IZVANREDNO STANJE

Sela su odsječena, a najgore tek slijedi: ‘Stanje je katastrofalno. Od ‘64. voda nije bila tako velika‘

Kupa raste nekoliko centimetara na sat, a znatno povišenje vodostaja Save očekuje se sutra oko podneva

Poplava u Brodu na Kupi

 Cropix/

KLJUČNI DOGAĐAJI:

- Predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi: Od ‘64. voda nije bila toliko velika

- Zbog jake kiše i nevremena u četvrtak u mnogim dijelovima Hrvatske zbrajaju se materijalne štete

- Zbog kiše koja pada na gornjem toku Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrane od poplava

- Hrvatske vode očekuju da bi moglo doći i do izlijevanja Save u Zagrebu


NOVO 22:13 Zbog lokalno obilnijih oborina ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku. Poteškoće su na pojedinim cestama zbog poplavljenih kolnika i izlijevanja rijeka. Na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8) veća je opasnost od odrona. Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog izljevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su: županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice i

lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć, a zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.


21:47 Na području Petrinje, koje je poplavljeno zbog velikih oborina, stanje se djelomično smiruje i na terenu je šest timova vatrogasaca za poplave i tri Dobrovoljna vatrogasna društva ispumpavaju vodu, priopćeno je u petak navečer. U pripravnost su stavljena i druga dobrovoljna vatrogasna društva jer se noćas očekuju jače oborine, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.


20:22 ‘Stanje je katastrofalno. Od 1964. do danas nije bila tako velika voda. Prije tri dana osobno sam se kupao u rijeci, ali Kupa je postala sasvim drugačija i divlja. To je bujična i snažna rijeka koja se digla u zadnjih 8 sati čak četiri metra. Gusti Laz, Grbajel, Guče selo i Kuželj su odsječeni. Do njih je nemoguće doći‘, kazao je RTL-u predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar.

image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix

20:18 Reporterka Dnevnika Nove tv javila se iz Broda na Kupi.

‘Situacija nije dobra, kiša i dalje neumorno pada. Kupa iz minutu u minutu navire. Brani se ono što se obraniti da, poput stambenih objekata te se postavljaju vreće s pijeskom kako voda ne bi prodrla. Pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa.

Mještani Broda na Kupi i ostalih mjesta boje se da je najgore tek pred njima, ali nadaju se da će s jutrom vodostaj Kupe početi padati, a to je opet loša vijest sa one koji žive nizvodno od Kupe, tako u gradu Karlovcu tijekom sutrašnjeg dana očekuju vrhunac vala‘, kazala je.

image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix
image

Poplavljeno mjesto Brod na Kupi

Damir Skomrlj/Cropix

19:47 Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) će tijekom vikenda imati dežurstva da bi se osigurali svi podaci za rad hidroprognostičkog modela, a voditeljica Služba za hidrološke studije, analize i prognoze Tatjana Vujnović najavila je da će vrhunac Kupe u Karlovcu biti sa subote na nedjelju.

Voditeljica Ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu Biljana Željeznjak rekla je pak Hini da se ipak ne očekuje da bi vodostaj Kupe na vrhuncu bitno prelazio 750 centimetara, a što znači da se očekuje uvođenje “samo redovitih mjera obrane od poplave”.

Pojasnila je također da uzvodno od Karlovca, zbog obilnih padalina na rijekama i potocima na slivu Kupe, kako u Gorskom kotaru, tako i Sloveniji, rastu vodostaji te se formirao vodeni val koji dolazi prema Karlovcu i dići će vodostaj Kupe još i znatno više, ali ne preko granica redovne obrane od poplave.

Željeznjak očekuje da će i Korana u Karlovcu također imati visok vodostaj, ali također ne značajni, a pogotovo ne Mrežnicu.

Glavni centar Obrane od poplave Hrvatskih voda izvijestio je da je zbog kiše koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, već došlo do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja.

Tijekom subote u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrana od poplava, a vrhunac će biti u nedjelju u ranim noćnim satima.

Prema današnjim popodnevnim podacima, najviše oborine je zabilježeno i prognozirano za sliv Kupe. Također je zbog obilnih oborina moguć porast vodostaja i na ostalim pritokama rijeke Save.

U Karlovcu je u petak u 19 sati Kupa u jedan sat narasla za 30 centimetara i iznosi 381 centimetar, a Korana mjeri 300 centimetara, što je dva centimetra više nego sat ranije.


