STIGLA POTVRDA

Šibenski gradonačelnik prelomio: ‘Nećemo dizati paušal i porez na nekretnine, a jednu ćemo stopu smanjiti‘

Šibenčani očekuju da se proračunski i europski milijuni iskoriste za projekte koji će im omogućiti bolji život u njihovu gradu

Željko Burić

 Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenik je obilježio Dan grada te proslavio i blagdan svetog Mihovila, svojeg nebeskog zaštitnika, tradicionalnom procesijom kroz staru gradsku jezgru i svetom misom na otvorenom. Grad koji nakon obnove bogate spomeničke baštine privlači sve više posjetitelja, građane i sve njihove goste počastio je besplatnim ulazom na svoje tvrđave, piše HRT.

Vrhunac svečanosti bila je današnja procesija kroz staru gradsku jezgru i misa na otvorenom, na trgu između šibenske prvostolnice, katedrale svetog Jakova, i Gradske vijećnice.

- Slavimo blagdan svetoga Mihovila Arkanđela kojeg su Šibenčani izabrali za svoga zaštitnika, njemu se u nevoljama utjecali, vjerovali u njegov zagovor, kod Boga svemogućega i u tome vidjeli najveću snagu i svetinju, rekao je Tomislav Rogić, šibenski biskup.

Kao i u prošlosti, Šibenik i sveti Mihovil i danas su neraskidivo vezani. I najstarija šibenska tvrđava nosi ime nebeskog zaštitnika. U prošlosti obrana od neprijatelja, u sadašnjosti prvorazredna kulturna atrakcija.

U povodu dana grada, besplatan je ulaz i na šibenske tvrđave, najstarija od njih nosi upravo ime svetog Mihovila.

- Za sve nas ovdje Šibenčane je današnji dan poseban. Hvala Bogu, danas je lijepo vrijeme, što nismo očekivali s obzirom na prognoze. Kada vidite veliki broj ljudi, onda nas sve to oduševljava, drago nam je, zahvaljujemo Bogu na ovome danu. Prekrasno u svakom smislu, bilo koja svečanost što se tiče Crkve, uvijek je lijepo izaći, proslaviti svoj dan, poslušati svetu misu, pomoliti se i uživati sa svim ostalim ljudima i s obitelji, samo su neke od reakcija građana.

Sve je više poduzetnika

No ne privlači Šibenik posljednjih godina samo turiste. Mladi poduzetnici odlučili su, nakon rada u renomiranoj austrijskoj tvrtki visoke tehnologije, svoj start up pokrenuti upravo u šibenskoj industrijskoj zoni Podi. Zasad u unajmljenoj hali.

A trenutačno ih gradi čak 20-ak poduzetnika. Njemački ulagači, pak, kupuju 64 hektara parcela - planiraju graditi jednu od najvećih tvornica solarne opreme u ovom dijelu Europe.

Što se tiče razvoja grada, Šibenčani su uglavnom zadovoljni. Očekuju da se proračunski i europski milijuni, što više, iskoriste za projekte koji će im omogućiti bolji život u njihovu gradu.

Šibenik neće dizati porez na nekretnine, smanjit će za trećinu porez na promet

Šibenik se često ističe i kao primjer grada koji uspješno povlači novac iz europskih fondova za svoje projekte. O tome i što se planira u idućem razdoblju novinarka Ana Bralić razgovarala je u središnjem Dnevniku HTV-a sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem.

- Završili smo prvi kohezijski fond i s njim smo obuhvatili kako komunalni prijevoz tako i krupnu infrastrukturu - projekt aglomeracije, projekt Bikara, centar za gospodarenje otpadom. Sljedeća financijska tranša, integralna teritorijalna ulaganja, NPOO, naravno kohezijski fond, iz NPOO-a gradnja škola koje su usklađene, da ih sad ne nabrajam. Ono što je posebno važno iz ITU-a, gdje je 100% financiranje, ide centar za mlade, vatrogasni dom potpuno novi koji ćemo posvetiti stradalim vatrogascima tragično preminulima u Kornatskoj tragediji, ali i izmještanje starog vatrogasnog doma, koji će omogućiti stjecanje uvjeta za uvođenje reda i u parkiranje i u prometu staroj gradskoj jezgri, najavio je Burić.

Dodao je da su pred izdavanjem lokacijske dozvole za valorizaciju dvostrukog bedema.

- Nismo zaboravili stari projekt eskalatora, odnosno brzog pristupa s razine mora do tvrđave Svetog Mihovila i završna faza koja će biti naša posebnost, naša interesantnost, produžetak sezone. To je povezivanje žičarama Mihovila i Ivana kao dva najisturenija i najviša objekta, ali tako i funkcionalno povezivanje jedinstvenog fortifikacijskog sustava grada Šibenika, pojasnio je Burić.

Šibenski gradonačelnik, među ostalim, komentirao uvođenje novog poreza na nekretnine.

- Grad Šibenik neće uopće podizati poreze niti turistički paušal, niti tzv. porez na vikendice koji se preinačio u porez na nekretnine. Vi ćete biti prvi kojima ću reći mi ćemo ići na smanjenje parafiskalnih nameta, smanjit ćemo sigurno za trećinu porez na promet i tako olakšati i našim gospodarstvenicima i građanima koliko toliko da kontroliramo inflaciju, rekao je Burić za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:26