PALJBA PO PREDSJEDNIKU

Selak Raspudić: Milanović ugrožava sigurnost RH, pogledajte što je u medijima otkrio o našim vojnim pilotima

Govoreći o uvođenju vojnog roka, rekla je da je to pitanje koje zahtjeva suvislu znanstvenu analizu

Marija Selak Raspudić

 Damjan Tadic/Cropix

Kandidatkinja za predsjednicu RH Marija Selak Raspudić ustvrdila je u nedjelju da predsjednik RH Zoran Milanović neprimjereno iznosi podatke o borbenoj spremnosti hrvatske vojske u dnevnopolitičkim prepucavanjima što ocjenjuje sigurnosnom ugrozom i u tome ne želi sudjelovati.

Selak Raspudić smatra da - s obzirom na korijenite društvene promjene koje bi uvođenje vojnog roka kao potencijalnog krajnjeg rješenja zahtijevalo - javnost mora biti upoznata s razlozima zašto je on neophodan i koji su njegovi benefiti, ali, kako je naglasila, "to ne znači da je u političkim prepucavanjima dozvoljeno javno iznositi informacije o spremnosti naše vojske, a čije nas otkrivanje čini ranjivima i stoga predstavlja sigurnosnu ugrozu".

Sigurnosna je ugroza i činjenica da je javno poznato da je naša linija vojnog zapovijedanja, na relaciji MORH - predsjednik RH, posvađana, istaknula je.

Podsjetila je da je predsjednik Milanović prije nekoliko dana, u jednom intervjuu, istaknuo i da hrvatski piloti, koji lete vojnim helikopterima, imaju znatno manji godišnji nalet nego bi to inače planski morali imati što smatra nedopustivim.

"Riječ o informaciji koja ulazi u informacijski prostor prosudbe borbene spremnosti te kao takva ne može biti javno prezentirana", istaknula je podsjećajući da je i bivša predsjednica javno iskazivala zabrinutost stanjem MiG-21 zrakoplova.

"U aktualnom slučaju korištenja helikoptera riječ je o naletima koji moraju biti u funkciji borbene spremnosti, a ne prijevoza državnih dužnosnika. Trend zlouporabe položaja i ugroze temeljnih zadaća Hrvatske vojske te njeno korištenje za proslave i prijevoze treba žurno prekinuti, a vojsku depolitizirati i osloboditi je okova korupcije", ustvrdila je.

"Opremljenost vojske nije i ne smije postati sredstvo političke borbe, nego svrha posvećenog predsjedničkog rada. I to je upravo ono što, u domeni vojnih ovlasti PRH, namjeravam raditi drugačije i zbog čega tražim povjerenje građana na ovim izborima", naglasila je.

"Bez obzira na zov dnevnopolitičkih prepucavanja, Vrhovna vojna zapovjednica uvijek mora biti svjesna da je jedna od njezinih temeljnih zadaća Hrvatsku učiniti sigurnijom i biti u stanju razborito odmjeriti jesu li informacije koje iznosi za javnu upotrebu ili mogu činiti sigurnosnu ugrozu", poručila je Selak Raspudić.

Govoreći o uvođenju vojnog roka, rekla je da je u više navrata javno istaknula da je to pitanje koje zahtjeva suvislu znanstvenu analizu, prosudbu sigurnosnog okružja, ali i perspektivu vojnog obrazovanja po modelu koji je utemeljen za predsjednikova premijerskog mandata te upitala što je sa Sveučilištem obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman, akreditacijom njegovih programa i koliko je kadeta upisano ove godine ističući da u odgovorima na ta pitanja leži odgovor na pitanje kakva je budućnost naše vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 10:49