‘DOSTA JE FILOZOFIRANJA‘

Sindikat u 13 sati organizira prosvjed ispred Filozofskog: ‘Vlada je prekršila dogovor, bojimo se...‘

Od Vlade traže da što prije izađe s novim sustavom plaća

Matija Kroflin

 Davor Pongracic/Cropix

Zbog nepoznanica vezanih uz novi sustav plaća zaposlenih na fakultetima i znanstvenim institutima, a nakon što Vlada donese nove uredbe o koeficijentima, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas organizira prosvjed "Dosta je ‘filozofiranja‘ o plaćama".

Prosvjed će se održati ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao najveće podružnice tog sindikata u Hrvatskoj, s gotovo četiri stotine članova. Osim zaposlenika Filozofskog, na prosvjed su, kažu u sindikatu, dobrodošli djelatnici svih zagrebačkih fakulteta i instituta.

Prema riječima glavnog tajnika Nezavisnog sindikata Matije Kroflina, od Vlade traže da što prije izađe s novim sustavom plaća.

- Nakon što je Vlada prekršila dogovor sa sindikatima te nas nije upoznala s novim uredbama prije donošenja Zakona o plaćama, pribojavamo se da će nas s uredbama koje Vlada donosi autonomno staviti pred gotov čin. Nemamo izbora, moramo reagirati, bojimo se da će neka radna mjesta proći loše - kaže Kroflin.

Sindikatu je bitan rast koeficijenata asistenata, i to za dodatnih 15 posto, ne bi li plaće mladih koji ulaze u sustav bile koliko-toliko konkurentne onima u privatnom sektoru.

- Pritom ne želimo da se dogodi kompresija plaća, cilj nam je i rast koeficijenata ostalih radnih mjesta u sustavu. Ne možemo dopustiti da se razlika između plaće asistenata i redovitih profesora jako smanji. Ako nekome plaća raste 15 posto, a drugim jedan ili dva posto, time narušavate sustav - napominje Kroflin.

Prosvjedom će se založiti i za zaposlenike na specifičnim radnim mjestima bitnim za funkcioniranje fakulteta, a koja su u sustavu plaća nevidljiva.

- Naše ustanove, znanstveni projekti i visokoškolski programi ne mogu funkcionirati bez ljudi u administraciji, bez stručnih suradnika, pravnika, tajnika i ostalih stručnjaka na specifičnim radnim mjestima koji su iznimno bitni za naš sustav, a njihove su plaće godinama negdje u zapećku - kaže Kroflin, obrazlažući da je prosvjed pred Filozofskim organiziran i zbog skretanja pozornosti na koeficijente lektora i knjižničara. Na koncu, dodaje Kroflin, žele što prije vidjeti nove uredbe o koeficijentima jer im je bitna pozicija njihovih zaposlenika u odnosu na druge javne službe, kao i državnu.

- Moramo vidjeti što novi sustav plaća znači za ukupno pozicioniranje javnog sektora u odnosu na privatni. Na fakultetima više gotovo i ne možete doći do informatičara jer zbog boljih plaća odlaze u privatni sektor - kaže glavni sindikalni tajnik.

U sindikatu se pitaju tko uopće predlaže nove koeficijente te koliko je u tu priču uključeno resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Moguće je, kažu, da bi kreatori nove uredbe mogli, čak i bez zle namjere, zaboraviti važnost pojedinih radnih mjesta.

U Sindikatu nemaju predodžbu o tomu koliko će se zaposlenika odazvati na prosvjed koji počinje u 13 sati, a na upit zašto ga organizira samo taj sindikat odgovaraju - željeli smo biti brzi, a trenutno nismo primijetili sličnu inicijativu kod ostalih sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:52