PREGOVORI S VLADOM

Šef sindikata Preporod: Gotovo sam siguran da ponuda Vlade neće biti prihvaćena

Sanja Šprem, glavna koordinatorica sindikalnih pregovarača priznaje da je Vladina zadnja ponuda razočaranje


Predstavnici sindikata javnih službi Nada Lovrić i Željko Stipić

 Ranko Šuvar/Cropix

Predstavnici 11 sindikata javnih službi nisu zadovoljni zadnjom ponudom Vlade o rastu osnovice. Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić gotovo je siguran da je sindikalno članstvo ni ovaj put neće prihvatiti, a isto smatraju predsjednice dvaju drugih sindikata, SHU i NSZSŠH, Sanja Šprem i Nada Lovrić. Iz tog razloga idućeg utorka očekuju još jednu, podebljanu ponudu Vladinih pregovarača.

- Gotovo sam siguran da ponuda neće biti prihvaćena. Doduše, ona jest korak u pravom smjeru, nadomak smo rješenju i šteta bi bilo propustiti priliku - kaže Željko Stipić, uvjeravajući da su sindikati složni u procjeni ponude. - Ne vidim nikakve pukotine u našim redovima - kaže Stipić.

Prosvjed u studenome

Kako opisuje sindikalna strana, pregovori su iznimno iscrpljujući. To je igra živaca i o njezinu rezultatu ovisi hoće li zaposlenici u školama, na visokim učilištima, zdravstvenim, socijalnim i kulturnim ustanovama pristupiti prosvjedu, čiji je datum već najavljen. Riječ je o 25. studenoga i trogodišnjici velikog prosvjeda prosvjetara održanog na Trgu bana Jelačića nakon 31 dana štrajka u školama.

Sanja Šprem, glavna koordinatorica sindikalnih pregovarača i predsjednica Sindikata učitelja, priznaje da je Vladina zadnja ponuda razočarenje. Dok sindikalna strana traži 13 posto povišice u dva navrata - 1. listopada osam posto te 1. siječnja pet posto - Vlada je, kada je riječ o osnovici, samo pomaknula datum: i dalje nudi četiri posto od 1. listopada te dva posto od 1. siječnja (prethodno je to bio 1. travnja). Ponudi su dodali porast božićnice i regresa po 250 kuna te dara za djecu koji bi se povećao za 150 kuna. Pomak, ali nedovoljan, poručuju sindikalisti.

- Jasno smo rekli da očekujemo puno bolju ponudu i sigurno ne možemo biti zadovoljni pojačavanjem ostalih materijalnih prava jer je predmet pregovora osnovica. Ovakvom Vladinom ponudom, s onime što smo dobili od 1. svibnja, naše će plaće i dalje zaostajati za plaćama u gospodarstvu i neće pratiti rast inflacije - kaže Šprem.

Problem za Vladine pregovarače jest što su sindikati javnih službi zasad na istom kolosijeku i nema naznaka razjedinjenosti. Najveći organizacijski potencijal za prosvjed imaju sindikati obrazovanja. Ipak, kažu kako im je štrajk zadnja opcija. Svjesni su da bi se njihove sindikalne aktivnosti odrazile na građane.

Državna služba

- Kako će medicinske sestre ostaviti pacijente, kako će štrajkati sveučilišni profesori? Mi smo u ovom trenutku jaki onoliko koliko su nam jake najslabije karike - jedno je od razmišljanja sindikalaca, čiji je dojam da ministri u pregovorima nastupaju iskreno. Problem je što pritom misle da je ono što nude - plafon.

S druge strane, sindikati državnih službi, koji pregovaraju s Vladom na odvojenim sastancima, u drukčijoj su situaciji: ono što dogovore sindikati javnih službi primjenjuje se i na njih. Pritom naginju prihvaćanju jednokratnog dodatka od 1250 kuna, kojeg su članovi pojedinih javnih sindikata već prozvali "socijalnom pomoći" na koju neće pristati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:38