ZBRKA OKO DATUMA

Selak: ‘Ovo je prvorazredni skandal‘; Jandroković: ‘Uhvatili ste se u mišolovku‘

Zakon o izbornim jedinicama mora opet u Sabor. HDZ za sve krivi Milanovića, oglasio se i predsjednik

Zoran Milanović, Marija Selak Raspudić i Gordan Jandroković

 Cropix

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić upozorila je u četvrtak u Saboru na, kako je kazala, "prvorazredni pravni skandal", proceduralne probleme prilikom donošenja Zakona o izbornim jedinicama zbog čega će ponovno biti poslan u proceduru radi izmjena.

Niti jedan zakon ne može stupiti na snagu retroaktivno, a mi imamo Zakon o izbornim jedinicama koji je u Narodnim novinama objavljen 4. listopada, a u njemu piše da stupa na snagu 1. listopada, dakle retroaktivno što je protupravno postupanje, kazala je Selak Raspudić tijekom rasprave u Saboru.

„Problematični zakon problematično je započeo svoj život tako da je stupio na snagu retroaktivno”, ustvrdila je i dodala kako je do Ustavnog suda hoće li Zakon o izbornim jedinicama proglasiti neustavnim.

Tvrdi da su vladajući taj propust htjeli zataškati pa ako prođe prođe. "Opet imamo muljanje oko demokratskih procedura, to je temeljna poruka", poručila je.

Pitanje je bi li po stupanju zakona na snagu on bio proglašen protuustavan, dodala je.

Za svaljivanje odgovornosti ministra pravosuđa Ivana Malenice na predsjednika Republike Zorana Milanovića koji nije u roku potpisao zakon Selak Raspudić je u izjavi za medije kazala kako se ministar ne može izvlačiti na to „što je i kada trebalo potpisati”, jer su imali deset godina da promijene protuustavan zakon o izbornim jedinicama.

image

Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

”Ne može to svesti na jedan posljednji vikend u rujnu”, ustvrdila je i poručila kako je odgovornost i ministrova koji je „čekao pet do 12”.

Ponovno ćemo u Saboru razgovarati o zakonu o izbornim jedinicama koji u konačnoj verziji neće stupiti na snagu u roku koji je odredio Ustavni sud, zaključila je Selak Raspudić.

Odbacila je također optužbe da je u dogovoru s predsjednikom Republike. Kaže da nema njegov broj i da nikad s njim nije osobno čula.

Podsjetimo, Malenica je ranije poručio da je Vlada na vrijeme odradila svoj dio posla.

"O tome zašto je zakon potpisan izvan roka koji je ostavio Ustavni sud, odnosno izvan roka koji je bio u njemu samome, to je pitanje za nekoga drugoga. Vjerujem da imate dobre odnose s njim, pa ga možete i pitati“, odgovorio je zastupnici, očito imajući na umu predsjednika Zorana Milanovića.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je potvrdio da se nalazimo u svojevrsnom pravnom vakuumu zbog Zakona o izbornim jedinicama, te poručio da se nikada nije dogodilo da Predsjednik nije potpisao Zakon, a oporbu optužio za lov u mutnom.

„Hrvatski sabor je 28. rujna donio Zakon o izbornim jedinicama. Odmah nakon toga, kao i svaki put, po proceduri to je upućeno u Ured predsjednika Republike i zaprimljeno u ranim popodnevnim satima. Očekivali smo da će predsjednik potpisati jer su u takvim situacijama, kada su bili kratki rokovi, ni jednom do sada nismo imali problem da predsjednik nije potpisao. Bilo je čak situacija gdje se potpisivalo u jednom danu jer predsjednik brine o usklađenom djelovanju državnih tijela”, kazao je Jandroković na konferenciji za novinare.

Ustavni sud je kazao da postojeći zakon vrijedi do 1. listopada i mi smo, pojašnjava, u dobroj vjeri napisali da novi stupa na snagu 1. listopada kako ne bismo imali pravni vakuum.

„Međutim, vidjeli smo do 1. listopada da Predsjednik nije potpisao navedeni zakon i tada nam je postalo malo sumnjivo zašto se je to dogodilo. Ima li tu neke namjere ili savjetnici predsjednika Republike nisu prepoznali da se to treba napraviti do 1. listopada? Ili možda nisu znali da ako zakon koji stupa na snagu 1. desetog, ako se ne objavi u Narodnim novinama, neće stupiti na snagu i doći ćemo u stanje moguće neustavnosti”, zapitao je.

image

Ivan Malenica

Damjan Tadic/Cropix

Kako 1. listopada nije potpisano, čekali smo hoće li predsjednik u roku od osam dana na što ga obvezuje Ustav, potpisati taj akt i on je to potpisao jučer, kada je i objavljeno u Narodnim novinama, dodao je.

Već smo tada znali, kada je objavljeno, da ćemo najvjerojatnije morati ići ponovo u raspravu i izglasavanje tog zakona, iako ustavnopravni stručnjaci imaju podijeljena mišljenja, ali da bismo izbjegli bilo kakva tumačenja da nešto nije ustavno, logično je da se ide u izmjenu zakona, članka koji se odnosi dana stupanja na snagu. Vlada će to napraviti vrlo brzo, a Hrvatski sabor vrlo brzo raspraviti i ponovno izglasovati Zakon o izbornim jedinicama, najavio je šef parlamenta.

