NA ISTI DAN O EU

Sindikati i Vlada dogovorili: Imat ćemo referendum o referendumu, a ne o ZOR-u!

Referendum s novim pitanjem provest će se zajedno s referendumom o ulasku Hrvatske u EU

ZAGREB - Sindikalni čelnici dogovorili su sinoć s Vladom i strankama vladajuće koalicije da se referendum raspiše usporedo s referendumom o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju (EU).

No, na tom referendumu hrvatski građani neće odlučivati o izmjenama Zakona o radu (ZOR), već će pitanje glasiti: „Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača, te da vrijeme za prikupljanje potrebnog potpisa bude 30 dana?“. Ako većina građana na to pitanje odgovori potvrdno, konačno će se riješiti problem neposrednog izjašnjavanja građana u Hrvatskoj.

Naime, hrvatskim je Ustavom predviđeno da se referendum može raspisati ako to zatraži 10 posto biračkog tijela, ili oko 450.000 građana, dok je rok za prikupljanje potpisa upola kraći od onog koji su sinoć ispregovarali sindikati i Vlada i iznosi 15 dana. U praksi, to znači da je raspisivanje referenduma dosad bilo nemoguća misija, pa ne čudi da je u protekla dva desteljeća u Hrvatskoj održan samo jedan referendum ‡ o neovinsosti u svibnju 1991. Stoga će se, podrži li na predstojećem referendumu većina građana jučerašnji sporazum Vlade i sindikata, po svemu sudeći morati ići u nove izmjene Ustava.

- Mi smo jasno kazali da smo svoj cilj postigli time što je Vlada iz procedure povukla svoj prijedlog izmjena ZOR-a, ali da isto tako želimo omogućiti građanima mogućnost neposrednog izjašnjavanja o raznim pitanjima. Volja 717.000 građana ne može se ignorirati - kazao nam je nakon sinoćnjeg trosatnog sastanka u Banskim dvorima Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Zanimljivo je da su prijedlog oko raspisivanja referenduma s novim refrendumskim pitanjem, tvrdi Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, sindikalci čuli od premijerke Jadranke Kosor. Potporu tome, ističe Ribić, dao je i predsjednik Ivo Josipović. Inače, dogovor sindikata i Vlade oko izmjena broja potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma na tragu je prijedloga koji su u vrijeme nedavnih izmjena Ustava dolazili iz oporbenih redova, no u sindikatima odbacuju tvrdnje da su se konzultirali s oporbom.

Dogovorom su zadovoljni i ostali sindikalni čelnici, kao i premijerka, koja očekuje da će sindikati sada dati svoj doprinos podupiranju hrvatskoga članstva u EU. A, da će Vladi potpora sindikata u tome itekako trebati, dogovoljno govori i podatak da je potpora građana članstvu u toj integraciji trenutno na povijesnom minimumu. Kako bi se referendum s novim pitanjem trebao održati paralelno s referendumom o ulasku u EU, za koji je u proračunu za 2011. predviđeno oko 50 milijuna kuna, on porezne obveznike neće dodatno koštati. Budući da je Vlada nedavno odlučila da se referendum o članstvu u Uniji održi tek nakon potpisivanja Pristupnog ugovora, očekivanja sindkalaca govore da bi se oba referenduma mogla održati u srpnju ili kolovozu sljedeće godine.

Nove odredbe Zakona o radu

• Kolektivni ugovori mogu se otkazati jedino u slučaju izmijenjenih gospodarskih okolnosti koje nisu bile poznate u vrijeme sklapanja ugovora

• Produžena primjena kolektivnih ugovora traje godinu dana od isteka kolektivnog ugovora, osim ako samim ugovorom nije drugačije određeno

• U skladu s europskom praksom, napušta se institut pravilnika o radu, te se, umjesto njih, sklapa opći kolektivni ugovor

• U Hrvatskoj će ponovno, nakon 20-ak godina, zaživjeti i specijalizirani radni sudovi

• Nastavlja se rad Gospodarsko-socijalnog vijeća

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 09:22