PRIJETI GAŠENJE

Šišljagić: Uprava Đakovštine mora podnijeti ostavku jer je počinjen lopovluk

Osijek, 250809.Vladimir Sisljagic predsjednik HDSSB-a odrzao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na trenutnu politicku i ekonomsku situaciju u zemlji.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Predsjenik HDSSB-a Vladimir Šišljagić pozvao je predsjednicu hrvatske Vlade i resorna ministarstva da hitno interveniraju u spašavanju posrnule đakovačke prehrambene tvrtke Đakovština d.d. kojoj zbog dugovanja i nedostatka sirovine za proizvodnju prijeti gašenje.

- U silosima nema zrna pšenice, kukuruza, soje i suncokreta potrebnih za nastavak proizvodnje, blokada računa je na 183 milijuna kuna a dugovanja tvrtke iznose oko pola milijuna kuna. Radnici nisu tri mjeseca dobili dobili plaću a Đakovština duguje i oko 10 milijuna kuna obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima za predanu robu – tvrdi Šišljagić koji državu kao 32-postotnog vlasnika društva smatra krivcem za nastalu situaciju.

On predlaže Vladi da iz robnih rezervi osigura sirovinu za nastavak proizvodnje te osigura 15 milijuna kuna za zaostale plaće i sanaciju dugovanja kooperantima.

- Da je Vlada na vrijeme donijela Zakon o skladišnici i ustrojila jamstveni fond ne bi se dogodilo da nestane roba iz silosa čiji su kapaciteti 80.000 tona. Ovdje je riječ o lopovluku za koji je odgovorna Uprava društva od koje očekujemo da hitno podnese ostavke – poručio je Šišljagić smatrajući da Vlada kao suvlasnik može pomoći i osiguranjem strateškog partnera za Đakovštinu.

Nakon obavljenih razgovora sa svim stranama u Đakovštini d.d. Šišljagić vjeruje da za spas tvrtke ima velike šanse jer postoji veliki broj narudžbi i nema problema sa plasmanom proizvoda. No drži kako intervencija mora biti hitna jer će izostanak s tržišta proizvoda Đakovštine udaljiti od vjernih kupaca a time i ugroziti njezin opstanak kao i opstanak 537 zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 08:38