BORBA ZA PRAVA

Šesnaest dana štrajka u Večernjem: Ne popušta Uprava, ali ni štrajkaši

Zagreb, 250311.U organizaciji Sindikata Novinara Hrvatske odrzan je jednosatni strajk soldarnosti sa sindikatom Vecernjeg lista koji je vec treci dan u strajku. Nakon okupljanja ispred HND-a kolona prosvjednika prosetala je Savskom do redakcije Vecernjeg lista.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Ne želimo ultimatume, niti ćemo na njih pristati, tražimo samo ravnopravan dogovor i sporazum s Upravom, poručili su danas predstavnici Sindikata novinara Hrvatske i štrajkaša Večernjeg lista, koji već 16 dana štrajkom pokušavaju ostvariti prava iz Zakona o radu i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Ugovori o suradnji

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je prije nekoliko dana da je ‘trenutačna situacija u Večernjem nelegalna, jer unatoč štrajku oko osamdesetak posto stalno zaposlenih novinara, list normalno izlazi pa je jedini zaključak da moderni medijski menadžeri ne trebaju profesionalne novinare da bi proizveli list, već su im oni samo nepotreban trošak’. ‘List rade oni s ugovorom o suradnji ili čak i bez njega, koji su ionako ucjenjeni jer nemaju nikakvih socijalnih prava i ako odbiju zadatak smjesta će ih se menadžeri riješiti.

Radi se o prikrivenom radnom odnosu, a ne o onome što bi trebao podrazumijevati ugovor o suradnji’, naveo je HND.

Podjela novinara

‘Prestanite nas klevetati i proizvoljno dijeliti novinare na profesionalne i neprofesionalne’, odgovorila je HND-u u otvorenom pismu Uprava Večernjeg lista. ‘Dosta više te fame o podjeli novinara na profesionalne i neprofesionalne temeljem radne knjižice i potvrde o zaposlenju.

HND je još jednom pokazao da s neprihvatljivim omalovažavanjem gleda na veliki broj vlastitih članova, ističe Uprava. Kada bi Hrvatsko novinarsko društvo konačno počelo provjeravati informacije prije nego ih izgovori, ne bi se moglo dogoditi da HND u priopćenju koje potpisuje predsjednik Zdenko Duka profesionalne novinare definira bitno drugačije i od Zakona o medijima i od Pravilnika HND-a o primanju u članstvo.

Pozitivni propisi dozvoljavaju obavljanje novinarske djelatnosti kao samostalnog zanimanja, bez zasnivanja radnog odnosa. Budući da se radi o samostalnom obavljanju profesionalne djelatnosti takvi su novinari upisani u registar poreznih obveznika (RPO) u potpunosti sa zakonom.

Neki od najboljih hrvatskih novinara i urednika su novinari s ugovorima o suradnji s medijima, tzv. RPO-ovci, itekako su profesionalni novinari, navodi Uprava Večernjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 13:15