ODRŽALI SASTANAK

SINDIKATI ZDRAVSTVA 'DUBOKO RAZOČARANI' Odbili potpisati ponudu Vlade: 'Zaboravili su nas, ne možemo pristati na uskraćivanje prava svojih radnika'

 Ranko Suvar / CROPIX

Sindikati zaposlenih u zdravstvu odbili su u srijedu potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru i izrazili razočarenje Vladinom ponudom, naglasivši da ne mogu pristati na uskraćivanje prava svojih radnika, zaslužnih za otvaranje ekonomije, granica i turističke sezone.

"Većina sindikata se izjasnila da će prihvatiti vladin dodatak. Mi smo se izjasnili da ne prihvaćamo. Liječnički sindikat, strukovni sindikat medicinskih sestara, samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, sindikat Preporod, i dio državnih službenika, izjasnili smo se da nismo spremni potpisati takav dodatak", rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Ćaić.

Dodala je kako ne mogu pristati ni na kakvo uskraćivanje prava koja su ranije dogovorena.

"Posebno želim upozoriti da je Vlada u potpunosti zaboravila na nas u zdravstvu, zaboravili su da smo mi ti koji su stvorili uvjete za otvaranje ekonomije, otvaranje granica, i kakvu takvu turističku sezonu", istaknula je Čulinović Ćaić.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak kazala je kako je razočarana da je bila pozvana za stol da bi se nečega odrekla.

"Duboko smo razočarani ovim činom. Medicinske sestre i tehničari ne žele potpisati, ne žele nikakvo odricanje. Tražili smo da nas se nagradi, a ne na način da nam se nešto oduzme", poručila je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak naglasio je da je ovaj postupak vlade neprihvatljiv, i da su članovi sindikata odlučili kako to neće prihvatiti.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako je njegov sindikat jedini sindikat obrazovanja koji je odbio ponudu Vlade.

"Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno. Trebalo bi razmisliti da se napokon promijeni taj zakon", objasnio je Stipić.

Kazao je kako je Vlada odustala od cro-kartica, koje neće biti dio dodatka dva ugovoru, a svim radnicima će se regres isplatiti kao i do sada.

"To će se odnositi na sve nas, ne možemo na to utjecati, mi smo svoju volju iskazali, Zakon o reprezentativnosti je presudio da radnici neće dobiti ono na što imaju pravo", zaključio je Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:17