KOD SPLITA

Seizmolog Kuk o novom potresu u Dalmaciji: ‘Ovo je bilo jače nego jutros, točno na granici...‘

‘Grunulo je, kao neka eksplozija‘, jedan je od prvih komentara na potres

Krešimir Kuk i potres kod Splita

 Screenshot HRT/EMSC

‘Grunulo je, kao neka eksplozija‘, jedan je od prvih komentara na potres koji je večeras, u 19.56 sati, zatresao Dalmaciju. EMSC je objavio da je jačina potresa bila 3,8 po Richteru i da se osjetio u srednjoj Dalmaciji.

Za detalje je Slobodna Dalmacija nazvala domaće stručnjake: prilično jak potres magnitude 3.7 po Richteru imao je epicentar kod Gornjeg Okruga. Pogodio je šire područje južno od Splita, kako je za "Slobodnu" potvrdio seizmolog Krešimir Kuk s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

- Potres je jači nego jutros i blizu epicentra potresa od jutros. Cijelo epicentralno područje je dobro osjetilo: Čiovo, Trogir, Kaštela pa sve do okolnih otoka Drvenika i Brača sigurno su ga osjetili, tek treba vidjeti kolikom jačinom. Ovaj potres ocjenjujem kao umjeren do prilično jaki potres. Točno je na granici - objasnio je seizmolog Kuk za Slobodnu Dalmaciju.

S obzirom na jačinu potresa, Kuk savjetuje kako je, ako se ponovi slično podrhtavanje, potrebno u tih nekoliko sekundi izaći na otvoreno, jasno ako se može brzo reagirati, kako bismo se građani zaštili od svega što bi moglo pasti na njih.

Podsjetimo, jutros, u 6 sati i 31 minutu, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom kod Otoka Čiovo, 3 km južno od Trogira. Magnituda potresa iznosila je 3.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:33