ODBACILI VLADINU PONUDU

Sindikati javnih službi zaprijetili štrajkom! ‘Novaca u proračunu očito ima, a Vlada nam želi smanjiti realne plaće‘

"Takav pristup, društveno autističan, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji", stoji u priopćenju sindikata javnih službi

U ime Vlade s predstavnicima sindikata pregovarali su ministri Josip Aladrović i Zdravko Marić

 Ranko Suvar/Cropix

Jedanaest sindikata javnih službi jednoglasno su odbacili zadnju ponudu Vlade vezanu uz sklapanje novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike, čime su njihova izvršna tijela dala zeleno svjetlo za štrajk.

Nakon privremenog prekida pregovora između predstavnika sindikata javnih službi i Vlade, sindikati su obavili konzultacije na svojim tijelima i u članstvu o ponudi Vlade. Vlada u 2022. godini nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od dva posto i to od 1. travnja ove godine. Svih jedanaest sindikata - članova pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama - jednoglasno je odbilo ponudu Vlade i donijelo odluke kojima su otvorili mogućnost pokretanja industrijskih akcija, uključujući i štrajk.

S obzirom na to da zadnji podaci o inflaciji govore o 6,3 posto rasta cijena na godišnjoj razini, sindikati javnih službi i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od četiri posto od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i gospodarskom stanju. Sindikatima je, također, potpuno neprihvatljiv prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret samih zaposlenika, naveli su u zajedničkom priopćenju.

„Neshvatljivo je da Vlada RH, unatoč rastu troškova života, unatoč podacima o rastu proizvodnje, što ističe sama Vlada, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novaca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima, i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup, društveno autističan, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji“, stoji u priopćenju sindikata javnih službi, u kojemu navode kako će pokretanje konkretnih akcija ipak ovisiti o ishodu idućeg sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata. Sastanak bi se trebao održati idući tjedan.

Priopćenje potpisuju: Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi, Nezavisni sindikat zaposlenih u zdravstvenom osiguranju, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu - Preporod, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske te Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Stipić: Vladin potez suicidalan

Za predsjednika Školskog sindikata Preporod Željka Stipića stav Vlade je neshvatljiv i politički suicidalan.

- Ja još ne vjerujem da je politika Plenkovićeve Vlade rušenje tj. smanjivanje dosegnute cijene rada u javnim službama. Nevjerojatno je da se odbija čak i zamrzavanje postojećih plaća jer svako povećanje osnovice za manje od 6 posto na godišnjoj razini u konačnici znači da će radnici ubuduće raditi isto ili čak više za manju plaću. Nama se u školstvu, a slično je i u drugim službama, najavljuje povećanje postojećih obveza. Misle li oni u Vladi da će stvarno smanjenje cijene našeg rada proći bez odgovora sindikata? Ovakvom ponudom, moj je dojam, sindikate se gura u akcije. Kakve? O tom potom, kaže za Jutarnji Željko Stipić.

Ukoliko Vlada u narednih nekoliko dana ne prihvati zahtjev za povećanjem osnovice, trenutačno za četiri posto, uz istovremene pregovore o daljnjim korekcijama osnovice, te ako iznos naknade za prijevoz ne počne pratiti divljanje cijena goriva - prosvjedi i štrajkovi su naša neminovnost, najavljuje šef Preporoda.

- Crvenoj liniji smo blizu. Hoće li se ona u narednih nekoliko dana prekoračiti ovisit će, prije svih drugih, o ministru Mariću i njegovu šefu Plenkoviću. Na našoj su strani argumenti i članstvo, na njihovoj sve ono što stoji u pozadini svake vlasti. Mi, mislim na sve sindikate, ovu bitku ne smijemo i nećemo izgubiti, poručuje Stipić.

Lovrić: Novca realno ima, ali ne za nas

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić kaže da je Vlada još jednom odlučila staviti javne službe na kraj liste prioriteta i to u trenutku kada Europska komisija procjenjuje da je hrvatsko gospodarstvo u 2021. drugo najbrže rastuće gospodarstvo Europske unije.

- Dakle, realno novca ima, ali ih nema za zaposlenike javnih službi. Iako smo maksimalno korigirali svoje početne zahtjeve svjesni globalnih problema, ni to nije dovoljno. Zbog divljanja cijena goriva već sada dio naših članova mora iz vlastitih plaća financirati dolazak na posao u udaljenim školama jer naknada za prijevoz ne nadoknađuje stvarni trošak. Ono što tražimo nije rast plaća već samo zadržavanje postojeće razine s obzirom na rast troškova, ističe Lovrić.

Na upit što očekuje od idućeg sastanka s predstavnicima Vlade odgovara kako se nada da će korigirati svoj stav jer je, kaže, očuvanje kvalitetnog kadra u javnim službama interes svih građana u Hrvatskoj.

- Vrijeme istječe, a kraj nastavne godine najbolnije je vrijeme za turbulencije u školama do kojih će nažalost morati doći ako se još jednom udari na životni standard radnika, kaže Nada Lovrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:46