SPORNI ODSTREL

Šef Lovačkog društva: Prvi put da se i ja slažem s Prijateljima životinja, nema šanse da pucamo na domaće životinje!

To je improvizacija nesposobnih činovnika kojom žele sakriti svoj nerad, kaže šef Lovačkog društva Đuro Dečak

Đuro Dečak

 Duje Klaric, Martina Keretic/CROPIX

Nakon što je odstrel koza koje su bez nadzora lutale po Novalji i otoku Pagu izazvao nepodijeljenu osudu i negodovanje javnosti, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je 1. listopada još dva slična rješenja, i to u dolini Neretve. U državnim otvorenim lovištima Rujnica i Opuzen, Ministarstvo je, pozivajući se na Zakon o lovstvu, izdalo "dopuštenje trajnog uklanjanja podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore".

Ova najava iznenadila je Đuru Dečaka, predsjednika Hrvatskog lovačkog društva, koji se zalagao za drugačiji pristup rješavanja problema koji divljač i napuštene životinje stvaraju poljoprivrednicima.

- Odstrel je zadnji korak u rješavanju ovog problema. Uostalom, postoje i puške za uspavljivanje, a i druge metode pomoću kojih se nesretne životinje mogu skupiti i zbrinuti. Nijedan humani lovac neće pucati u domaće životinje. Ovo je prvi put da se i ja slažem s Prijateljima životinja - rekao je Dečak. Kad smo mu rekli da je Ministarstvo već ovlastilo LD Prepelica iz Opuzena da postupi po rješenju i ukloni stoku, Dečak nam je izjavio kako Ministarstvo nema ovlasti bilo što naređivati lovačkim društvima.

Zbrinjavanje stoke

- To je improvizacija nesposobnih činovnika kojom žele sakriti svoj nerad i neznanje. Ja nemam nikakvih ovlasti da kao predsjednik nekom društvu nešto zabranjujem, ali postoji i lovački kodeks. Neka Ministarstvo osnuje šintersku službu koja će obavljati te poslove, pravi lovci to neće raditi - rekao je Dečak.

Nažalost, na broj LD Prepelica danima se nitko nije javljao pa nismo uspjeli doznati kakav je njihov stav o rješenju i hoće li ipak pucati u životinje. I stočari s kojima smo razgovarali protive se likvidaciji stoke. Mladen Kušeković, vlasnik tvrtke "Natura Beef" iz Udbine koji u uzgoju ima 560 goveda, pita se što su radile nadležne službe prošlih godina kad je problem eskalirao.

- Vi na terenu imate ljude koji misle da znaju držati stoku i brinuti se o njoj, ali najvažniji su im poticaji. Takve ljude treba sankcionirati i oduzeti im stoku - drži Kušeković i dodaje:

- Ako je u pitanju oko 300 grla, problem se može riješiti bez prevelikog napora. Treba stoku namamiti hranom, utjerati u torove ili kakav tjesnac i zbrinuti - kaže on.

Bolje metode

Predsjednik udruge Hrvatskih krških pašnjaka Ivan Tešija kaže kako članovi "izražavaju zgražanje i smatraju da je rješenje izdano ishitreno i nepromišljeno".

- Tražili smo od Ministarstva da poništi rješenje o odstrelu, jer postoje bolje metode za rješavanje ovog problema - smatra Tešija.

Prijatelji životinja prvi su tražili da se poništi rješenje o odstrelu, a na poziv lokalnog stanovništva da oni pronađu rješenje za stoku odgovaraju kako taj problem trebaju riješiti oni koji su odgovorni.

- Slažemo se da je potrebno naći rješenje, no nedopustivo je da je za nadležne institucije to rješenje ubijanje. Sramotno je i suludo da država naređuje pucanje po kravama i konjima koji nisu ništa skrivili - kaže Luka Oman, predsjednik udruge. U obrazloženju odluke o odstrelu životinja bez pokušaja rješavanja problema na drugi način iz Ministarstva poljoprivrede su nam odgovorili:

- Nažalost, kao što je konstatirala inspekcija Državnog inspektorata, druga rješenja nisu bila moguća jer se radi o podivljalim životinjama i životinjama bez nadzora i kontrole čovjeka, a koje se, osim što u lovištima ugrožavaju biološku i ekološku ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore, spuštaju iz lovišta u naselja te predstavljaju veliku ugrozu sigurnosti stanovništva. Ministarstvo poljoprivrede je bilo dužno postupiti po Zakonu o lovstvu.

Poslije su poslali i priopćenje kako su otvoreni i za druge mogućnosti zbrinjavanja stoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:08