PAD KLJUČNOG DOKAZA

Šeficu DORH-a rešetali pitanjima o velikom fijasku u slučaju Agrokor: ‘Tko je odgovaran za debakl?‘

Hrvoj Šipek kazala je kako nije moguće prognozirati ishod arbitražnog postupka u slučaju Agrokor

Zlata Hrvoj Šipek

 Damjan Tadic/Cropix

Na sjednicu Odbora za pravosuđe o Agrokoru u srijedu su pozvani glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kazala je kako nije moguće prognozirati ishod arbitražnog postupka u slučaju Agrokor, te da će sve ovisiti o tome što će tužitelj navesti u tužbi i koje dokaze podnijeti.

„Nije moguće prognozirati ishod arbitražnog postupka jer tužitelj tek treba podnijeti svoju tužbu i dostaviti dokaze na kojima temelji svoj zahtjev, nema dvojbe da se radi o jednom složenom sporu koji otvara niz pitanja", rekla je Hrvoj Šipek na početku tematske sjednice saborskog Odbora za pravosuđe na temu „Agrokor i pravni položaj Republike Hrvatske”.

"Sve će ovisiti o tome što će tužitelj navesti u tužbi i koje dokaze podnijeti, o tome će ovisiti i naša koncepcija odgovora na tužbu i strategija”, dodala je.

image

Zlata Hrvoj Šipek, Jurica Ilić i Ivan Malenica

Damjan Tadic/Cropix

Poticaj za tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe bila je odluka Visokog kaznenog suda da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih nezakonito. Vještačenje je radila tvrtka KPMG, koja je bila u sukobu interesa jer je istovremeno radila za DORH i Agrokor.

Vještačenje je koštalo 1,3 milijuna eura i trajalo više od godine dana. Također, poticaj je bilo i prihvaćanje Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) tužbe Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske oko preuzimanja Agrokora.

Malenica: Država nije ni bila niti jest vlasnik bivšeg Agrokora

Ministar pravosuđa Ivan Malenica podsjetio je na okolnosti 2017. kada je prijetilo urušavanje Agrokora i gubici od nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta. Cijeli taj proces prošao je bez troška za porezne obveznike, a postupka izvanredne uprave nije pokrenula Vlada nego čelni ljudi kompanije, kazao je.

"Država nije ni bila niti jest vlasnik bivšeg Agrokora, niti se vlasništvo ikome oduzelo", naglasio je ministar.

Što se tiče vještačenja u slučaju Agrokor Malenica je naveo kako je Ministarstvo pravosuđa osiguralo sredstva za provedbu vještačenja na zahtjev DORH-a, kao što osigurava sredstva za vještačenja u svim drugim predmetima.

Hrvoj Šipek je Stephenu Nikoli Bartulici (DP), na pitanje tko je odgovoran za debakl oko vještačenja, odgovorila da nije sudjelovala u donošenju odluka i izboru vještaka, ali da je u tijeku analiza i da je odgovorna kao čelnik jer je u dobroj vjeri poklonila povjerenje zamjenicima i ljudima koji rade na tome.

Nije htjela otkriti ime zamjenika koji radi na analizi propalog vještačenja kako ne bi bio pod pritiskom te istaknula da se radi o dugom vremenskom periodu u kojem je donašano puno odluka i za analizu će trebati vremena.

Nije mogla konkretno odgovoriti ni Peđi Grbinu (SDP) kada se očekuje nastavak postupka jer će Tribunal dati rokove, a u pravilu, dodala je, prođe tri do šest mjeseci. "Mi prikupljamo podatke i pripremamo se", poručila je.

Grbin: ‘Todorić je sve samo ne pozitivac‘

Grbin je također rekao da je Ivica Todorić sve samo ne pozitivac u ovoj priči jer on ne može biti pozitivac. Dodao je da se sve trebalo riješiti izmjenom zakona još 2017. i naglasio da investicijski sporovi ne uvažavaju javni interes i da je zato sada Hrvatska u nepovoljnijem položaju nego da se predmet vodi na sud u Hrvatskoj.

image

70. sjednica Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora

Damjan Tadic/Cropix

Na pitanje Karoline Vidović Krišto (OIP) o manipuliraju bilanci u Agrokoru i Todorićevu korištenja dvorca u kojem živi, navela je da je još uvijek u tijeku nekoliko predmeta u fazi istraživanja. „Utvrđeno je šest predmeta u kojima su u tijeku izvidi povjereni policiji. Imamo podignuto15 optužnica protiv 54 osobe koje nisu još potvrđene. Na predmetima se još radi”, poručila je Hrvoj Šipek.

Vidović Krišto također je pitala kako to da na Odbor nisu pozvani premijer Andrej Plenković, Martina Dalić i Zdravko Marić.

"Oni su vezani za ovaj kriminal. Dvije i pol godine tražim da se sazove sjednica o hrvatskom pravosuđu. Od glavne državne odvjetnice tražim odgovor na dva pitanja: zašto Todorić nije optužen za manipuliranje bilancama i zašto nije osuđen za bespravnu gradnju svog dvorca", pitala je.

Hrvoj Šipek kaže da imaju nekoliko predmeta koji su u fazi istraživanja i da se na njima radi i ne može prejudicirati odluke.

Vidović Krišto ju je pitala o kakvim izvidima govori kada je od svega prošlo i po deset godina. "Vi ste zaštitnica kriminala u Hrvatskoj", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:32