BURNI PONEDJELJAK

SJEDNICA SABORA Pernar dvaput napao Petrova i nasmijao cijelu dvoranu, u dnevni red uvršteno i glasovanje o povjerenju novoj Vladi!

Božo Petrov
 Damjan Tadić / Hanza Media

>>> NOVO 15:22 Raspravu o izmjenama Zakona o financiranju izborne promidžbe i političkih aktivnosti u ponedjeljak su obilježile uzajamne političke prozivke iz redova Mosta na račun SDP-a zbog plaćanja Alexa Brauna za "glancanje lika i djela velikih vođa" te SDP-ovog odgovora kako proljetos nije bilo HDZ-ovca koji nije pitao "koga je pomazila Grizlijeva šapa".

HDZ i Most zajedno su predložili izmjene Zakona o financiranju izborne promidžbe i političkih aktivnosti po kojima se ukupan iznos za financiranje aktivnosti političkih stranaka iz proračuna, umjesto sadašnjih 0,05 posto proračunskih rashoda, utvrđuje na 0,075 posto poreznih prihoda proračuna.

"Prijedlog je razumniji od onoga koji imamo sada. Posljedica tog prijedloga u ovoj godini, a dogoditi će se i u idućoj, određeno je smanjenje u financiranju političkih stranaka, ali ne smanjenje koje će ići prema tome da se stranke nemaju iz čega financirati. Radi se o razlici od oko 6 milijuna kuna. Znači, da smo ovaj zakon primjenjivali od početka ove godine stranke bi imale na raspolaganju 57 milijuna kuna, a ovako će, u slučaju ovog zakona, 51 milijun kuna", pojasnio je Mostov zastupnik Miroslav Šimić.

Za HDZ-ovog Gorana Marića i politički i ekonomski je jedino opravdano izdvajanja vezivati za prihode, a ne za rashode.

"Mislim da je ovo odlična promjena koja se događa u hrvatskom političkom životu, svesrdno je podržavam jer se veže na prihode državnog proračuna", poručio je.

SDP će biti suzdržan

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk najavio je kako će njegov saborski klub biti suzdržan.

"Imamo zakon gdje su sve varijable poznate, jedino u obrazloženju nema iznosa koliko će to ukupno koštati. Loše je jer piše da za provođenje tog zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu. Potrebno je jer iznos koji bi bio prema ovom zakonu veći od onoga što je na sadašnjoj stavci u proračunu", ustvrdio je Bauk.

Za njega je, kaže, "dobro, pozitivno i jedino normalno da se političke stranke financiraju iz javnih i transparentnih izvora. Dakle, iz proračuna, temeljem potpore koju su dobili kod građana i broja zastupnika, nego da se financiraju na način kakve imamo prilike svjedočiti u određenim sudskim procesima o financiranju jedne najveće i stožerne stranke u Hrvata".

Njegov stranački kolega Peđa Grbin zamjerio je hitnost procedure predloženog zakona i kazao kako ne misli da je financiranje političkih stranka odnosno iznos koji se izdvaja iz proračuna jedina mjera u predloženom zakonu koji treba žurno izmijeniti.

"Volio bih da se u Zakon o financiranju političkih stranaka ugrade još dvije mjere. Jedna je mjera koja bi obvezala sve političke stranke da javno objave tko ih kreditira, dakle da postane javno dostupno tko su vjerovnici političkih stranaka. Isto tako, da u Zakon uđe i mjera koja će kreditiranje političkih stranaka ograničiti jedino i isključivo na kreditne institucije", rekao je Grbin.

Neprihvatljivo je, ističe, da trgovačka društva kreditiraju političke stranke "na način kao što smo to svjedočili prije tek nekoliko mjeseci".

Grmoja: Nikad dosta novca za glancanje lika i djela velikih vođa

"Što se tiče izloženosti prema korupciji nitko nam ne može garantirati da uz svo financiranje iz proračuna do sada političke stranke nisu bile izložene korupciji jer su uzimale donacije. Znamo da nikad dosta novaca za glancanje lika i djela velikih vođa. Svi znamo koliko košta angažman na primjer gospodina Brauna i definitivno se to ne može isfinancirati samo iz proračuna", ustvrdio je Mostov Nikola Grmoja.

Kada je riječ o transparentnosti, Grmoja je kazao kako "svi dobro znaju da SDP nije želio otkriti u kojoj se kreditnoj instituciji zadužio te su time pokazali koliko drže do transparentnosti".

"Formirali ste parlamentarnu većinu ili je u formiranju s HDZ-om. Ali pamtimo mi ne samo sretne dane kako bi rekla Gabi Novak u svojoj pjesmi i nije bilo HDZ-ovca tijekom ovog proljeća koji nije pitao koga je pomazila Grizlijeva šapa. Prema tome, kad spominjete Brauna i kad spominjete nešto što je javno vidljivo, onda bi bilo dobro prisjetiti se i toga što su vam tadašnji i sadašnji partneri govorili, ali u vezi nekih vaših donatora ili poslovnih partnera", uzvratio je Bauk.

