3,8 PO RICHTERU

Seizmolog Kuk: ‘Splitsko područje je seizmički aktivno, uvijek se može očekivati novi potres‘

- Teoretski ovaj drugi potres može izazvati neku manju štetu na lošijim objektima, ali do sada nismo primili informacije da ih je bilo, rekao je Kuk

Krešimir Kuk i potres kod Splita

 Screenshot Hrt/emsc/

Nakon što je sinoć splitsko područje pogodio još jedan potres magnitude 3,8 prema Richteru, seizmolog Krešimir Kuk je u HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno‘ govorio o seizmičkoj aktivnosti na tom području. Sinoćnji se potres osjetio od Šibenika do Dubrovnika.

- Teoretski ovaj drugi potres može izazvati neku manju štetu na lošijim objektima, ali do sada nismo primili informacije da ih je bilo, rekao je Kuk i pojasnio da se radio o seizmički aktivnom području na kojem je i prije bilo potresa. Na svakom seizmički aktivnom području ili onom gdje je potresa već bilo, uvijek se može očekivati novi potres.

Dva su globalna područja s najizrazitijom seizmičkom aktivnošću: Pacifički vatreni krug, gdje je najviše vulkana, i tzv. Mediteransko-transazijski pojas, u koji spada i Hrvatska, otkrio je Kuk.

- Recimo 2016. godine svega par kilometara od današnjih potresa smo imali potres magnitude 4,6 prema Richteru. Seizmička aktivnost u južnom dijelu Hrvatske, u Dalmaciji i oko granice s Hercegovinom je u zadnjih godinu dana nešto izraženija i ovo danas treba gledati u kontekstu tih događanja, rekao je Kuk i dodao da treba pričekati kako bi se vidjelo jesu li ono bila dva izdvojena potresa ili se nešto aktiviralo na tom području pa će ih biti još.

Seizmolog je za HRT istaknuo da je u 2022. godini u Hrvatskoj zabilježeno oko 20 tisuća potresa, dok ih je 2021. godine bilo čak 27 tisuća. Na Banovini se i dalje svakodnevno registrira velik broj potresa.

Pojasnio je da postoje periodi jače i slabije seizmičke aktivnosti pa usporedba na temelju prosjeka ne bi bila valjana.

- Od ponoći do negdje dva sata danas ja sam analizirao četiri potresa na području Banovine, od magnitude 1,4 do 2,4 po Richteru. To sve spada u seriju naknadnih potresa koja traje već koju godinu, rekao je Kuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:40