VESNA VUČEMILOVIĆ

Šefica Odbora za obitelj: ‘Hrvatska nema pojma o broju djece koja su posvojena iz DR Konga‘

Vrhovni sud tvrdi da su donijeli ukupno 83 odluke, MUP je izdao dokumente za 94 djece, a ministar barata brojkom o 131 djetetu

Vesna Vučemilović

 Damjan Tadić/Cropix

Hrvatska nema pojma o broju djece koja su posvojena iz DR Konga, nitko zna što je s tom djecom i kako žive. Do tog je zaključka došla predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović, koja je od nadležnih hrvatskih institucija dobila niz kontradiktornih podataka, a oni izravno svjedoče o "porazu našeg društva i sustava skrbi o djeci".

Vrhovni sud tvrdi da su od 2013. do konca prošle godine sudovi donijeli ukupno 83 odluke o prihvaćanju odluka kongoanskih sudova o posvajanju djece. U istom razdoblju Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je hrvatske dokumente za 94 djece rođene u Kongu. A ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, pozivajući se na podatke iz MUP-a, barata brojkom o 131 djetetu.

Istodobno, upozorava Vučemilović, svjetska statistika međunarodnih posvajanja sa stranica Haške konvencije otkriva da je od 2017. do 2020. godine iz Konga kroz postupak međunarodnog posvojenja posvojeno 136 djece. A samo u Hrvatskoj, prema podacima Vrhovnog suda, 68 djece - dakle, polovica svih posvojenja iz DR Kongo u četverogodišnjem razdoblju!

Sve to upućuje na činjenicu da nitko u Hrvatskoj nema točan podatak koliko zapravo djece iz DR Konga živi u posvojiteljskim obiteljima i nalaze li se uopće u Hrvatskoj, kaže Vučemilović. Ona upozorava da su prava posvojene djece ugrožena u takvoj kaotičnoj situaciji i da nisu dobili obaveznu pomoć i podršku niti praćenje prilagodbe djeteta na novu okolinu, što jamče domaći zakoni.

"Djeca su u nezavidnom položaju zahvaljujući odlukama odraslih. Ni na koji način nisu kriva za položaj u kojemu su se našla i naša je dužnost pružiti im dodatnu zaštitu i sigurnost", napominje. Sve je to, smatra, dodatni argument da se revizija ranijih posvajanja, koje je Odbor svojim Zaključkom predložio, doista i napravi.

Za premijera Andreja Plenkovića stekla je dojam kako je postao glasnogovornik Sandre Benčić i platforme Možemo! jer uporno ponavlja njihove teze o maltretiranju i stigmatiziranju posvojene djece, a ne postoji nijedan dokaz ili prijava koji bi tu tezu potvrdili.

"Nitko ne osporava da našim državljanima pritvorenima u Zambiji treba pomoći i nitko od političkih stranaka ništa slično nije ni izjavio. Upravo suprotno, ministri Grlić Radman i Malenica svojim postupanjima rade više štete nego koristi. Ministar Gordan Grlić Radman objavio je povratak naših državljana nakon njegove intervencije, a odmah drugi dan oni su se vratili u pritvor. Ivan Malenica javno izjavljuje da je vršio pritisak na svog kolegu, ministra pravosuđa Zambije, pa se sad čudi kako mu se čovjek više ne javlja.

A premijer, nakon što je zaprijetio novinarima da će ih kazneno goniti zbog toga što rade svoj posao i razotkrivaju korupciju, sada se postavlja kao zaštitnik slabih. Očajnički se želi umiliti medijima kao veliki umjerenjak nakon što je pokazao svoje autokratsko lice. Jedini koji nastoje politički profitirati na ovoj nesretnoj priči su Plenković i njegova Vlada, koja samo radi ono što po zakonu mora, a to je zaštita naših građana koji se nađu u nevolji u drugoj državi. A i to rade loše! Ne daj Bože da kao hrvatski državljanin negdje zaglavim u inozemstvu pa da me spašavaju Grlić Radman, Malenica i Plenković", završila je press konferenciju Vučemilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:56