NEMA TRZAVICA

Škorić i Maroević: ‘Žao nam je zbog poraza, ali Mihanoviću se nisu podmetali klipovi u stranci‘

Nemam nikakav komentar. Čekat ćemo unutarstranačku analizu izbornih rezultata i tad donijeti odluku što dalje, rekao je Vice Mihanović
Vice Mihanović
 Duje Klaric/CROPIX

Nije lako kad si izgubio utakmicu, a poglavito političku, komentirati što se dobro, a što loše napravilo, zašto tvog kandidata nisu birači prepoznali, zašto je sad neki drugi trend pri izboru župana, gradonačelnika, načelnika... Pa podrobna analiza minulih lokalnih izbora čeka i stranačko vodstvo HDZ-a gradske organizacije Split. Jer njihovi članovi i simpatizeri smatraju kako je Vice Mihanović trebao postati gradonačelnik grada Splita, no da su upravo HDZ-ovci pobijedili sami sebe lošim potezima i lošim odlukama.

Slobodna Dalmacija za komentar je upitala stranačke veterane, prvo Petra Škorića, bivšeg predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Split, koji je bio koncizan:

- Odradio sam svoja dva mandata na čelu stranke i smatram da rezultati najbolje govore o mom radu. Iako trenutno nisam tako aktivan, i dalje sam stranci na raspolaganju. Što se tiče ovih izbora, novo vodstvo imalo je u potpunosti odriješene ruke i apsolutnu potporu, i mene osobno i svih kolega u stranci s kojima sam godinama surađivao.

image
Petar Škorić
Duje Klaric/CROPIX

A o potrebnoj analizi rezultata progovorio je i aktualni dopredsjednik splitskog HDZ-a Domagoj Maroević:

- Prvo treba analizirati sve rezultate, vidjeti realnu sliku brojki. Kao i svima, i meni je žao zbog poraza, svi smo očekivali pobjedu, no tako je to, jednom se slavi, drugi put gubi. No u cijeloj Dalmaciji imamo nešto lošije rezultate pa treba sjesti i analizirati što se dogodilo, nakon toga treba izvući poruke koje nam šalju birači i opet, svi zajedno, raditi na pobjedi.

image
Domagoj Maroević
Vladimir Dugandzic/CROPIX

Bez komentara je i sam Vice Mihanović, predsjednik HDZ-a Split i kandidat stranke koji je u drugom krugu izgubio grad podno Marjana u srazu s Ivicom Puljkom (Centar).

- U ovom trenutku stvarno nemam nikakav komentar. Čekat ćemo unutarstranačku analizu izbornih rezultata i tad donijeti odluku što dalje.

A što će ta "analiza" pokazati, možda je najbolje iskazati brojkama. Naime, ni Vice ni Ivica nisu bili izbor 50 posto Splićana u prvom krugu, gdje je bilo jedanaest kandidata u utrci za poteštatovu fotelju i više njih iz takozvanog desnog bazena. Od bivšeg gradonačelnika, HGS-ova Željka Keruma, pa nezavisne Branke Ramljak te Ivice Grkovića iz Mosta, Nansi Ivanišević iz Domovinskog pokreta, Marija Popovića iz Ujedinjene desnice, pa i Siniše Vuce, kandidata HSS-a, uz Mihanovića kao HDZ-ov izbor.

Dok je s druge "lijevije" strane bio Ante Franić (SDP), Jakov Prkić kao kandidat koalicije Pametno, Možemo i Nova ljevica, HSLS-ovac Zdeslav Benzon te Puljak predstavnik Centra.

Što se pak drugog kruga tiče, Ivica je bio prihvatljivi izbor za većinu birača, a HDZ je jednostavno imao "manji" bazen za uzimanje glasova, posebno kad se zna da se ljevica ujedinila i da je bila motivirana za rušenje HGS-a i Željka Keruma, što im je uspjelo u prvom krugu, a zatim u drugom i rušenje HDZ-a.

Ujedno HDZ-ovci za Slobodnu Dalmaciju demantiraju kako među njima ima trzavica, tvrdeći kako su svi zajedno stali iza svog kandidata za gradonačelnika Splita. I iznose još jedan podatak - u utrci za gradonačelnika Vice Mihanović dobio je više glasova nego Andro Krstulović Opara kad je prije četiri godine pobijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:57