SVJETLEĆI INFOPANOI

Slavonci komarce uništavaju brazilskom metodom: ‘Za 12 sati u klopku se može privući njih 30.000‘

Smatra se da panoi mogu privući do 30.000 komaraca u 12-satnom razdoblju, i to iz radijusa od 2,5 kilometara
Komarac, ilustracija
 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što su postavljeni u Brazilu kad se pojavio Zika virus, svjetleći infopanoi koji su zapravo klopke za komarce, bit će postavljeni i u Osječko-baranjskoj županiji, javlja Glas Slavonije.

Takvi svjetleći infopanoi tijekom 12 sati u sebe mogu privući i 30.000 odraslih jedinki komaraca s radijusa od 2,5 kilometara.

Projekt je to koji je počeo u ožujku ove godine, trajat će do 2023., a njime je osigurano nešto manje od milijun eura. Cilj je omogućiti brzo otkrivanje bolesti koje komarci prenose te suzbiti komarce ekološki prihvatljivim metodama bez pesticida.

- Imamo uvoz sve većeg broja komaraca, i to zbog pojačanog transporta roba i ljudi, a riječ je o komarcima koji nisu tipični za ova područja i koji se ovdje brzo šire i imaju velik faktorski rizik patogena. Stoga je ovaj projekt iznimno bitan jer dolaskom novih sojeva imamo i mogućnost pojave novih bolesti, a to je nešto o čemu ponajprije moraju voditi nadzor i brigu zdravstvene ustanove, rekla je za Glas Slavonije ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, dr. sc. Nataša Turić.

Panoi će biti postavljeni na deset lokacija na području Osječko-baranjske županije.

Članica projektnog tima MOS-Cross 2 Magdalena Sikora je pojasnila kako će funkcionirati.

- Ti su panoi konstruirani tako da privlače komarce oponašajući ljudski dah i miris. Komarci koji su privučeni u takav pano zapravo ulaze u klopku iz koje ne mogu izići te ugibaju od dehidracije. Ti su se panoi pojavili prvi put prilikom pojave virusa zika u Brazilu, a smatra se da mogu privući do 30.000 komaraca u 12-satnom razdoblju, i to iz radijusa od 2,5 kilometara. Inače, to je patent Svjetske zdravstvene organizacije, a nama nije poznato da su bilo gdje korišteni izvan Brazila, pa će osječko i vojvođansko područje biti prvo. Ono što ćemo mi ove sezone raditi je da ih ispitamo i vidimo imaju li uistinu takav efekt, a svih deset panoa onda bismo postavili sljedeće sezone, i to na urbanim područjima, točnije u četiri grada na području županije, i to tamo gdje smatramo da ima najvećeg protoka stanovništva, znači u njihovim središtima, rekla je Sikora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:48