19:37 HAK javlja kako su zbog izljevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice i lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć, a zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Horvatsko


19.08 Od ranog jutra petrinjski vatrogasci nisu stali pomagati građanima.

Zbog nevremena koje je zahvatilo petrinjsko područje, iza njih je do sada nešto više od 50-ak intervencija.

- Radi se o prodoru vode u podrume, dvorišta, stambene i gospodarske objekte. Dio prometnica je zatvoren - kažu iz JVP Petrinja.

image
Grad Zagreb/
image
Jvp Garešnica/
image
Jvp Novska/
image
Jvp Novska/

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice poručuju kako se na području Petrinje, gdje je došlo do plavljenja uslijed velikih oborina, stanje djelomično smirilo, a vatrogasci neprestano rade na ispumpavanju. Na terenu je 6 timova za poplave i 3 DVD-a, a u pripravnost su stavljena i ostala dobrovoljna vatrogasna društva jer se noćas očekuju jače padaline.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković danas je obišao Čazmu, Grubišno Polje i Berek te obavio razgovore s predstavnicima lokalne i područne samouprave. “Sve službe su na visini zadatka, rade se prioriteti, a šteta na gospodarskim objektima je najveća. Po poljima ima dosta vode, a kiša i dalje pada. Na terenu je 150 vatrogasaca i 9 vozila za rad na visini, a do sada su odrađene 223 intervencije te pohvaljujem županijskog predsjednika i zapovjednika Silvestera Štefovića i Josipa Heger na organizaciji”, kazao je zapovjednik Tucaković i dodao kako u daljnjoj sanaciji mogu računati na pomoć Hrvatske vatrogasne zajednice.

A nakon što su temeljem njegove zapovijedi u ispomoć Bjelovarsko-bilogorskoj županiji poslani vatrogasci i oprema iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije, dodatno su upućene snage iz Karlovačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije te Grada Zagreba, poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

image
Jvp Petrinja/
image
Jvp Petrinja/
image
Jvp Petrinja/
image
Jvp Petrinja/
image
Jvp Petrinja/
image
Jvp Petrinja/

19.01 Hrvatske vode izdale su priopćenje vezano uz stanje s poplavama.

" U proteklih 24 sata pale su velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku (primjerice na postaji Crni Lug – NP Risnjak zabilježeno je 102 mm), što je dovelo do naglog porasta vodostaja rijeke Kupe u gornjem toku te su od jutros na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja.

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima, izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas 16.9.2022. od podneva, s tendencijom dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći te uz mogućnost uvođenja izvanrednih mjera tijekom sutrašnjeg dana 17.9.2022.

Ujedno se na području Sisačko-moslavačke županije, na lokacijama na kojima su u tijeku radovi sanacije šteta nastalih u potresu poduzimaju sve potrebne mjere kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeka Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području gradova Petrinje i Siska.

I tijekom narednih 36 sati očekuje se oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, lokalno uz moguće izraženije pljuskove te i nadalje postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji. Od nedjelje 18.9.2022. očekuje se postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika", poručuju u priopćenju Hrvatske vode.


17:47 Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić napisala je na svom Facebook profilu kako vatrogasci ispumpavaju i rade na području Lučica, Crnog Luga i u Brodu.

- Danas na području Grada Delnica priroda pokazuje svoju ćud. Ugrožena su naselja uz Kupu, dio kuća je već pod vodom, padaline ne prestaju. Još samo 30 centimetra nedostaje da u Hrvatskom rijeka Kupa dostigne svoj maksimum i poplavi naselje. U Lučicama i Delnicama oborinska odvodnja je na izmaku snaga i jedva guta ove padaline. Operativne snage su na terenu, vatrogasci ispumpavaju i rade na području Lučica, Crnog Luga i u Brodu. Crveni križ, HGSS i ostale operativne službe su u pripravnosti. Svi smo na terenu i dajemo sve od sebe. Hvala svim dežurnim službama na svemu što čine. Sada još samo da se i nebo smiluje - napisala je gradonačelnica Delnica na Facebooku..


17:32 Hrvatske vode proglasile su uzvodno na Kupi kod Osilnice izvanredno stanje jer je vodostaj u 16.50 dosegnuo 393 centimetra, tri više nego prije deset minuta. iste mjere uvedene su za nizvodno na Kupi kod Sela Kupa.