Kajtazi: Zakonski prijedlog 'ne prepoznaje' problem nezavisnih zastupnika

Veljko Kajtazi je u ime Kluba nacionalnih manjina predlagačima zakona predbacio da ne prepoznaju problem nezavisnih zastupnika.

"Mene, odnosno manjine koje predstavljam, će ovaj zakon najviše pogoditi te će nas dodatno ograničiti u održavanju i podršci primjerice kulturnih manifestacija odnosno sveukupno će nužno utjecati na opseg i kvalitetu rada", istaknuo je Kajtazi.

Vesna Pusić je pak rekla kako joj je neprihvatljiva poruka koja se šalje predloženim zakonom da su političke stranke nepotrebna institucija i nešto čemu postepeno treba ukidati financiranje.

Zastupnik Živog Zida Ivan Pernar obrušio se na HDZ koji, kako je rekao, pokušava stvoriti privid da se oni bore protiv korupcije no, kaže, jasno je da su "oni najveći generator korupcije".

Obraćajući se predsjedavajućem Sabora Željku Reineru kazao je: "I vi ste svojedobno rekli da svakog dana svjedočimo primjerima korupcije upravo iz redova HDZ-a. Mislim da ove izmjene zakona neće smanjiti korupciju u vašoj stranci, naprotiv sud je srušio i iz formalno pravnih razloga presudu protiv vas kao zločinačke organizacije i smatram da je to žalosno".

"Kolega Pernar kao prvo izrekli ste jednu laž, doslovno ću reći laž! Ja nikad nisam rekao o korupciji u HDZ-u", uzvratio mu je Reiner.

Pernar ga je potom uvjeravao kako je to istina te kako se to može čuti u emisiji na Hrvatskom radiju i na youtubeu, što je Reiner oštro opovrgavao, a kada mu je Pernar upao u riječ Reiner mu je izrekao opomenu.

"Kolega Pernar, vi ste i danas uspjeli ući u središnji Dnevnik, a vjerujem da je to bila i jedina intencija vaših dosadašnjih izlaganja. Što se tiče ovog dijela o korupciji, ovdje sjedi više od 50 zastupnika HDZ-a, to su časni ljudi i kao onaj koji izlaže po ovoj točci dnevnog reda u Hrvatskom saboru mogu vam na vašu opasku reći jedino da se možete sramiti", poručio je Pernaru HDZ-ov Tomislav Ćorić.

--------------------------

13:25 - Završena je rasprava i proglašena je stanka do 15 sati.

--------------------------

NOVO: 13:08 - Tijekom sjednice izbio je sukob između potpredsjednika Sabora Željka Reinera koji je preuzeo predsjedanje sjednicom i zastupnika Živog zida Ivana Pernara.

Pernar je optužio HDZ da su oni podupirali korupciju, a ne sprečavali je što je izuzetno naljutilo Reinera koji je Pernaru rekao da laže.

--------------------------

12:15 - Tijekom rasprave prijedlogu Mosta žestoko su se usprotivi Arsen Bauk ispred SDP-a i Veljko Kajtazi, zastupnik nacionalnih manjina.

--------------------------

11:52 - Počinje rasprava o sljedećoj točki. Miroslav Šimić u ime Mosta obrazložio je prijedlog izmjene Zakona po financiranju političkih stranaka. Prema novom prijedlogu, stranke bi iz proračuna godišnje dobivale 51 milijuna kuna, a ne 57 kao do sada, objasnio je Šimić.

Podsjećamo, Sabor je u ponedjeljak svoj dnevni red dopunio sa deset novih točaka, među kojima je i predstavljanje Vlade mandatara Andreja Plenkovića (HDZ) i glasovanje o povjerenju Vladi.

U dnevni je red, po hitnom postupku, uvršten prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, što su ga zajednički predložili HDZ i Most, a kojim se predlaže da se proračunska izdvajanja za rad stranka definiraju u skladu s prihodima, a ne rashodima.

Hitnosti se oštro usprotivio Goran Beus Richembergh (HNS) tumačeći da nisu stečeni poslovnički uvjeti za to, ali i da još više od toga zabrinjava što je blokirano trenutno provođenje postojećeg zakona već više od pet mjeseci.

Predloženim izmjenama otvara se rasprava hoće li se stranke otvoriti većem riziku korupcije ili ne, zakon zaslužuje temeljitu javnu raspravu i treba ići u redovnu proceduru, rekao je Beus.

Ipak, glasovanjem je potvrđena hitna procedura za taj zakon.