Tko se prvi uhvatio u mišolovku

„Još nam je jedna stvar bila interesantna. Kada smo zamijetili da nije potpisano u roku, sumnjali smo imali tu namjere ili se radi o neznanju savjetnika predsjednika Republike. I čekali smo da vidimo, nakon što je objavljeno, tko će se prvi uhvatiti u mišolovku. I tko se uhvatio u mišolovku, pa kao i uvijek - Most. Prvi je izišao s time, vidljivo pripremljen da zna o čemu se radi. Nakon toga su reagirali Peđa Grbin pa Sandra Benčić i onda nam se slika polagano slaže.

Dakle, ako nije potpisano u roku, a moglo je biti potpisano, ako su ovi naši kolege tako brzo istupili i dosta usuglašeno argumentirali ono što se dogodilo, moglo bi se tu zaista raditi o političkoj smicalici, koja je prozirna, ali već više puta viđena od navedenih aktera”, ustvrdio je.

Kazao je da je Predsjednik imao tri dana za potpisati Zakon, a njegovi suradnici, ako predsjednik nije na to obratio pozornost, morali su znati da Zakon treba biti objavljen u Narodnim novinama do prvog listopada.

„Imao je tri dana, koliko sam pratio, 29. rujna je bio u Zagrebu, tada se i rukovao s ministrom Banožićem, dakle, bio je tu i mogao je potpisati Zakon. A da će on ići namjerno na roku od osam dana i da neće potpisati, to se nijednom, koliko ja znam, nije dogodilo. Nijednom nam se nije dogodilo da zbog potpisa predsjednika Republike dođemo u situaciju da nam neki zakon bude, može biti, neustavan”, upozorio je.

Zašto smo mi trebali voditi računa hoće li on eventualno opstruirati? To niti je njegova zadaća, niti se to ikada dogodilo, a Hrvatski sabor i Vlada su sa svoje strane napravili sve što je trebalo učiniti, kazao je.

Vrlo je jasno, ističe, gdje je odgovornost, koji su motivi, to će pokazati idući dani, ali postoji sumnja nakon današnjih nastupa kolegica i kolega iz saborske oporbe da su htjeli opet nešto loviti u mutnom i prebaciti odgovornost na vladajuću većinu i Vladu. Međutim, to je toliko prozirna, jeftina i naivna smicalica na koju se, naravno, nitko nije uhvatio, poručio je.

Vakuum neustavnosti

Jandroković je potvrdio da smo sada u vakuumu neustavnosti, ali, kaže, idemo biti realni, jer se Zakon ne konzumira u ovom vremenu jer nema izbora pa nema nikakve štete.

„Ništa se stvarno nije dogodilo i neki ustavnopravni stručnjaci misle da se zato i ne radi se o situaciji neustavnosti, ali da bismo izbjegli bilo kakve interpretacije i bilo kakve sumnje ići ćemo na donošenje novog zakona vrlo brzo. Očekujem da će Vlada već idući tjedan donijeti izmjene tog zakona, promijeniti datum stupanja na snagu, a mi ćemo odmah u Saboru nakon toga provesti raspravu i glasovati, i to će se događati u idućih maksimalno dva do tri tjedna”, najavio je.

Nema nikakvih štetnih posljedica zbog toga što će zakon stupiti na snagu desetak ili dvadesetak dana kasnije, a oporba koja kontinuirano pokušava opstruirati još su jednom izgubili političku igru koju su pokušali odigrati, poručio je Jandroković.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da su prikupili potpise za obraćanje Ustavnom sudu oko Zakona o izbornim jedinicama.

"I Ustavni sud će utvrditi na koji način će promatrati taj propust. Najava ministra Malenice da ćemo idući tjedan opet raspravljati o izbornim jedinicama samo pokazuje koliko su sustavno i pripremljeno ušli u ovu priču”, rekao je.

Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da je Zakon o izbornim jedinicama od početka rađen na protuustavan način, zbog čega i podnose zahtjev za ocjenu ustavnosti.

"Ovo je samo krajnji dokaz ne samo namjernog protuustavnog djelovanja četvorke iz HDZ-a koja je radila ovaj Zakon nego i potvrda nesposobnosti Plenkovićeve Vlade da, kada i naštimava izborne jedinice i radi protuustavno, nije sposoban ni proceduralno to provesti kako treba. I ovaj proceduralni propust također ćemo staviti u zahtjev za ocjenu ustavnosti”, poručila je.

Oglasio se i Milanović koji tvrdi da je poštivao ustavni rok: ‘Predsjednik nije pisar koji će raditi na mig Vlade‘

U međuvremenu se oglasio i predsjednik Zoran Milanović priopćenjem za medije u kojemu se navodi da je potpisao novi Zakon o izbornim jedinicama u
ustavnom roku, odnosno u roku osam dana od donošenja zakona, kako je to propisano člankom 89. stavkom 1. Ustava RH koji glasi: „Predsjednik Republike proglasit će zakone u roku od osam dana od kada su izglasani u Hrvatskom saboru“.