Taj bi vrh vodnog vala mogao stići do Karlovca u noći sa subote na nedjelju, javili su prije iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Poplavljena područja u Gorskom kotaru obišli su zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić s vatrogascima te je utvrđeno da je trenutno stanje s izlijevanjem Kupe i pritoka nešto bolje.

Nacionalni park Risnjak je izvijestio da je cesta Podgrič - Kupari zatvorena. Ne savjetuje se kretanje prema izvoru Kupe dok se se stabilizira vremenska situacija i ne saniraju se oštećeni prilazni putovi.


16:56 U video snimkama pogledajte posljedice jučerašnjeg nezapamćenog nevremena koje je pogodilo Čazmu.


16:49 Predsjednik Mjesnog odbora Boda na Kupi, Davorin Klobučar, rekao je za N1 da se rijeka Kupa u svega 5 do 6 sati digla za skoro četiri metra.

image

Kuzelj

Damir Skomrlj/Cropix

"Rijeka Kupa je pokazala svoju napredvidivost, ona je bujična rijeka i prijeti naveliko naseljima u kupskoj dolini. Napravila je velike probleme u naselju Kuželj, a velikim dijelom je poplavljen i Brod na Kupi", rekao je.

image

Kuzelj

Damir Skomrlj/Cropix
image

Kuzelj

Damir Skomrlj/Cropix
image

Kuzelj

Damir Skomrlj/Cropix
image

Kuzelj

Damir Skomrlj/Cropix
image

Kuzelj

Damir Skomrlj/Cropix

16:38 Ravnateljstvo civilne zaštite izvještava o trenutnoj situaciji vezanoj uz poplave u Primorsko-goranskoj županiji. Na županijskoj cesti 5033 Brod na Kupi-Gašparci uslijed jakih padalina u mjestu Kuzelj došlo je do izlijevanja pritoka Kupe, Belice, a dalje prema naselju Gašparci do više odrona zemlje zbog čega je promet na dionici ceste onemogućen te se odvija obilazno državnom cestom Brod na Kupi-Delnice i dalje prometnicom Delnice-Prezid.

image

Kuzelj

Damir Skomrlj/Cropix

U mjestu Kuzelj voda je poplavila dvorišta i podrume šest obiteljskih kuća.

image

Kuzelj

Damir Skomrlj/Cropix

Od 14.15 sati zbog jakog nevremena za sav promet zatvoren je čvor Ravna Gora, izlazni krak s autoceste A6 Zagreb-Rijeka i ulazni Rijeka, kao i podvožnjak koji se puni vodom. Promet autocestom se odvija, a alternativa su izlaz i ulaz na čvor Delnice.

Na autocesti A6 kroz tunel Čardak, smjer Zagreb - Rijeka i obratno promet se odvija jednim prometnim trakom zbog vodene bujice.


16:25 Zbog jakih kiša podižu se vodostaji rijeke Save i Kupe, a zbog padalina koje su prognozirane tijekom sljedećih 36 sati, Hrvatske vode su izdale i upozorenje. Green River Festival koji je smješten na livadi pokraj Hendrixovog mosta uz rijeku Savu odgađao je koncerte i izložbe zbog lošeg vremena, a danas su na svojoj Facebook stranici objavili i hitni poziv za pomoć.

Naveli su kako su dobili dojavu od Hrvatskih voda da se uskoro očekuje izlijevanje rijeke Save, pa pozivaju sve koji mogu ili žele pomoći da odmah dođu do mosta jer se moraju evakuirati na nasip. Iz Hrvatskih voda rekli su nam kako se očekuje znatno povišenje vodostaja rijeke Save već sutra oko podneva.

- Trenutni vodostaj je na -50 centimetara, ali se za 17.9. oko 12 sati predviđa da će dostići 210 centimetara, a Green River Festival se nalazi u inundacijskom pojasu, objasnili su nam.

U upozorenju na stranici Hrvatskih voda naveli su i da je u proteklih 24 sata pala velika količina oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku, što je dovelo do naglog porasta vodostaja zbog čega su jutros na dionicama Hrvatsko - Selo Kupa uvedene mjere izvanrednog stanja. Izraženiji porast vodostaja rijeke Kupe na području grada Karlovca očekuje se danas od podneva, s tendencijom dostizanja redovnih mjera obrane od poplava noćas oko ponoći. Postoji i mogućnost da će se uvoditi izvanredne mjere tijekom sutrašnjeg dana. Naveli su i kako se u narednih 36 sati očekuju izraženiji pljuskovi uz mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava u gotovo cijeloj zemlji.


