ZVONKO VRBAN

Šef Županijskog suda u Osijeku: ‘Ovo je težak dan za hrvatsko pravosuđe, morat ćemo se reorganizirati‘

Vrban je ustvrdio da će se Županijski sud u Osijeku morati reorganizirati i nastaviti s radom
 Vlado Kos/Cropix

Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban za N1 je komentirao uhićenja sudaca Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića koje je za korumpiranost u optužio+ osuđeni bjegunac Zdravko Mamić.

- Pretrage dvojice sudaca su obavljeni, još se obavlja pretraga u uredu suca Zvonka Vekića. Ja nemam informaciju što će se događati nakon što se završe pretrage, USKOK provodi izvidne radnje dinamikom kojom oni smatraju da te izvidne radnje trebaju teći - kazao je Vrban.

Upitan je li iznenađen ovim događajem, Vrban je rekao da on nije spekulirao što će se dogoditi i hoće li se nešto dogoditi.

- U prethodnim izjavama sam rekao da postupam sukladno činjenicama kojima raspolažem i dužnostima kojima imam. Kada sam saznao da su se na nedopušten način družili s gospodinom Mamićem poduzeo sam radnje za koje sam bio ovlašten. Rekao sam da neću ulaziti u dio Mamićevih tvrdnji koji se tiču počinjenja dijela mita i korupcije. Rekao sam da te tvrdnje moraju provjeriti nadležna tijela i sukladno tim činjenicama donijeti odluke - kazao je Vrban.

Rekao je i da ne može komentirati navode da se suci sumnjiče za primanje 400 tisuća eura uz druge poklone.

- Ne raspolažem nikakvim dokazima niti informacijama o kojim iznosima se radi. Imao sam informaciju koju je Mamić iznio u medijima da je dao novac sucima za donošenje odluka. Je li to točno, ne znam. Očigledno da, nakon što su poduzete radnje USKOK-a, da su u određenom dijelu potvrdili sumnje koje smo imali u vezi i nakon Mamićevih istupa - kazao je.

Vrban je ustvrdio i da je ovo težak dan za hrvatsko pravosuđe te da će se Županijski sud u Osijeku morati reorganizirati i nastaviti s radom.

- Što će se događati sa sucima pokazat će blisko vrijeme. Ako želimo biti suci i poštivati zakon moramo poštivati presumpciju neovisnosti. Što će s izvidima biti, to će pokazati vrijeme - kazao je.

Na pitanje može li sud zadržati povjerenje građana da će suđenja na njemu biti pravična s obzirom na uhićenja sudaca, Vrban je kazao da je sud funkcionirao prije ovih događaja i da će funkcionirati nakon njih.

- Osim uhićenih sudaca ovaj sud ima 31 suca. Oni će donositi svoje odluke. Te odluke kontrolira netko drugi. Odluke su do sada bile kvalitetne, sud je slovio kao efikasna. Mi suci smo dio društvene stvarnosti i nije bilo za očekivati da se to jedino ne događa na sudu. I ovdje su ljudi suci koji žive hrvatsku društvenu stvarnost - kazao je Vrban te dodao da se od sudaca očekuje da budu pošteni i moralni.

Kazao je i da nema potrebu raditi revizije na Županijskom sudu u Osijeku.

- Suci koji su radili u kaznenom odjelu, sve odluke podliježu kontroli i kontrolira ih Vrhovni sud RH. Sve stranke nakon okončanja postupaka su išle na žalbe navodeći ocjenu provedenog postupka i odluka, a Vrhovni sud nakon toga radi pod navodnicima reviziju žalbenih navoda i odlučuje jesu li postupci provedeni na nezakonit ili zakonit način - kazao je.

Komentirao je i stegovni postupak koji je pokrenuo protiv Vekića i Krušlina. Kazao je da će stegovni postupak biti prekinut zbog njihovog uhićenja te da će DSV nakon što se obave sve radnje odlučiti o nastavku stegovnog postupka.

Za N1 je otkrio i jesu li ga uhićeni suci razočarali.

- Kada se dogodi ovakva situacija ne možete reći da vas nisu iznenadili i razočarali. Život vas dovede u situaciju da ono što mislite o nekim ljudima bude promijenjeno - kazao je Vrban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:27