Zakon o izbornim jedinicama izglasan je u Hrvatskom saboru 28. rujna, a predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao ga je 3. listopada, dakle sve po Ustavu RH i poštujući ustavni rok.

"Pravo je pitanje zašto je novi Zakon o izbornim jedinicama u Hrvatskom saboru izglasan tek 28. rujna i zašto je saborska većina pri tome u zakon ugradila 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu?", navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić.

"Osim što nije vodila računa o okvirnim rokovima za donošenje novog zakona koje je postavio Ustavni sud, vladajuća većina je pokušala izvesti proceduralnu prevaru tako što je propisala 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu ne vodeći računa o ustavnom roku u kojemu Predsjednik Republike proglašava izglasane zakone. Predsjednik Republike nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru. Kao u ovom slučaju, Predsjednik Republike i ubuduće će voditi računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava RH bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru", zaključuje se u priopćenju.

Malenica: Može se govoriti o opstrukciji predsjednika Milanovića

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odbacio je u četvrtak tumačenja o krivnji Vlade i Sabora za objavu Zakona o izbornim jedinicama u Narodnim novinama tek 4. listopada, a s danom stupanja na snagu 1. listopada, te ocijenio da se može govoriti o opstrukciji predsjednika Republike.

Novi Zakon o izbornim jedinicama trebao je, temeljem odluke Ustavnoga suda, stupiti na snagu 1. listopada, no u Narodnim novinama objavljen je tek 4. listopada te je Malenica u izjavi novinarima u Hrvatskome saboru najavio da će već sa sljedeće sjednice Vlade u saborsku proceduru biti upućene izmjene zakona s izmijenjenom odredbom o danu stupanja na snagu.

Odbacio je tumačenja da su za proceduralnu pogrešku krivi Vlada i Sabor rekavši da su "sve odradili na vrijeme".

"Mi smo, kao Vlada, predložili zakon na vrijeme, on je prošao prvo čitanje, drugo čitanje, izglasan je u Hrvatskom saboru na vrijeme i poslan je na vrijeme predsjedniku Republike", rekao je Malenica.

Zakon je na potpisivanje poslan Milanoviću u četvrtak, 28. rujna, odmah po izglasavanju u Saboru "i ostavljeno je predsjedniku Republike dovoljno vremena da potpiše zakon, da bi zakon mogao stupiti na snagu, sukladno odluci Ustavnog suda", dodao je Malenica.

"Dakle, imao je tri dana da zakon potpiše kako bi on stupio na snagu s 1. listopadom, čime bi se u potpunosti ispoštovala odluka Ustavnog suda", dodao je ministar navevši da je predsjednik Republike Zoran Milanović zakon potpisao jučer te da je pitanje je li do odugovlačenja došlo namjerno ili ne.

"Pa čujte, to je sad pitanje da li namjerno ili nenamjerno. Dakle, nije slučajno da je danas kolegica Selak Raspudić prva komentirala tu situaciju", rekao je te odbacio njezino tumačenje da je Vlada zataškavala situaciju.

Mi smo kao Vlada i kao Ministarstvo, pratili situaciju i znali smo zapravo od subote situaciju u kojoj se nalazimo te ćemo, s obzirom na to, pripremiti ovih dana izmjene Zakona o izbornim jedinicama u odnosu na članke koje se odnose na stupanje na snagu samog zakona, rekao je Malenica.

Na sljedećoj sjednici Vlade bit će izmjene zakona kojima će se izmijeniti završne odredbe oko stupanja na snagu zakona, najavio je.

Naveo je i da su u prošlosti postojale situacije da je predsjednik Republike za potpis na neki zakon imao kratke rokove i da ih je on potpisivao, a zašto sada to nije napravio, dodao je, "to je pitanje za njega" te se složio da se može govoriti i opstrukciji od strane predsjednika Milanovića.

Vjerujem da ćete vi postaviti pitanje i njemu, zašto to nije potpisano, rekao je novinarima te ponovio kako će Ministarstvo pripremiti izmjene zakona u što kraćem roku, a na pitanje o opstrukciji rekao: "Ha, može se govoriti o opstrukciji, dakle bilo je i dosad, kao što su mi kolege iz Sabora rekli, sličnih situacija kada je bio relativno kratak rok za potpisivanje zakona, pa je predsjednik potpisao".

A što se dogodilo u ovom slučaju pitanje je za predsjednika Republike, dodao je. "Međutim, evo, simptomatično je da je kolegica Selak Raspudić otvorila tu temu, bez obzira na to što smo mi već krenuli pripremati izmjene zakona i nije bilo nekakvog zataškavanja. To samo pokazuje odnos koji oni imaju i komunikaciju, i da je to možda čak i namjerno napravljeno", rekao je Malenica.

Na dodatno pitanje novinara smatra li da su oni u nekom dogovoru, odgovorio je - "Ha, čujte, ništa nije slučajno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:21