MRLJE IZ PROŠLOSTI

Škorina supruga Kim Ann u svojoj mladosti pisala je za četničke novine

Izdavač časopisa ‘Američki Srbobran" bio je Srpski narodni savez, a urednik "srpski pseudoistoričar" Jovan Deretić
Miroslav Škoro
 Robert Fajt/Cropix

Kim Ann Škoro, tada Luzaich, u svojim je mladim danima surađivala i objavljivala članke u četničkom časopisu Amerikanski Srbobran.

Objavio je to danas portal Index koji tvrdi kako je u posjedu najmanje jednog uratka s njenim potpisom te nekoliko fotografija, iz kojih je vidljivo da je bila članica Balkan Dance Ensemblea. Portal navodi kako je riječ o činjenicama koje se nigdje ne spominju u njihovim službenim biografijama.

Novinar je pokušao kontaktirati Kim i Miroslava, no naišao je, kako kaže, na blokadu te se pokušalo zaustaviti objavu članka. Ističe kako je izdavač časopisa koji je u SAD-u promovirao četništvo bio Srpski narodni savez iz Pittsburgha, jedna od manjinskih organizacija Srba u Americi.

Tada 18-godišnja Kim pisala je o zbivanjima u svojoj folklornoj skupini. Novine je tada uređivao Jovan Deretić, kojeg portal opisuje, pozivajući se na Wikipediju, kao "srpskog pseudoistoričara i publicistu" i "zastupnika pseudoznanstvene teze alternativne povijesti Srba". Upravo se Deretiću pripisuje teza o Srbima kao "božanskom narodu", a poznat je i po tezama kako su Srbi dobili Kosovsku bitku i da su Hrvati zapravo Avari koji su primili srpski jezik. .

Portal je objavio i kako je dvojio oko objave teksta, s obzirom da su pitanja nacionalnosti i vjere osobne naravi, no s obzirom na to da Miroslav Škoro svoju ideologiju temelji na nacionalističkom diskursu, valja ukazati na to da mu je supruga surađivala s časopisom koji je otvoreno promovirao četništvo.

Đapić: 'U politici morate biti spremni na neugodnosti'

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove - DESNO Anto Đapić na Facebooku je komentirao informaciju da je Kim Ann Škoro (tada Luzaich) u svojim je mladim danima surađivala i objavljivala članke u četničkom časopisu Amerikanski Srbobran.

"Kada se odlučite iz vlastitog komoditeta politički aktivirati onda morate biti spremni na neugodnosti za koje ste mislili da vam se nikada neće dogoditi! Još je veći problem kada vam te ne ugodnosti urušavaju kompletnu kompoziciju vašeg političkog djelovanja, ambicija, slike u javnosti i konačno percepciju koju uporno gradite!", napisao je Đapić.

"Najveći sam protivnik obračuna sa političkim neistomišljenicima preko obitelji, ali zato svatko tko ide u utakmicu života u politici mora biti iskren prema sebi i to u najdubljem skeniranju vlastitog života i odvagnuti vrijedi li staviti na rizik dosadašnji život, ako postoji i najmanja sumnja da ti neka činjenica iz života može razbiti vjerodostojnost i dovesti u tešku situaciju ljude koje te slijede, barem kad je politika u pitanju! Još gora situacija od istine je pokušaj prikrivanja istine i ulaganje napora i aktivnosti da se ona relativizira i pokuša spriječiti objavljivanje!", nastavio je.

"Mislim da gospodin Škoro, koji pretendira na obnašanje vlasti u Hrvatskoj, mora prije svega pokazati se kao zaštitnik obitelji! Stati pred hrvatski narod, pred stotine svojih aktivista po društvenim mrežama, hrabro odgovoriti na sva neugodna pitanja koja se postavljaju pred njega posljednjih mjeseci! Hrvatska koja u njemu vidi mogućnost promjena ima pravo na to, a on obvezu! Probati se skrivati iza floskula napada na obitelj u ovom slučaju ne prolazi! Narod mora znati što se događa! Miroslave, na potezu si!", zaključio je Đapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:33