond financira iz naknada koje, temeljem važećih zakona koje je predložila Vlada, naplaćuje od građana i tvrtki.

Milanović se raspitivao...

Ovih dana premijer Zoran Milanović zatražio je od ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića objašnjenje o ugovorima sklopljenima sa Zagreb Towerom. Zmajlović je ponovio kako je glavna namjera bila objedinjenje Ministarstva i ostalih institucija na jednoj lokaciji, podizanje razine funkcionalnosti, kao i ušteda u državnom proračunu. Premijer je, kako doznajemo u Vladi, bio zadovoljan njegovim objašnjenjem.

Nisu smjeli potpisati tajni ugovor

Ministarstvo zaštite okoliša nije smjelo potpisati ugovor o najmu prostora u luksuznom Zagreb Toweru koji je definiran kao poslovna tajna. Tvrdi to u izjavi za Slobodnu Dalmaciju antikorupcijski ekspert Zorislav Antun Petrović.

- Niti jedno tijelo javne vlasti, prema načelu otvorenosti upravljanja i Zakonu o pravu na pristup informacijama, ne smije tajiti ugovor sklopljen s bilo kime – upozorava Petrović. Iz Ministarstva se brane da je ugovor proglašen tajnom na zahtjev najmodavca, odnosno Zagreb Towera. Petrović decidirano tvrdi da u tom slučaju Ministarstvo nije smjelo sklopiti sporni ugovor. Ako potencijalni poslovni partner zatraži da se u ugovor uključi odredba o poslovnoj tajni, onda ga tijelo javne vlasti treba uputiti da posao na slobodnom tržištu sklopi s nekim drugim najmoprimcem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:52