KREŠIMIR KUK

Seizmolog: Ova serija potresa je očekivana, i još će potrajati, moramo biti svjesni toga

‘Živimo na seizmički aktivnim područjima, ne možemo reći da će se tlo u potpunosti smiriti‘
Krešimir Kuk (arhivska fotografija)
 Tomislav Serdar/Cropix

Seizmolog Krešimi Kuk detaljnije je u Dnevniku N1 govorio o najnovijem potresu magnitude 5.0 po Richteru koji je u srijedu oko 18 sati uzdrmao Petrinju i cijelu središnju Hrvatsku.

- Naglašavali smo da nakon ovako jakog potresa magnitude preko 6, realno je očekivati nekoliko potresa magnituda oko pet, desetak oko četiri itd. To će se sve događati u idućim mjesecima, nema pravilnog vremenskog razmaka, rekao je Kuk i dodao: - Ova serija će trajati još neko vrijeme i moramo biti svjesni toga.

Komentirajući obnovu područja, rekao je: - Prvo treba osigurati već oštećene objekte jer će izazivati ugrozu i pri manjim potresima. A koliko je vremena potrebno za obnovu, to je teško reći.

O otvaranju rupa na području najjače pogođenom potresom, rekao je: - Imamo tu više pojava, no nisu tako jakog intenziteta. Likvefakcija je u ovakvim situacijama uobičajena, tlo gubi čvrstoću na pjeskovitom tlu, ponaša se kao tekućina. Objekti tad više nemaju čvrsti oslonac i može doći do problema. Pojava klizišta je također prisutna, efekti su puno veći.

Dodaje da još treba neko vrijeme da serija potresa prođe: - Živimo na seizmički aktivnim područjima, ne možemo reći da će se tlo u potpunosti smiriti. I kad je mirno, bilježimo sitne potrese koje ljudi ne osjete. Postoje periodi intenzivnije aktivnosti. Kad prođe ova serija, stvar će se sigurno smiriti, ali treba proći neko vrijeme.

Na pitanje koje se često postavlja, o povezanosti zagrebačkog potresa i ovog na Baniji, rekao je: - Ne postoji direktna veza ovih epicentralnih područja. Serija zagrebačkih potresa još traje, znatno se smanjila, i po učestalosti i jačini. Vjerojatnije je da neće biti jači potres, no nemoguće je sigurno tvrditi. Potresi se ne mogu prognozirati i nitko ne može sa sigurnošću reći da više jakih potresa neće biti.

Kuk je također otkrio da je Vlada naručila dodatne instrumente za proučavanje potresa. - Dobili smo pomoć Vlade. Naručeni su instrumenti iz SAD-a. Ići će na šire epicentralno područje i pokušat ćemo registrirati s većom gustoćom instrumenata što se događa, rekao je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 15:29