Sabor je u redovnu proceduru, dakle u dva čitanja, uvrstio još šest 'Mostovih' zakona. Radi se o dopunama Zakona o HRT-u, izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, dopunama Zakona o lokalnim izborima, izmjenama Ovršnog zakona, dopuna Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, izmjenama Zakona o HNB-u.

--------------------------

11:50 - Sa 111 glasova donesena je odluka o imenovanju pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Jednoglasnom je odlukom produžen mandat sadašnjoj pravobraniteljici za osobe s invalisitetom Anki Slonšak.

--------------------------

11:16 - Glasa se o hitnosti prvog prijedloga prve točke dnevnoga reda.

81 zastupnik je za uvrštavanje prijedloga Mosta i HDZ-a u hitni postupak čime su točke uvrštene u dnevni red. Prva točka je imenovanje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Tijekom naknadne rasprave za riječ su se javili zastupnica Ines Strenja Linić (Most), zastupnik Željko Reiner (HDZ) i zastupnik Domagoj Hajduković (SDP). Zastupnik Živog zida Ivan Pernar je pak opet prigovorio Petrovu da se opet ne drži Poslovnika i da pogoduje zastupnicima Mosta.

U ime SDP-a i HNS-a Domagoj Hajduković, odnosno Vesna Pusić su odgovornost za neimenovanje pravobraniteljice tijekom prošlog saziva Sabora optužili tada vladajuću većinu opaskom da je na njima bila odgovornost da tu točku stave na dnevni red.

--------------------------

11:10 - Počelo je zasjedanje Sabora, u hitni postupak se stavlja Zakon o financiranju političkih stranaka i još nekoliko točaka dnevnog reda. Klub HNS-a zamolio je da se Sabor uputi u redovnu proceduru jer smatraju da nisu ispunjeni zakonom predviđeni uvjeti za uvrštavanje u hitnu proceduru.

Zastupnik SDP-a Nenad Stazić prigovorio je Petrovu da se ne ponaša kao predsjednik Sabora, nego kao zastupnik Mosta. Po njemu, Petrov vodi pristrano sjednicu Sabora. Isto je prigovorio i zastupnik Živog zida Ivan Pernar i usput nasmijao cijelu sabornicu.

- Rekli ste da ćete biti nepristrani i jednaki prema svima, ali vidimo da to nije slučaj. Tko vas kritizira, uzima mu se riječ - rekao je Pernar.

- Vidim da ste tražili povredu poslovnika, po kojoj točki? - odvratio mu je Petrov.

Pernar je potom ispalio "238", što je izazvalo smijeh i Pernara i cijelog Sabora.

--------------------------

11:00 - Andrej Plenković je u Saboru komentirao neodržavanje sjednice čak dva odbora te izostanak Mostovih zastupnika sa sjednice Odbora za Ustav:

- Ja mogu odgovarati samo za zastupnike iz kluba HDZ-a, a oni su svi uredno došli na sjednice oba odbora. Na svakom klubu je da vodi računa o dolascima svojih zastupnika - rekao je kratko Plenković.

--------------------------

10:30 - Dvije su sjednice saborskih odbora jutros propale, konkretno Odbora za Ustav i Odbora za zakonodavstvo. Iz Kluba Mosta navodno se čuje se dernjava, a prema informacijama reporterke N1 televizije Ivan Kovačić galami na kolege jer se nisu pojavili na sjednici Odbora za Ustav.

--------------------------

10:15 - Niti na Odboru za Ustav nema kvoruma, piše N1.

--------------------------

U ponedjeljak ujutro započela je sjednica saborskog Odbora za zakonodavstvo, ali na njoj se nisu pojavili predstavnici Mosta, javlja N1.

Podsjećamo, iz Mosta su inzistirali na hitnoj proceduri u Saboru sa svrhom donošenja zakona kojima bi se osiguralo provođenje njihovih jamstava koja su bila uvjet za ulazak u koaliciju s HDZ-om.

Malo prije 10 sati u Saboru je započelo zasjedanje Odbora za Ustav, a prva tema je prijedlog sankcioniranja zastupnika koji ne dolaze na posao iz neopravdanih razloga. Na samom početku Tomislav Saucha iz SDP-a je napao Mostovca Šimića te istaknuo da se njegovi kolege nisu pojavili na Odboru za zakonodavstvo zbog čega je sjednica tog tijela propala.

Plenković: 'Razgovori još traju'

Jutros je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković došao u središnjicu stranke i kratko odgovorio na pitanje okupljenih novinara o tijeku razgovora s potencijalnim ministrima. Plenković je rekao da razgovori s kandidatima još nisu završeni, a na pitanje možemo li sutra očekivati sastav Vlade, samo je odvratio "Vidjet ćemo".

Na pitanje što je sa Zlatkom Hasanbegovićem i hoće li ostati ministar rekao je da će se sve uskoro znati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:14