SKEJIN SKUP

Skandalozna izjava Medvedova izaslanika na skupu HOS-ovaca, oglasilo se i Ministarstvo

Za Prkačina je najvrjednija postrojba bila ustaška Crna legija, a kaže da je nacionalist jer ‘isto odaje počast 2. Dalmatinskoj brigadi‘

Mate Šimundić, Marko Skejo, Ante Prkačin

 Vojko Basic/Cropix

Danas su ispred spomenika poginulim pripadnicima HOS-a položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a "Rafael Vitez Boban", piše Slobodna Dalmacija.

Prije samog tog čina sa zvučnika su odzvanjali stihovi pjesama "Ustani bane" i "Golubovi bijeli". Nakon intoniranja himne i minute šutnje, počast su poginulim pripadnicima HOS-a najprije odali članovi njihovih obitelji. Među onima koji su odali počast bio je i Zlatko Hasanbegović.

image
Vojko Basic/Cropix

Nakon polaganja vijenaca okupljenima se obratio umirovljeni pukovnik Marko Skejo, zapovjednik IX. bojne HOS-a "Rafael Vitez Boban".

- Hrvatice i Hrvati, obitlelji poginulih, dragovoljci, suborci čestitam vam 31. rođendan! Ova je bojna rođene u ratu nametnutog od velikosrpskog agresora, ona je bila noćna mora za četnike i zlotvore koji su bježali glavom bez obzira pred tom postrojbom.

Najbolji su položili svoje živote za slobodu. Stojimo ovdje pred ranjenim spomenikom ponosni na njih i njihovu hrabrost. Neka se stide kukavice, dezerteri, ljubitelji crvene zvijezde koji pljuju po HOS-u.

image
Vojko Basic/Cropix

Ne može se pobijediti vojska koja brani ognjišta svojih pradjedova. Danas dio političara participira u vlasti države protiv koje su se borili, pri vlasti su oni kojo su sudjelovali u "oslobađanju Vukovara", a državni dužnosnici javno se svađaju nesvjesni žrtve branitelja. Nećemo generalizirati, ali većina političara je sama sebi svrha.

U Domovinskom ratu za dom spremni su bili svi branitelji. Taj pozdrav nije uzraz mržnje, već izraz ljubavi prema domu i hrvatskom narodu. Neprijateljima hrvatske smeta spomenik HOS-u, a kočopere se spomenici četnicima. Može li niže?

Dok se diljem svijeta kliče "Slava Ukrajini", zamislite da netko zabrani taj poklik? U Hrvatskoj se to događa. Jedinstven smo primjer u progovnu vlastitih zaslužnika jer su bili za dom spremni.

image
Vojko Basic/Cropix

Hrvatice i Hrvati, ne budite kukavice, Hrvatskoj je prijeko potrebna lustracija kao u Poljskoj. Na nama je dalje se boriti. I na kraju pozdravit ću vas starim hrvatskim pozdravom:

- Za Dom!, rekao je Skejo.

Spremni! - odgovorili su okupljeni tri puta.

Riječ je onda uzeo Mate Šimundić, predsjednik Županijske skupštine:

- Bojovnici su onda bili za dom spremni i danas su spremni za dom. Kao predstavnik državne vlastu moram im iskazati čast. Država koja to dovodi u pitanje dovodi svoj opstanak u pitanje. Obećavama, dok budem u mogućnosti borit ću se za istinu u Domovinskom ratu i dostojanstvo branitelja. Živili! - kazao je.

Na pozornicu se nakon njega popeo nekadašnji general, a trenutno saborski zastupnik Ante Prkačin:

- U Splitu je svečarska atmosfera, lako je govoriti o IX. bojni. Ali imamo mi još jedan jubilej - prije 81 godinu stvorena je NDH. Pa jesmo li mi u takvoj situaciji da o tome ne smijemo govoriti? Međutim, razmislio sam dobro što ću reći, da ne bi reka rič previše, da bude prihvatljivo svim Hrvatima.

Kad smo bili jedinstveni? Kad smo slavili uspjeh nogometne reprezentacije. Znate li što Hrvate povezuje? Ratništvo. Da se mene pita ja bih rekao kako je najvrijednija postrojba ustaška Crna legija. Ja jesam nacionalist jer isto odajem počast 2. Dalmatinskoj brigadi, srce mi je veliko i zbog tog događaja mada se s njihovom idejom nisam slagao jer su rušili državu koju smo mi stvorili.

Mi s nestrpljenjem čekamo da znanost kaže što se događalo od 1941. do 1945. Još jednom vas pozdravljam, budite za dom spremnu i spremni za sve što Hrvatsku čeka u ovim danima što slijede - zaključio je.

Brigadir Matko Raos, izaslanik ministra Tome Medveda na kraju je kratko kazao kako ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine.

Međutim, nešto kasnije iz Ministarstva branitelja stiglo je priopćenje u kojem stoji da je Raos bio izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe, i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće. Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno.

image

Zlatko Hasanbegović i Marko Skejo

Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image

Marko Skejo

Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image

Mate Šimundić

Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image

Polaganje vijenaca

Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:30