Jednodnevne ali snažne i obilne padaline u Gorskom kotaru i dijelu Karlovačke županije naglo dižu vodostaje rijeka, te uzrokuju probleme u gornjim vodotocima i bujice na prometnicama. Točno to u ovom trenutku se događa u Gorskom kotaru s rijekom Kupom, koja je tamo već ušla "u crveno", odnosno u "izvanredno stanje" koje je proglašeno za selo Kupa te Kupare. Rijeka se izlila iz korita na prometnice te je poplavila nekoliko kuća u selima Kuželj i Brod na Kupi.

Također, zatvorena je cesta Podrič - Kupari, te se ne preporučuje obilazak izvora Kupe. Kupa tamo i dalje raste nekoliko centimetara na sat (+2 cm u 14.20 sati), a kiša, koje je palo 100 mililitara unatrag 24 sata, ne prestaje padati.

Povećana je mogućnost tzv. urbanih bujica, koje su već zabilježene na području Delnica, a one sa sobom nose i odrone, pa valja biti na oprezu u prometu. Vodeni val iz Gorskog kotara se slijeva prema Karlovcu. Izrazito niska Kupa u 11 sati je bila na svega 66 centimetara, no raste velikom brzinom, porasla je u 12 sati za 7 centimetara, u 13 za 33, a sat kasnije, u 14 sati, zabilježen je porast od čak 57 centimetara po satu, da bi u 15 već bila na 235 cm. Vrhunac vala u Karlovcu bi trebao biti sutra u popodnevnim satima, trebao bi dostići 750 cm i uvesti Karlovac u stanje izvanrednih mjera. To još uvijek ne znači izlijevanje iz korita, Kupa u Karlovcu opasna ja na 800+.

- Svi smo u pogonu, zatvoreni su prolazi na protupoplavnim zidovima u gradu, u pripremi su boks barijere i vreće s pijeskom. No, postoje okolnosti zbog kojih ipak ne bi trebalo biti većih problema, korita su bila skroz prazna, važno je to i zbog Mrežnice i Korane iz čijeg sliva nam je znala dolaziti velika količina vode, odnosno najveće poplave iz 2014. godine uzrokovale bi te vode prilikom ulijevanja u Kupu. Porasti koje bilježimo su manji od modela koji ih projicira jer kiša ne pada jednakim intenzitetom, jače oborine lokalno dovode do bujica. No, u tim ranim mjerenjima su moguća i veća odstupanja. Nadamo se da će oborine stati sa sutrašnjim danom i onda neće biti problema, ako dođe do dodatnih oborina, bit ćemo spremni - rekao nam je ing. Zoran Pavlović, voditelj dionice u sustavu obrane od poplave Hrvatskih voda u Karlovcu.

Ako i dođe do najgoreg scenarija karlovačka naselja Mala Švarča i Logorište su zaštićena novosagrađenim nasipima, ni tamo Mrežnica i Korana nisu kritične. Ako dođe nepredviđeno veći val ugrožena su sela nizvodno od grada, Gradac, Vodostaj, Kobilić, Husje, Donje Mekušje, gdje su u tijeku radovi na nasipima uz Kupu. Upravo tamo će biti najveći fokus lokalnog stožera. No čak i tamo, kaže nam Pavlović, do vodostaja od 800 cm ne bi trebalo biti nikakvih problema.

- Zbog nevremena i jake kiše koja je pogodila Karlovac sinoć i jutros, molimo građane za oprez. U tijeku su radovi aglomeracije i vrelovoda te su i gradilišta pogođena nevremenom i ceste su mokre. Sve dežurne službe su na terenu, dodatno se pregledavaju sva otvorena gradilišta i osiguravaju se za prolaz građanima" - upozorili su iz Grada Karlovca, gdje je voda na pojedinim mjestima dobrano napunila iskope priređene za zamjenu toplovoda.

Voda nadire i već su poplavljena naselja uz Kupu

Voda se iz riječnog korita izlila na kolnik ceste Brod na Kupi - Hrvatsko gdje je nedaleko naselja Gašparci došlo do odrona, pa je spomenuta prometnica zatvorena za sav promet.

- Situacija je vrlo alarmantna, a poznavajući rijeku Kupu, ona je divna, ali i opasna. Kupa se zna u roku 8 sati dići čak 4 metra. To se sada pokazalo, voda nadire i već su poplavljena naselja uz Kupu. Problem tome daje dodatno i pritoka Bjelica koja još više diže bujicu, tako da će biti velikih problema, rekao je Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:53