SVEČANA SJEDNICA SABORA

Šeks: ‘Sve bi bilo mrtvo slovo na papiru bez branitelja, oni su temelj su moderne Hrvatske‘

Sabor je 8. listopada 1991. donio jednoglasnu odluku o raskidu državnopravne sveze s bivšom SFRJ
Luka Bebić i Vladimir Šeks
 Damjan Tadic/Cropix

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji je prije 30 godina pročitao odluku o raskidanju državnopravnih sveza s bivšom SFRJ, izjavio je u petak kako bi ta odluka ostala „mrtvo slovo na papiru” da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i pobjede u Domovinskom ratu.

Šeks je na svečanoj sjednici Sabora podsjetio na prijelomne povijesne događaje koji su prethodili odluci o raskidanju veza sa SFRJ, donošenje Božićnog Ustava, usvajanje Rezolucije o prihvaćanju postupka za razdruživanje SFRJ, proveden referendum o neovisnosti, Brijunsku deklaraciju, kao i raketni napad na Banske dvore.

Povijesnu odluku od 8. listopada 1991. o raskidu državnopravne sveze s bivšom SFRJ Sabor je donio jednoglasno, uz punu slogu i suglasnost predstavnika svih političkih stranaka, i lijevih i desnih i centra, naglasio je Šeks .

Spomenuo je da jedino nisu bili nazočni zastupnici SDSS-a koji nisu prepoznali trenutak, a zapaženu ulogu imali su i zastupnici SDP-a na čelu s Ivicom Račanom koji je pokazao državničku mudrost i odlučnost.

„Spomenuta odluka Hrvatskog sabora je završni državotvorni čin u oživotvorenju hrvatske državnosti, suverenosti i neovisnosti”, rekao je Šeks dodavši da je usvajanjem povijesne odluke skinut "teški mlinski kamen koji nas je više od 70 godina vukao u ponor".

Hrvatski sabor u kratkom razdoblju od osam do devet mjeseci odigrao je povijesnu ulogu i donio sve bitne državotvorne akte vezane za suverenost i neovisnost Hrvatske, te stvorio pretpostavke za međunarodno priznanje.

„Ali sve odluke ostale bi mrtvo slovo na papiru da nije bilo žrtve hrvatskih branitelja i pobjede hrvatskog naroda u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, koja je stvarni temelj moderne i demokratske Hrvatske”, poručio je Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 09:22