OTVORENO

ŠEKS 'HDZ se sprema na kobnu avanturu s opozivom premijera. Prijeti im havarija na izborima!'

 CROPIX

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno u ponedjeljak navečer raspravljalo se o političkoj krizi u Hrvatskoj.

Gosti emisije su šef HSS-a Krešo Beljak, jedan od osnivača HDZ-a i autora hrvatskog Ustava Vladimir Šeks, zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh i zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Predstavnici HDZ-a, SDP-a i Mosta nisu željeli sudjelovati u emisiji.

Vladimir Šeks potvrdio je da ima informaciju iz HDZ-a da se Domoljubna koalicija priprema na opoziv premijera Oreškovića:

- HDZ se ovako sprema na kobnu avanturu po stranku. Niti će uspjeti, čak i ako bude srušen Orešković jer Karamarko neće skupiti dovoljno glasova da izaberu njega kao mandatara. To bi moglo rezultirati privremenim izborima i havarijom HDZ-a na izborima - kazao je Šeks i dodao:

- Karamarko mora odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade. Prvi je razlog njegov katastrofalni rejting, drugi činjenica da se u Europi drži da je Vlada već pala, a treće promašaj u zaduživanju, tj. činjenica da nismo prodali obveznice.

Ugrožen je dotok financijskih sredstava koje Hrvatska treba dobiti iz kohezijskih fondova. Nadalje, 77 zastupnika u Saboru je reklo da će glasati za opoziv Karamarka. Sutra kad počne skupljanje potpisa za opoziv premijera, to se može skupiti. No, to ne znači da će oni koji su sudjelovali u rušenju premijera dati potporu Karamarku da postane mandatar - zaključio je Šeks.

Beus Richembergh je potom objasnio rokove u kojima se može podnijeti zahtjev za izglasavanje povjerenja premijeru i postupanje po njemu. Potom je opisivao zašto Vlada nije funkcionalna od prvog dana svojeg postojanja.

Beljak je objasnio da je HSS duboko zabrinut zbog stanja u državi:

- Ne radi se ništa, osim što se prodao Končar. Novi izbori su jedino rješenje. Sada nije bila ispoštovana demokratska volja građana budući da je premijer postao čovjek koji nije dobio ni glasa na izborima - kazao je Beljak i objasnio da je HSS raskinuo sve odnose koje je imao s drugim strankama. Beljak je također dodao da je HSS jednoglasan u toj odluci te da su ih politički sporazumi u zadnjih 15 godina mnogo koštali:

- Mi smo kao stranka praktički nestali jer se nisu poštivali sporazumi - kazao je Beljak i dodao da HSS ne razmišlja kako će se postaviti u slučaju da se glasa o opozivu premijera Oreškovića.

Milorad Pupovac je na pitanje jesu li manjine jezičac na vagi u eventualnim preslagivanjima odgovorio da je to pitanje krivo adresirano:

- Zemlja je u političkoj agoniji koji završava javnopravnim kaosom i ekonomskim kolapsom. Ne može se taj teret prevaliti na male skupine u Saboru - kazao je Pupovac i dodao:

- Ova Vlada ne može opstati. Postoje dvije grupacije koje ne govore istim jezikom i premijer koji govori trećim jezikom - rekao je Pupovac.

Vladimir Šeks smatra da Karamarko mora odstupit sa svojeg mjesta u Vladi kako bi se spriječile sve štete za državu i njene građane:

- Pitanje je što bi novi izbori donijeli Hrvatskoj. Ovakvu konfiguraciju preslagivanja ili uspon SDP-a? U svakom slučaju novi izbori donijeli bi veliku ekonomsku štetu Hrvatskoj.

Beus Richembergh je jasno rekao da HNS neće sudjelovati u eventualnim preslagivanjima. Dodao je da ministarstva ne rade ništa konkretno već sad i da sve to stoji. Beljak je dodao da je možda manja šteta da ministarstva ne rade ništa, nego da rade kao u posljednjih 10, 15 godina.

Pupovac je dodao da manjinska Vlada po njemu nije rješenje, već produžavanje agonije. Smatra da se ne može spasiti nešto što se spasiti ne da:

- S ovakvim političkim odnosima u Vladi je vrijeme da se to prekine. Da li će se pojaviti neki novi mandatar s idejama koje bi predstavljale izazov za stranke teško je reći. Bit će prilike, ali teško je to u ovoj političkoj situaciji. Hrvatska treba odlučnu političku akciju!

Šeks je objasnio da se u njegovim stavovima danas i prije pet dana ne radi o zaokretu, nego o razlozima zašto bi čelnik HDZ-a trebao odstupiti sa svojeg mjesta u Vladi. Potom je opet ponovio te razloge, kao i na početku emisije:

- Nisam se promijenio ja, nego okolnosti. Ja govorim svoje osobno stajalište, ne govorim u ime HDZ-a. Mislim da nakon rušenja premijera HDZ ne može iznjedriti novog mandatara. Ni Karamarka, niti nekog drugog.

Beus Richembergh je potom na pitanje voditelja odgovorio da se "HNS apsolutno sprema na nove izbore". Nije rekao da li će ići samostalno, ili sa SDP-om. Beljak je dodao da će i HSS početi s pripremom za izbore.

- Mi smo spremni za samostalne izbore, ali i za sporazume s onima koji Hrvatskoj mogu donijeti svjetlo na kraju tunela - dodao je Beljak. I Pupovac je dodao da je SDSS spreman samostalno izaći na izbore, a o eventualnoj koaliciji će odlučiti stranka.

Šeks je za kraj dodao da se HDZ u svojih 25, 26 godina nalazio u teškim iskušenjima pa je našao način da se uzdigne. On smatra da će građani na prijevremenim izborima presuditi sadašnjoj koaliciji.

- Za premijera Oreškovića se ni mjesec dana nakon izbora neće znati da je uopće postojao. A i oni koji budu gubitnici izbora naći će se u političkoj arheologiji - slikovit je bio Šeks.

Pupovac je dodao da smo iz ovih šest mjeseci trebali naučiti kako ne smije funkcionirati politički život:

- Stranke ne smiju jesti jedan drugu i uništavati - zaključio je Pupovac emisiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:43