MLADEN ŠĆULAC

Šef primorsko-goranskog stožera za širenje zaraze optužio sudionike maškara: ‘A tražili smo da drže razmak‘

‘Broj zaraženih u par dana bio je velik, a mislim da je i dio povezan s maškarama. Tu su i druženja, kao i odlasci na posao‘
Mladen Šćulac, arhivska fotografija
 Matija Djanjesic/Cropix

Šef Primorsko-goranskog stožera Mladen Šćulac u emisiji Novi dan televizije N1 govorio je o stanju s koronavirusom u toj županiji, koja zbog velikog broja zaraženih uvodi lockdown.

- Protekli tjedan svaki dan smo imali preko 300 zaraženih, a danas je 383 zaraženih koronavirusom. Svakako je ovo jedini način da spriječimo širenje epidemije kroz mjere koje su rigorozne, ali bez njih nije moglo ići. Razmišljali smo u Stožeru o tome da mjere budu na snazi dva tjedna, ali ako brojke budu padale, razmišljat će se o ublažavanju mjera. Znamo da su mjere stroge, ali bez toga ne možemo smanjiti pritisak na našu bolnicu, a on je jako velik, naglasio je Mladen Šćulac.

U KBC Rijeka trenutno je 190-200 bolesnika, ovisno o danu, koji se liječe od koronavirusa.

- U Opatiji je aktiviran sekundarni centar, gdje se prebacuju bolesnici s blažim simptomima. Radimo na zbrinjavaju bolesnika i u interesu nam je da na svaki način usporimo priljev bolesnika u bolnicu. Sada imamo velik priljev novooboljelih, oko 4-5 posto bolesnika se javlja u bolnicu zbog komplikacija, rekao je Mladen Šćulac.

- Naše brojke su visoke, i kada veći broj dana budemo bilježili pad bolesnih osoba, mi ćemo razmišljati o ublažavanju mjera. Popuštanje mjera slijedi ispod brojke od 100 oboljelih dnevno. Kada brojke budu bile ispod 100 oboljelih na dan, u Stožeru ćemo moći razmišljati o popuštanju mjera, rekao je Mladen Šćulac.

Što su najkritičniji događaji i mjesta na kojima se širio virus?

- Kada je britanski soj počeo dominirati, došlo je do erupcije širenja. Broj zaraženih u par dana bio je velik, a mislim da je i dio povezan s maškarama. Tu su i druženja, kao i odlasci na posao, odnosno došlo je do širenja virusa u firmama.

Tražili smo od građana da se na maškarama drže u skupinama do 25 građana, da drže razmak... Tada je bila povoljnija epidemijska situacija, rekao je Šćulac i dodao kako svatko može svojim ponašanjem davati pozitivne primjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:47