SAGA SE NASTAVLJA

Seljaci odgodili blokadu, čekaju sastanak: ‘Više nikome ne vjerujemo! Pregovarača će odrediti Plenković, tu ga čekamo‘

Svinjogojci prosvjeduju sedmi dan, odustaju od širenja blokada i nadaju se susretu s ministricom
 Vlado Kos/CROPIX

Niti su se u utorak prosvjedi seljaka u Slavoniji radikalizirali, niti je Ministarstvo poljoprivrede odgovorilo pozitivno na njihove zahtjeve za prestanak mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Štoviše, svjedočili smo pravoj kakofoniji u komunikaciji i priličnoj zbunjenosti među prosvjednicima koji sada više ne znaju kome bi i što vjerovali.

- Iz pojedinih kontakata doznali smo da ćemo danas imati sastanak s ministricom poljoprivrede i zbog toga odgađamo najavljene blokade. Kada smo najavili potpune blokade, kazao sam da smo, ako dođe do iskazivanja dobre volje i ostvarimo ono što tražimo, spremni na suradnju s Vladom i Ministarstvom kojima nismo neprijatelji, ali želimo da nas se poštuje, i nas i naše zahtjeve jer su u interesu hrvatskog sela i seljaka - izjavio je malo prije 12 sati na prosvjednom punktu kod graničnog prijelaza Županja - Orašje Tomislav Pokrovac, neformalni vođa tzv. Stožera za obranu sela.

Seljaci su već tada bili spremni na nekoliko lokacija krenuti u još veće i jače blokade. U Vođincima, Ilači, Novoj Gradiški i drugim mjestima seljaci su čekali Pokrovčev mig, ali nisu ga dočekali. Neki seljaci, poput Petra Pranjića iz Baranje, u međuvremenu su demantirali prijašnje izjave predstavnika Stožera.

- Nećemo izaći na ceste zbog ASK. Razumijem ljude koji su nezadovoljni, ali nisu ostavljeni na cjedilu. Ljudima treba pomoći, ali dao Bog da nam je ASK najveći problem. No nije. To je 80-90 posto riješeno, Ministarstvo daje sve od sebe, plaća se dobro i treba uvažiti što kaže struka. Imamo puno većih problema oko dodjele državnog zemljišta gdje se osjećamo prevareno i izigrano - poručio je Pranjić.

‘Pavić nema pojma‘

U međuvremenu se pronio glas da ministrica Marija Vučković dolazi na sastanak s prosvjednicima u Slavonski Brod. Nakon što je dao izjavu, Pokrovac se spustio pod šator u kojem su se pržile svježe babuške, a onda mu je netko od novinara rekao da se čuo s državnim tajnikom Mladenom Pavićem te da je ovaj kazao da ne zna ni za kakav sastanak.

- Pavić nema pojma - odmahnuo je Pokrovac rukom i nastavio jesti ribu. No ubrzo je svim medijima na punktu došla informacija da od sastanka nema ništa.

Dakle, ne da ga neće biti, nego da to nije niti dogovarano. Pokrovac se potom povukao u osamu svog skupocjenog Mercedesa i počeo telefonirati s novog telefona jer mu je stari, kako je sam napisao na Facebooku, "netko ukrao na punktu Županja - Orašje". Dugo je sjedio u autu. Novih informacija iz Zagreba nije bilo, osim činjenice da se u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori sastao njezin Upravni odbor kojem je svinjska kuga samo jedna od nagomilanih tema koje muče hrvatske poljoprivrednike.

Predstavnici Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije u međuvremenu su ministrici Vučković poslali dopis, kao zapisnik sastanka koje su u ponedjeljak imali s prosvjednicima, gdje je navedeno po točkama spora što je usuglašeno, a što nije. Iz Ministarstva nam je neslužbeno poručeno da je ministrica taj dopis proučila na sastanku sa svojim suradnicima te da će se očitovati o njemu, ali i o još nekim dodatnim detaljima koje kane poduzeti kako bi se pomoglo seljacima.

- Većina točaka s tog popisa još je prije komunicirana na relaciji Ministarstvo - HPK - Udruga svinjogojaca i većina je usvojena ili je u postupku. To je proces koji se događao i prije prosvjeda, pa i tijekom njih, a prosvjedi nisu nimalo doprinijeli njihovu usvajanju jer je to ionako bilo u planu za realizaciju - rekao nam je sugovornik koji je sve vrijeme uključen u pregovore.

U kasnim poslijepodnevnim satima ipak je stigla informacija, ali i potvrda iz Ministarstva da se dogovara sastanak, ali se još ne zna gdje će i kada biti. Pokrovac je u izjavi za N1 rekao da se čuo s državnim tajnikom Pavićem.

Posao u Njemačkoj

- Pričat ćemo s pregovaračem kojeg odredi gospodin Plenković. Nećemo ići u Zagreb, mi ih zovemo da dođu ovdje u Slavoniju. Oni su na potezu. Gledamo informacije i dezinformacije, vama je rečeno neće biti, sad će biti... Više nikome ne vjerujemo i nigdje nećemo ići, nego čekamo. U Županji, Vinkovcima, Osijeku..., nebitno. Samo želimo da se to dogodi ovdje gdje su problemi.

Mi to želimo već danas, neka razmisle, tu smo već sedmi dan na cesti, neka se udostoje doći danas pod hitno. Imaju vremena, u 12 sati, 1 sat u noći... Mi smo s ministrom Čobankovićem znali cijelu noć pregovarati i bilo je jako puno pozitivnih stvari - rekao je Pokrovac koji je u ranijoj izjavi zamjerio ministrici Vučković što izbjegava dolazak u Slavoniju, ali i što je rekla da je posljednjih godina u Slavoniji bila više puta nego on.

- Što ako ja odem godinu, dvije u Njemačku raditi zato što ovdje ne mogu postići ono što mogu tamo? Zar je to neka greška? - odgovorio je Pokrovac.

Oporbeni političari, pak, ni u utorak nisu propustili obići prosvjednike, a Nikola Grmoja (Most) donio im je i mandarine.

- Mislim da je moja dužnost biti danas ovdje. Ovi ljudi ne prosvjeduju zato što su zadovoljni i njima nitko ne može manipulirati. Do ispunjenja zahtjeva imat će našu podršku, a Vlada i Ministarstvo u konačnici će ipak morati pristati na ustupke - izjavio je Grmoja.

Saga se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 14:09