NAMJEŠTANJE UTAKMICA

Sinovčić, Štimac i Dario Šimić svjedočit će u aferi Offside

Zagreb, 230410.Stadion NK Zagreba, Kranjceviceva.Utakmica prve T-com HNL, 27. kolo, izmedju NK Zagreba i NK Medjimurja.Na fotografiji: Igor Stimac trener Zagreba.Foto: Ronald Gorsic / CROPX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - I USKOK i branitelji pojedinih okrivljenika uhićenih u aferi Offside najavili su žalbe na odluku suca istrage o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora. Dok branitelji pokušavaju osporiti da postoji opasnost da bi njihovi klijenti mogli utjecati na svjedoke, u USKOK-u smatraju da je sudac istrage za 19 od ukupno 21 pritvorenog okrivljenika trebao pritvor odrediti i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Dok nadležno sudsko vijeće ne donese odluku o njihovim žalbama, USKOK već može početi ispitivati svjedoke tijekom istrage. Neki od njih, kako neslužbeno doznajemo, već su i ispitani uoči privođenja osumnjičenih nogometaša i organizatora.

Među svjedocima koji će biti ispitani, kako proizlazi iz popisa svjedoka predanog sudu, ima veći broj zvučnijih imena. Osim suigrača uhićenih nogometaša iz Croatia Sesvete, Varteksa, Međimurja i Zadra, kao i čelnika tih klubova, predviđeno je i ispitivanje pojedinaca iz kubova koji su igrali namještene utakmice, a čiji igrači navodno nisu znali za dogovore. U pitanju su Hajduk, Rijeka, Cibalija i Zagreb.

Kao svjedok bi trebao biti ispitan i Reno Sinovčić, koji je ovoga tjedna gotovo cijeli dan bio na informativnom razgovoru u policiji, ali nije prijavljen za sudjelovanje u kladioničarskim prijevarama. Pozive za svjedočenje dobiti će i Zvonko Zubak, čiji je sin Tomislav kao sportski direktor Sesveta uhićen i pritvoren. Tu su i dvojica bivših reprezentativaca, Igor Štimac, suosnivač i bivši suvlasnik Prve sportske kladionice, te Dario Šimić.

Više osoba za koje su prikupljeni podaci da su po uputama uhićenih nogometaša uplaćivali oklade u njihovo ime, također bi trebali dati iskaze tijekom istrage.

Kako neslužbeno doznajemo, većina okrivljenika na ispitivanju u USKOK-u u utorak poslijepodne i tijekom srijede branila se šutnjom ili su poricali počinjenja kaznenih djela za koja se terete. Međutim, pojedini igrači priznali su sudjelovanje u namještanju utakmica, primanje mita, pa i klađenje na dogovorene rezultate.

Dok su neki igrači, prvenstveno iz Croatia Sesvete samo djelomično “progovorili”, poričući određene optužbe, igrač Međimurja Nikola Melnjak iznio je potpuno priznanje potvrdivši da je bio uključen u dogovore oko puštanja dviju utakmica za što je primio i novac, a pritom je teretio i uhićene suigrače. Upravo zbog toga, kako se i nagađalo, jedini je pušten da se brani sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:25