ANALIZA ISTRAŽIVANJA

Selak Raspudić: Žene su više pogođene pandemijom, osobito nisko kvalificirane iz ruralnih područja

Osam posto žena je potpuno prestalo raditi zbog potrebe skrbi u krizi, u odnosu na četiri posto muškaraca, naglasila je.
Marija Selak Raspudić
 Damjan Tadic/Cropix

Pandemija covida-19 više je u Hrvatskoj pogodila žene nego muškarce, osobito one nisko kvalificirane iz ruralnih područja, pokazala je analiza Svjetske banke o utjecaju covida na žene u Hrvatskoj koja je u srijedu predstavljena na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova.

„Istraživanje je pokazalo da su žene više pogođene krizom, osobito nisko kvalificirane žene iz ruralnih područja u smislu gubitka posla, jedna od pet žena je izgubila posao, 78 posto ih je prijavilo da ima nedovoljnu štednju za vrijeme krize, a pesimističnije su i oko situacije u budućnosti od muškaraca”, kazala je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Most).

Ono što se negativno odrazilo na položaj žena je i to što su one većinom u cijelosti bile odgovorne za kućanstva, čak 76 posto, te što ih veliki broj radi u zdravstvenom sektoru, domovima za starije i nemoćne te obrazovanju, dodala je Selak Raspudić.

„Osam posto žena je potpuno prestalo raditi zbog potrebe skrbi u krizi, u odnosu na četiri posto muškaraca”, naglasila je.

Ističe i kako su krizom osobito bile pogođene i žene u starijoj životnoj dobi jer njih 23 posto prima niže mirove od muškaraca.

„Istraživanje je pokazalo da postoje jasne spolne razlike u načinu na koji je kriza pogodila žene i muškarce”, zaključila je Selak Raspudić o analizi koju je Svjetska banka provela u travnju i svibnju 2020. na uzorku od 500 žena i 1500 kućanstava u Hrvatskoj.

Dodala je da je istraživanje također otkrilo spolne razlike kod primanja cjepiva protiv koronavirusa. Tako se pokazalo da su žene više skeptične oko cjepiva (45 posto) u odnosu na muškarce (29 posto). Osim toga, 71 posto muškarca smatra da je važno primiti cjepivo u odnosu na 61 posto žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:58