OGORČENJE

Sindikalist iz Jadrolinije: ‘Predsjednik Uprave je u utorak izrekao jednu rečenicu koja je zvučala strašno, baš ružno‘

‘Koliko možemo pričati o sigurnosti broda koji je star 56 godina i na kojem posada broda radi nekad 14 sati‘, rekao je Srzentić

Ivan Srzentić

 Jure Miskovic/Cropix

Kapetan Ivan Srzentić iz Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije (SSPJ) rekao je u srijedu za N1 Televiziju da je izjava ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića o nedavnoj tragediji u Malom Lošinju "škura" i "nejasna".

- Radi se o klasičnom škurom i nejasnom priopćenju. Sama izjava ministra nema veze sa svime onime na što je Sindikat upozoravao godinama - rekao je Srzentić za N1.

Podsjetimo, Butković je u utorak rekao i da je prije desetak dana u ministarstvu primio reprezentativni sindikat te da dijalog sa sindikatima traje i da je uvijek trajao.

- Mi nereprezentativni sindikati smo mu poslali pismo, nekoliko dana prije, a i sustavno godinama šaljemo. Međutim, ne uvažava naše prijedloge, a tiču se samo sigurnosti i obnove flote - ustvrdio je Srzentić.

- Koliko možemo pričati o sigurnosti broda koji je star 56 godina i na kojem posada broda radi nekad 14 sati, to nisu sigurni brodovi. To je ono najbitnije što treba istaknuti u cijeloj priči - rekao je Srzentić.

Upitan je potom zašto pomorci pristaju raditi 14 sati.

- Zbog ljubavi prema otocima, Jadroliniji. Nemoguće bi ih drugačije bilo održavati - rekao je Srzentić.

Srzentić je dodao da je komunikacija Uprave Jadrolinije sa SSJP i Sinidikatom pomoraca Hrvatske nepostojeća.

N1 piše da je Uprava Jadrolinije rekla da su svi godišnji remonti odrađeni i da imaju sve certifikate.

- Što se tiče samih svjedodžbi, certifikata, normalno je da imamo svjedodžbe, kako bi inače vozili - rekao je Srzentić te dodao kako je Jadrolinija potpisnik raznoraznih konvencija kojih se na kraju ne pridržava.

- Nedavno smo potpisali kolektivni ugovor i ne pridržavamo ga se. Sa svim stvarima u Jadroliniji je tako. Imamo svu papirologiju, ali se toga ne pridržavamo - rekao je Srzentić za N1.

- Kroz javnost se provlači priča o nekakvim imaginarnim spasiocima četvrtog člana posade. Moram istaknuti člana posade Zvonimira Franića koji je spasio svog kolegu kad je skočio u more. Time sam sve rekao na koji način je pomorcima Jadrolinije stalo i do brodova Jadrolinije i do svojih kolega. To još nitko nije spomenuo - dodao je Srzentić.

- Ove samohvale Uprave (Jadrolinije) i gluposti o kojima pričaju: kozmetičke gluposti o nekim novim brodovima - ustvrdio je Srzentić.

Dodao je da ne vjeruje u promjene.

- Od postojeće garniture ne očekujem ništa i to je na moju žalost. S ovakvom garniturom koja zatvara oči na sve probleme na koje ukazujemo od 2017. ne očekujem ništa. Očekivali smo razrješenje onih najodgovornijih - rekao je Srzentić.

Srzentić je razočaran izjavom predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte nakon tragedije.

- Predsjednik Uprave (Jadrolinije) rekao je u utorak jednu stvar koja je zvučala strašno ružno: ‘usmjerimo se na nastavak sezone‘. Mi pričamo o brodaru koji prevozi otočane, naše bodule, cijelu godinu. On je uspio izjaviti da se usmjerimo na nastavak sezone - rekao je Srzentić.

Jadrolinija o izjavi Davida Sopte

Povodom učestalih kritika na račun izjave predsjednika uprave Jadrolinije Davida Sopte iz kompanije su reagirali da je izjava o tome kako sada moraju misliti i na sezonu dana u kontekstu svrhe i uloge ove tvrtke u društvu. Naime, iz tvrtke ističu, da Jadrolinija ima odgovornost prema vise tisuća putnika koji svakodnevno koriste prijevoz Jadrolinije za posao, odlazak liječniku i sve druge obveze, te tisuće turista koji su trenutno na otocima. Stoga, objašnjavaju, moraju uvijek u fokusu imati i tu funkciju. Svi djelatnici su šokirani i potreseni ovom najvećom tragedijom u povijesti kompanije. No, Jadrolinija je strateška infrastrukturna tvrtka koja mora nastaviti s radom, ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 10:56