NAKON NIZA SKANDALA

Šef Županijskog suda u Osijeku želio novi mandat, ali ga je DSV odbio opet imenovati

Zvonko Vrban, obilježen nizom skandala, više neče biti predsjednik osječkog Županijskog suda

Zvonko Vrban

 Vlado Kos/Cropix

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku čije je suce u zadnjih godinu dana obilježio cijeli niz ozbiljnih skandala, od četvrtka više neće biti predsjednik toga suda. Sutra mu istječe zadnji dan četverogodišnjeg mandata na čelu suda, a na novi mandat ga Državno sudbeno vijeće (DSV) nije imenovalo premda se Vrban javio kao jedini kandidat za tu dužnost na natječaju raspisanom prošloga ljeta.

Iako se o poništenju toga natječaja DSV još nije službeno oglasio, iz više pravosudnih izvora dobili smo informaciju da je natječaj na kojem je Vrban bio jedini kandidat poništen, da će Županijski sud već prekosutra dobiti vršitelja dužnosti predsjednika i da će to biti sudac toga suda Miroslav Rožac. On će tu dužnost obnašati do novog natječaja i izbora novog šefa.

Poljuljano povjerenje

A ono što se u zadnjih godinu i pol događalo na osječkom Županijskom sudu, koji je jedan od četiri uskočka suda u državi, dodatno je poljuljalo ionako nisko povjerenju građana u pravosuđe. Trojica uskočkih sudaca toga suda, Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić, uhićena su sredinom prošle godine pod sumnjom da su primali mito od nekadašnjeg šefa dinama Zdravka Mamića kojem se na osječkom sudu sudi zbog koruptivnih kaznenih djela na štetu Dinama.

Dvojica sudaca, Zvonka Vekića i Darka Krušlina, DSV je razriješio sudačke dužnosti, a trećem Anti Kvesiću je izrekao stegovnu mjeru privremenog udaljenja od obavljanja sudačke dužnosti. Krušlin je protiv odluke o razrješenju podnio ustavnu tužbu, ali je Ustavni sud objavio da odbija njegovu ustavnu tužbu pa odluka o njegovu razrješenju ostaje na snazi. Svaki od trojice spomenutih sudaca bili su involvirani u različite faze kaznenog postupka protiv Mamića, a predsjednik osječkog suda Zvonko Vrban nije nakon izbijanja skandala podnio ostavku na dužnost predsjednika, već se javio za još jedan mandat na čelu toga suda.

Predsjednica Općinskog suda u Osijeku, Zrika Šeks Poštić, prema pisanju novinara Telegrama Drage Hedla, obavijestila je prošloga ljeta ministra Malenicu i predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da je Vrban nazivao suce općinskoga suda i sugerirao im kako da presude u pojedinim slučajevima, a njezine navode ispituje i policija.

"Pravosudni bully"

Vrban je prije dva mjeseca stekao i neslavnu titulu najvećeg pravosudnog bullyja u Europi koju mu je dodijelilo Udruženje protiv SLAPP tužbi CASE, nevladina organizacija koja djeluje pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i uz podršku Vijeće Europe. Ta organizacija je ocijenila da je Vrban zaslužio tu titulu zbog serije tužbi koje je podigao protiv portala Telegram, glavne urednice i novinara Drage Hedla u kojima od portala potražuje oko 100.000 eura za povredu ugleda koju su mu, kako tvrdi, nanijeli tekstovi Drage Hedla.

U seriji tekstova Hedl je pisao o Vrbanovim sumnjivim imovinskim aranžmanima s osječkim poduzetnicima koji su bili ili bi mogli biti stranke u postupcima pred sudom kojem je na čelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:09