‘NEK‘ SE SRAME!‘

Šef Udruge veterana pred Milanovićem i Plenkovićem: ‘Potpisnici sramotnog pisma nisu dobrodošli!‘

Pomozimo svojoj braći, Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Njihovi interesi su zanemareni, rekao je pak Zoran Milanović

Zoran Milanović, Borislav Lapenda Lav i Andrej Plenković

 Josko Ponos/CROPIX

Na tvrđavi Klis prigodnom svečanošću obilježena je 31. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade, a predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako su takve prigode evociranje najsvetijega u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

"Evociramo junaštvo heroja Domovinskog rata, evociramo hrabrost hrvatskih branitelja i vojnika", naglasio je premijer.

Spominjemo se, nastavio je, vremena kad je stvorena suvremena hrvatska država čiji je temelj oslobodilački Domovinski rat, gdje su hrvatski branitelji odigrali nezaobilaznu ulogu da danas možemo uživati u demokraciji i slobodi, u zemlji koja ima svoje institucije, vojsku, policiju i koja je dio zapadnih europskih standarda, dio svih svjetskih organizacija i europskih integracija.

Podsjetio je i kako se to sve odvilo u samo 30 godina, da od 7300 hrvatskih branitelja pripadnika Četvrte gardijske brigade nisu ostale samo snimke i postrojavanja, već su ostale godine mladosti u ratu u kojemu je Hrvatska pobijedila. Pripadnicima Četvrte gardijske brigade poručio je da su temelj hrvatske države, a hrvatskoj vojsci da trebaju biti snažni. Rekao je kako je ponosan što je Vlada u posljednjih šest godina napravila dosta za vojsku misleći na branitelje koji su dali najviše za Hrvatsku kad je trebalo.

Bivši ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je Četvrta gardijska brigada uz ostale postrojbe HV-a bila jedna od najzaslužnijih za stvaranje i oslobađanje Hrvatske, a brigadu je nosio "inat i dišpet" do mnogih veličanstvenih pobjeda. Oluja je bila kruna svih pobjeda, ustvrdio je Krstičević, ali i kruna za sve patnje, obuke i sve ono što su kao postrojba prošli od ustrojavanja, pobjedonosnog ulaska u Knin, pa sve do završetka završnih operacija u BiH.

"Ova obljetnica brigade važan je događaj kako za nas pripadnike tako i za Hrvatsku. Prigoda je to za prisjetiti se našeg slavnog i časnog ratnog puta, ali i odati zahvalnost svim našim poginulim pripadnicima. Hvala im. Ovakve obljetnice su bitne i za naše mlade, odnosno za sve buduće generacije kojima ćemo Hrvatsku ostaviti u nasljedstvo", rekao je Krstičević.

Predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade Boris Lapenda Lav je, govoreći o potpisnicima pisma za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, rekao da nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade. Izjavio je da nisu suđeni za događaje iz Domovinskog rata u vrijeme kad su bili pripadnici službe bivše države.

"Pitamo se zašto im nisu oduzeti činovi i odličja kad su pravomoćno osuđeni. Jedan od potpisnika pisma je rekao da je ljudski opraštati. Točno. Zato kažem oprosti im Bože jer ne znaju što čine. Svih pet potpisnika sramotnog pisma o pomilovanju i njihovi jataci nikad više nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade. Nek' se srame", poručio je Lapenda Lav.

Nakon premijera Plenkovića govorio je i predsjednik RH Zoran Milanović, koji je legendarnoj brigadi uputio srdačne čestitke.

"Ovo je mjesto na kojemu je nastalo sjeme jedne nacije. Ovo je sjeme hrvatske povijesti, to ime i identitet vjetar nosi na sve četiri strane svijeta. Ove države bez hrvatske vojske, bez vas iz brigade ne bi bilo. Borili ste se u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini. Slobodu i mir u Bosni i Hercegovini donijela je hrvatska vojska. Niste se borili na tuđem, borili ste se za hrvatsku sigurnost", rekao je Milanović te se osvrnuo i na današnji događaj na splitskom Dračevcu.

"Pomozimo svojoj braći, Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Njihovi interesi su zanemareni, pomozimo im, jer druge prilike neće biti. Ovo je vrijeme u kojemu se dokazuje što smo i tko smo. Ponosna smo nacija, to smo mi, ovaj kamen, more i ova država. Niste imali nikakvu pomoć svijeta i niste dobili niti hvala za to. Sad smo na čvrstom, a braći u Bosni i Hercegovini moramo pomoći", jasan je bio Milanović.

"Ne budemo li se borili za svoje interese, nitko nas se neće sjetiti. Sretan vam vaš dan, ostanimo domovini vjerni", zaključio je predsjednik, a prenosi portal Dalmacija Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:54